Helyszíni szemle a Vasváriban - Energetikailag megújult az intézmény

Helyszíni szemle a Vasváriban - Energetikailag megújult az intézmény

Hivatalosan is átadták a Vasvárit!

Az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál” című pályázat keretében több intézményt is felújítottak, a kivitelezési munkálatok két ütemben valósultak meg. Az első ütemben többek között a Vasvári Pál Gimnáziumot, az 1.számú Idősek Klubját, valamint a Mustárházat korszerűsítették. Ugyan a Kiss Ernő utcai intézmény állami fenntartású és működtetésű, de az épület önkormányzati tulajdonban van, így tudták a pályázatban felújítani az oktatási intézményt. A beruházás elsődleges célja és eredménye az iskolánál az energiára fordítandó költségek jelentős csökkentése. A felújított gimnázium bejárásán Dr. Kovács Ferenc polgármester is részt vett.

 

„Ez egy energetikai fejlesztési csomag volt amit 100%-os támogatással nyertünk 1 milliárd 50 millió forint a teljes összeg, ebből 4 iskola. Kiemelten a Vasvári Pál Gimnázium, ide 250 milliós felújítás érkezett, az egész fűtési rendszert korszerűsítettük, a nyílászárókat és a homlokzati szigetelést is kapott, és itt külön kiemelt probléma volt a lapos tetők miatti beázás, mindkét épületnél. Azt is remélem, hogy végérvényesen sikerült megoldani. A többi helyszín, már befejeződött a Mustárház, az Idősek klubja, illetve a Zrínyi a Sipkay, a Kazinczy és az Önkormányzat B épülete a másik négy épület. Ebből most szeptember végére tulajdonképpen minden elkészült a Zrínyi kivételével.”

 

A vasváris gimnazisták már birtokba is vették a korszerűsített kis tornatermet. Kovács Ágnes a Vasvári Pál Gimnázium igazgatója elmondta:

 

„Befejeződött az energetikai beruházás a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumba. Ezzel Nyíregyháza Önkormányzatának a segítségével, közreműködésével jött létre. Ez tulajdonképpen azt jelentette, hogy a műanyag nyílászárókat teljes mértékben kicserélték, a fűtésrendszert teljesen korszerűsítésére kerül sor. Szigetelőréteget kapott az intézmény, és egy szép felületfestést, valamint a lapos tetők, a nagy tornaterem, a kis tornaterem és az aula lapos tető vízhatlanítást szenvedett, tehát remélhetőleg itt a nagy esők, illetve a tavaszi hóolvadás ez nem látszik meg és nem ázik be a tornaterem és az aula az elkövetkezendő időszakban.”

 

Az iskola energiahatékonysága jelentősen nőtt, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása is csökkent.

 

Horváth Kíra

#kapcsolódó

Meggyújtották a második gyertyát is Nyíregyháza adventi koszorúján - Ezek a programok várnak a héten

Meggyújtották a második gyertyát is...

Igazi karácsonyi hangulat van a városban.

Már díszítik a belvárost

Már díszítik a belvárost

Megkezdték a karácsonyi díszek felszerelését a belvárosban.