Idegen-nyelvi sikerek „franciás eleganciával” az Eötvös Gyakorlóiskolában

2018.10.11.
Öt idegen nyelv közül választhatnak az iskolában.

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium oktatási-képzési programjában - többek között igyekezvén ezzel megfelelni napjaink iskolai világa egyik komoly kihívásának - meghatározó helyet foglal el az idegen nyelvek oktatása. Minden bizonnyal nem sok olyan iskola van, ahol például öt idegen nyelv - az angol, a német, a francia, az olasz és az orosz - közül választhatnak a diákok, s mindezeket magas szinten és színvonalon is sajátíthatják el a tanulók már az általános iskola első osztályától kezdődően. (A köznevelésben az idegen nyelvek kötelező oktatása „csak” a negyedik évfolyamon kezdődik!?)  


Az iskola diákjai szép sikereket értek és érnek el a tanulmányi munka területén - például a tavaly végzett négy érettségiző gimnázium osztály tanulói 85 - 90%-ban közép- és felsőfokú komplex „C” típusú nyelvi vizsgával rendelkeztek -, és a különböző tehetséggondozó versenyeken is. Utóbbit tekintve éppen az intézmény a házigazdája immár közel egy évtizede, s szervezője-lebonyolítója az Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Verseny 5 - 10. osztályoknak” c. idegen nyelvi vetélkedőnek! A francia nyelv iskolai oktatása mondhatni, egyébként is népszerű és meghatározó szerepet játszik az Eötvös Gyakorlóiskolában.


Nyilván ezzel és a lelkes, az idegen nyelvet szerető és tanuló, s a diákok tehetségét gondosan pallérozó nyelvtanárok közös munkájának az eredményeként juthattak el az Eötvös Gyakorlóiskola diákjai és tanárai 2018. szeptember 15-én a Budapesti Francia Intézet és a Francia Nagykövetség által szervezett díjátadóra is. Ezen a rendezvényen vették át a III. magyarországi DELF Junior és DELF Prim Vándorkupát a Budapesti Francia Intézet Auditóriumában. A Francia Nagykövetség és a Budapesti Francia Intézet harmadszor szervezett díjátadó ünnepséget a magas presztízsű, Magyarországon és az egész világon mindenhol elismert DELF Junior és DELF Prim nyelvvizsgákon legjobb eredményt elért általános iskolás és gimnazista tanulók számára. A díjátadón - ahová természetesen meghívták a felkészítő tanárokat és intézményvezetőket is - továbbá azokat az iskolákat is jutalmazták, melyeknek diákjai a legmagasabb pontszámot érték el, így iskolánk, az Eötvös Gyakorlóiskola két szép és értékes trófeával is gazdagodott


Az Eötvös Gyakorlóiskola diákjainak és tanárainak eredményei:

● DELF Prim A1:

-       1. hely: Jármy Zsófia (Nyelvtanár: Nagyné Mussó Judit és Tóthné Szabolcsi Zsuzsa)

 -       3. hely: Simkovics Zita (Nyelvtanár: Nagyné Mussó Judit és Tóthné Szabolcsi Zsuzsa)
● DELF Junior A2:

-       1. hely: Tóth Bence (Nyelvtanár: Zentai Tünde)

-       2. hely: Hagymásy Kinga, (Nyelvtanár: Zentai Tünde)

-       3. hely:Friss Aliz (Nyelvtanár: Zentai Tünde)


Nagyné Mussó Judit francia nyelvtanár (jobb oldal)


Zentai Tünde francia nyelvtanár
Nagyné Mussó Judit - Zentai Tünde – Dr. Komáromi István