KAJAKKAL AZ ÓCEÁNON – HATVAN NAP ALATT EVEZTE ÁT AZ ATLANTI-ÓCEÁNT

KAJAKKAL AZ ÓCEÁNON – HATVAN NAP ALATT EVEZTE ÁT AZ ATLANTI-ÓCEÁNT

Kajak- és könyvbemutatóval egybekötött élménybeszámolót tartott az Országos Könyvtári Napok programsorában Szabó Norbert Ádám, aki barátjával több mint 60 nap alatt evezte át az Atlanti-óceánt.

Szabó Norbert Ádám, a budapesti közgazdász nem volt még 30 éves, amikor egy nap arra ébredt, hogy nincs jó helyen. Rádöbbent, hogy az íróasztalán és a hétköznapok taposómalmán túl is van élet, sőt: ott kezdődik csak igazán.

Ugye, mindenki keresi az útját. Keresi, hogy mi az, amiben megtalálja önmagát. És semmi nem volt benne rossz, egyszerűen csak azt éreztem, hogy ez nem én vagyok, hogy valami más, ami engem hív, ami engem motivál, és igazából egy könyvnek a hatására valami átkapcsolt a fejemben és született meg a gondolat, hogy az Óceán az engem egyszerűen hív.

– fogalmazott Szabó Norbert Áron utazó-író.

Méder Áron utazós könyve után barátjával, Leventével, balatoni vitorlázás közben tervelték ki az utat, hogy egy aprócska páros kajakkal áteveznek az Atlanti-óceánon. A 6 éves felkészülési időszaknak része volt egy vitorlás tesztút is. 2015 októberében Dél-Spanyolországból indultak, és 21 nap után kikötöttek a Kanári-szigeteken., majd az expedíció II. szakaszában 64 nap alatt, a világon elsőként kajakozták át a Föld 2. legnagyobb óceánját.

Számomra az egyik legnagyobb tapasztalat az volt, hogy senkinek nem kell átkajakozni az óceánt vagy senkinek nem kell asztronautának lenni, sokkal fontosabb az, hogy mindenki megtalálja azt az egy dolgot, amiért minden nap mosollyal tud felkelni az arcán.

– szólt az utazó üzenete.

Norbert és Levente a 85 nap alatt legalább 85-ször került veszélybe. Volt vihar, oldalszél és szembe szél, cápa meg óriás hullám. Úgy mondják, hogy a félelem az ember egyik legjobb barátja, abban segít, hogy ne kerüljön életveszélyes helyzetbe. Az út során vizük volt bőven. 400 kg élelmiszerrel – konzervvel, aszalt gyümölccsel, fehérje és szénhidrát porral, izotóniás italporral – indultak.

Norbert a tesztutakon és a nagy expedíción is naplószerű feljegyzéseket írt, élményeit és tapasztalatait már 20 helyszínen, 2 ezer ember előtt mesélte, illetve mutatta be Teljes szívvel című könyvét és az utazó kajakot.

Nagyon szomorú, ha rövid életünkben nem azzal foglalkozunk, amire igazán vágyunk és nem azt tesszük, amit tenni szeretnénk.

– fogalmazott a szerző. Szerdai közönségét is arra tanította, hogy elég bátorságot és erőt kell gyűjtsön az ember álmai megvalósításához.

Matyasovszki Edit

Fotó: Internet

#kapcsolódó

Bohém Betyárok a VIDOR-on

Bohém Betyárok a VIDOR-on

Augusztus 30-án volt szerencsém interjút készíteni a BohemianBetyars zenekarral...