TOVÁBB BŐVÜL A BGE SIKERES KÖZÉPISKOLAI PÁLYAORIENTÁCIÓS PROGRAMJA

TOVÁBB BŐVÜL A BGE SIKERES KÖZÉPISKOLAI PÁLYAORIENTÁCIÓS PROGRAMJA

ÚJABB 13 KÖZÉPISKOLA CSATLAKOZIK A KEZDEMÉNYEZÉSHEZ, AMELY MÁRA LEFEDI AZ ORSZÁG ÖSSZES RÉGIÓJÁT

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) a felsőoktatásba bekerülés fokozását támogató pályázat keretében - 16 középfokú oktatási intézmény részvételével - pályaorientációs programot indított még 2017-ben. A programhoz a mai napon újabb 13 középiskola csatlakozik, így a sikeres kezdeményezés mára lefedi az ország összes régióját. A BGE elsősorban a gazdaságinformatikus és üzleti képzéseket népszerűsíti a diákok körében interaktív színházi előadások, Cinema Science Café, workshopok, Középiskolások Nyári Egyeteme megszervezésével. Tavaly óta eddig 18 helyszínen 50 program valósult meg, amelyeken közel 2500 középiskolás diák vett részt.

 

A Budapesti Gazdasági Egyetem a felsőoktatásba bekerülés fokozását támogató pályázat keretében pályaorientációs programot indított középiskolások részére még 2017-ben. Cél, hogy a BGE az oktatási portfóliójába tartozó egyéb szakok mellett, kiemelten népszerűsítse a gazdaságinformatikus és üzleti képzéseket a diákok körében. Az első évet most záró, összesen 4 éves időtartamú projekt keretében interaktív élményközpontú előadásokra, képzésekre, motivációs-, pályaorientációs-, és kommunikációs workshopokra került sor, szakmai bemutató programok, vállalatlátogatás, blogírás és Középiskolások Nyári Egyeteme megszervezése mellett. Az események megszervezéséhez az EFOP-3.4.4-16-2017-00013 pályázat biztosít forrást, a résztvevő intézmények és diákok térítésmentesen vehetnek részt a programokban.

 

Az elmúlt egy év során 18 helyszínen 50 esemény valósult meg, közel 2500 diák részvételével, amely jelzi a jelentős érdeklődést a kezdeményezés iránt. A mai napon újabb 13 középiskola csatlakozik a BGE pályaorientációs programjához, amely így országosan 28 tagúvá válik, lefedve az ország összes régióját. A most csatlakozó középiskolákkal való együttműködési megállapodásokat - ünnepélyes keretek között - együttesen írta alá Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora, Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja és a résztvevő intézmények vezetői az Egyetem Lotz-termében.

 

„Az üzleti alapképzési szakokra felvett hallgatók számát tekintve egyetemünk országosan az első helyen áll. A turizmus-vendéglátás alapképzésünket a hazai felvételizők több mint fele, a nemzetközi gazdálkodást több mint 40 százaléka, a pénzügy és számvitel alapképzést pedig több mint harmada választotta. Ilyen számok tükrében igen nagy a felelősségünk, hogy segítsük középiskolásokat abban, hogy olyan képzéseket válasszanak, melyek valós piaci igényekre adnak választ. Épp ezért képzési portfóliónk kialakításánál folyamatosan reagálunk a munkaerőpiaci trendekre” – hangsúlyozta Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora.       

                       

Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja kiemelte: „A ma pályaválasztás előtt álló fiatalok olyan szakmákban látják a sikeres jövőjüket, amelyek pár évvel ezelőtt még csak nem is léteztek. A BGE pályaorientációs programja azt bizonyítja, hogy a hagyományos és a digitális oktatási módszerek együttes alkalmazásával, így a blogokkal, az online tananyaggal, az interaktív előadásokkal, tematikus programokkal, készség- és személyiségfejlesztő foglalkozásokkal, valamint a nyári egyetemen adott tréningekkel és egyéni támogatással felkelthető a középiskolai diákok érdeklődése a gazdaságinformatikai és üzleti területek felsőfokú képzései iránt. Megtisztelő, hogy a tavalyi évben bázisiskolánkká vált 16 mellé további 13 neves középiskola kapcsolódik a mai nappal  a fiatalok sikeres pályaválasztását és jövőbeni karrierjét támogató projektünkhöz.”

 

Dr. Kiss Natália, a projekt szakmai vezetője bejelentette: „Az elmúlt egy év legsikeresebb programeleme az esztergomi Középiskolások Nyári Egyeteme volt, amit 2019-ben is megszervezünk. Az elkövetkezendő esztendőre azonban számos újdonsággal is készülünk, így lesznek tematikus nyílt napok és versenyek, készül egy 0. évfolyamosoknak szóló matematika felzárkóztató e-tananyag, illetve hamarosan elindul az egyetemi élet és a közgazdász lét megismerését célzó szerepjáték-alapú mobilalkalmazásunk is.”

 

A Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumának vezetője, Szemenyei István az aláírást követően kiemelte a program fontosságát, amelyre hiánypótló kezdeményezésként tekint a saját régiójában, majd hozzátette: ”A mi nézőpontunkból ez az együttműködés a lehetőségről szól. Intézményi szinten a kapcsolati háló bővítéséről, új tudás és módszerek befogadásáról, a diákok számára pedig kézzelfogható életpályák és minták, valamint önmaguk jobb megismeréséről.”

A programhoz 2018-ban, újonnan csatlakozott középiskolák

BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma

Békéscsaba

Székesfehérvári SZC Vajda János Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Bicske

Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma

Dunaújváros

BSZC Közgazdasági Szakgimnáziuma

Hajdúszoboszló

Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium

Jászárokszállás

Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnázium

Keszthely

Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium

Mohács

Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium

Nyíregyháza

Paksi Vak Bottyán Gimnázium

Paks

Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma

Salgótarján

Soproni SZC Fáy András Két Tanítási Nyelvű Gazdasági Szakgimnáziuma

Sopron

Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola

Szekszárd

Szolnoki Szolgáltatási SZC Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Turisztikai Két Tanítási Nyelvű Szakképző Iskolája

Szolnok

 

 

#kapcsolódó

Kié legyen a „Bencs Kálmán Díj”?

Kié legyen a „Bencs Kálmán Díj”?

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése rendeletben szabályozza ”Nyíregyháza...

Közösen ünnepeltek

Közösen ünnepeltek

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum tíz tagintézményének több mint 170 diákja,...