USZODA ÉPÍTÉS - ELHELYEZTÉK AZ ALAPKÖVET, 2019. ŐSZÉRE KÉSZ A KOMPLEXUM

USZODA ÉPÍTÉS - ELHELYEZTÉK AZ ALAPKÖVET, 2019. ŐSZÉRE KÉSZ A KOMPLEXUM

Egy 50 méteres versenymedence és egy 25 méteres tanmedence is lesz az új nyíregyházi uszodában. A komplexum építése elkezdődött a Continental Aréna mellett. A beruházás 2,5 milliárd forintba kerül, és a tervek szerint 2019. őszére készül el a létesítmény.

Nyíregyháza vízilabda és úszó sportot szerető közösségének régi álma, hogy modern környezetben sportolhassanak az év minden napján. Bár a sóstói 50 méteres medence mindig is a megyei vízilabdázás és úszás bölcsője marad, mégis mindenki örömmel fogadta a hírt, hogy megépül a Bujtosi uszoda a Continental Aréna szomszédságában. A tervek szerint egy 50 méteres, 10 pályás versenymedence mellett egy 25 méteres tanmedence és egy 250 férőhelyes lelátó is a komplexum része. Az elmúlt hónapokban Magyarországon több uszoda építése kezdődött.

A TTT programot is elindítottuk országszerte, a tanuszoda, tornaterem és tanterem megvalósítások érdekében. Ezzel együtt biztosítjuk, hogy minden család biztonságban tudhatja a gyermekét. Talán egyetlen olyan sportág ugyanis az úszás, amelynek a nemtudása életveszélyt is okozhat, ezért az a célunk, hogy 10 éves korra mindenki tanuljon meg úszni – mondta Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.


Nyíregyházán komoly hagyománya van az úszósportnak, a most épülő új uszoda pedig segíti a vízilabda utánpótlásnevelést is. A létesítmény alkalmas lesz hazai és nemzetközi, regionális felnőtt és utánpótlás vízilabda mérkőzések, úszó- és szinkronúszó versenyek, edzőtáborok megrendezésére. A beruházás emellett a helyi lakosok számára is új sportolási lehetőséget teremt, de az iskolai úszásoktatást is segíti. Az építkezést már sok egyéb beruházás előzte meg.

- A közműberuházásokat emelném ki, melyek közül legfontosabb a csapadékvíz elvezetés volt, a tervezésnél már az uszodát is figyelembe vettük. 2x2 sávosra bővítettük a Szegfű utcát, így a Continental Aréna, a Jégpálya és az Uszoda is jól megközelíthető. A beruházás elindult, és reméljük jövő év szeptemberére el is készül a létesítmény – mondta Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere.

Az uszoda építésének előkészületei 2016-ban indultak el Nyíregyháza MJV és az AQUA Sport Egyesület együttműködésnek köszönhetően. A beruházás egyik fontos ́ mérföldköve volt az egyesület által a Magyar Vízilabda Szövetséghez benyújtott pályázat. Az uszoda segítheti majd a vízilabda válogatott felkészülését is.

Ez az uszoda is bekapcsolódhat az úszók, vízilabdások felkészülésébe, és segítheti, hogy a 2020-as olimpián eredményesek legyünk. Az AQUA SE-nek ezzel meglesz a megfelelő vízfelülete, hogy jó körülmények között készülhessenek a fiatalok, és ennek eredménye a felnőtt csapat lehet. Jelenleg OB-II-es együttese van Nyíregyházának, reméljük rövidesen OB-I-es lesz - mondta Vári Attila a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

A munkálatok elkezdődtek, pénteken elhelyezték az épület alapkövét. A közel 2,5 milliárd forintos beruházás 70 százalékban TAO-s forrásból, valamint a Magyar Állam által biztosított 750 millió forintos önerőből valósulhat meg. A tervek szerint 2019. őszére készül el az új uszoda.


Dankó László

#kapcsolódó

Három hét múlva nyit a Parkfürdő Sóstón!

Három hét múlva nyit a Parkfürdő Sóstón!

Bár a Dávid-naptár szerint hétvégén még akár fagyosak is lehetnek az éjszakák,...

Nyíregyházát is érinti a kerékpáros versenyek csúcsrendezvénye

Nyíregyházát is érinti a kerékpáros...

Nyíregyházát is érinti a kerékpáros versenyek csúcsrendezvénye