Gyereknap Nyíregyházán - Programok részletesen videóval

2016.05.28.
Gyermeknap a Sóstói Múzeumfaluban, kiállítás a Kállay Gyűjteményben, programok a Jósa András Múzeumban és a Kossuth téren is.

Május 29-én (vasárnap) több helyszínen várják a kicsiket és nagyokat gyermeknapi programokkal Nyíregyházán.

9-től 15 óráig a Jósa András Múzeumban,

egész napos programmal a Sóstói Múzeumfaluban,

Kállay Gyűjteményben 20. századi gyermekportré kiállítással,

15 órától a Kossuth téren a Városi Gyermeknap és az Ezer Lámpás Éjszakája programjaival.


Sóstói Múzeumfalu Programjai:

10 órakor nyitjuk meg kapuinkat a látogatók előtt.

10 óra 30 perckor a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar vidám, zenés felvonulását kísérhetik vendégeink: figyelemmel vagy akár szó szerint. A menet a Múzeumfalu főterére vezet, ahol a zenekart kiegészítő Majorette Csoport parádéjának lehetnek fül- és szemtanúi.

11 órakor Hoksz Attila, a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc-tehetségkutató verseny 2015-ös közönségdíjasa lép színpadunkra. A tehetséges ifjú legény a dombrádi Rétközi Hagyományőrző Csűrdöngölő Egyesület táncosaival közös produkciót ad elő.

12 órakor az aprókat várjuk a templom mögötti területre, ahol a Burattino Bábszínház művészei egy makacska kakaskáról mesélnek.

12 óra 30 perckor „Csak szeret és szolgál…” címmel új időszaki kiállítást nyitunk, amely két kortárs művész, Szakács Erzsébet keramikus és Boncsér Árpád szobrász népi ihletésű alkotásaiból nyújt válogatást. Szakács Erzsébet műszaki végzettséget szerzett, de az agyag iránti különös vonzalma mégis a művészet felé vezette, amely hivatása és hobbija lett egyszerre. A több díjjal kitüntetett Boncsér Árpád a Nyíri-Mezőség méltán híres „művészfalujában”, Tiszadadán alkot, itt születnek az emberi tartást, a szülők és a munka tiszteletét hangsúlyozó, élethű szobrai.

14 órakor a Múzeumfalu főterén felállított színpad elé várjuk a gyerekeket, akiket a nyíregyházi Mandala Dalszínház művészei a négyszögletű kerek erdőbe fognak varázsolni. A népszerű író, Lázár Ervin gyermekregényének musical változatából láthatunk részleteket.

Főtéri programunk zárásaként, 15 órától a Gombóc együttes tart koncertet, amelyen vidám gyermekdalokkal szórakoztatják, megénekeltetik és megtáncoltatják az ifjú közönséget. Nemcsak a faluközpontban, a Pálinkaházban is várjuk ifjabb és idősebb látogatóinkat.

Az Andokban élő gyermekek hétköznapjaival ismerkedhetnek meg egy interaktív tárlatvezetés keretében, amelyet két időpontban 10 óra 30 perctől és 14 óra 30 perctől tartunk. Nemcsak beszélgetünk az indián gyerekek életéről, a vendégek megkóstolhatják kedvenc édességeiket, és elkészíthetnek egy olyan játékot, amely az indián kultúrához kapcsolódik.

Természetesen a mese sem maradhat ki, 11 óra 30 perctől és 13 óra 30 perctől a népszerű Dió Trió interaktív, zenés gyermekműsorában dél-amerikai népmesékkel ismerkedhetnek a kisebbek.

A nap során több vendégünk is lesz. A Nyíregyházi Méhészek Egyesületének tagjai látványkaptárban mutatják be a méhek titkos életét, de lehetőséget biztosítanak a pergetés kipróbálására is, melynek jutalma a frissen nyert méz kóstolója lesz.

A Nyíregyházi Babaklub tagjai szívesen cserélik ki tapasztalataikat a gyermekes vagy gyermeket tervező anyukákkal, apukákkal a babahordozás szépségeiről, bensőséges élményéről, előnyeiről. A szülőket és a leendő szülőket az országos mozgalommá nőtt Kerekítő foglalkozásaira is várjuk, ahol megtanulhatják, hogyan segíthetnek a népi mondókák, gyermekdalok mosolyt varázsolni a picik arcára.

A nagyobb gyerekeket különböző portáinkon hagyományos kézműves foglalkozásokkal, eszközös népi játékokkal, lovaglással és szekerezéssel, íjászattal szórakoztatjuk. Műhelysorunk mesterei is várják az újabb találkozási lehetőséget látogatóinkkal, hiszen örömükre szolgál, ha szeretett mesterségükről beszélhetnek, sőt szívesen bevonják a látogatókat is egy-egy tevékenységbe.

Minden kedves vendégünknek ajánljuk vásársorunk felkeresését, ahonnan igazi egyedi ajándékokkal, „vásárfiával” térhetnek haza. S akinek megtetszett programajánlatunk, kérjük figyelje szórólapunkat, melyen három kupont helyezünk el. Az egyikkel anarcsi portánkon egy finomsághoz lehet hozzájutni, a másodikkal a fedett színben egy kézműves foglalkozáson lehet részt venni, a harmadikkal pedig fényképész műtermünkben viseletes fényképet lehet készíttetni. A kuponok birtokosai számára mindhárom szolgáltatásunk ingyenes!20. századi gyermekportrékból nyílik kiállítás vasárnap a Kállay Gyűjteményben, mely június 10-ig tart nyitva

A fényképezés története az 1840-es évekre nyúlik vissza Louis Daguerre és Nicéphore Niépce úttörő fényképészek korára.

Az eleinte drága szolgáltatás, hogy eseményeket, híres embereket örökítsenek meg az utókornak egyre divatosabb lett és a század nyolcvanas éveire már teljesen elterjedt. Nem akadt olyan város, ahol ne rendezkedett volna be egy-egy művészi hajlamú fényképész.

A hírességek és események mellett azt fényképeztették, amire a legjobban büszkék voltak, azokat a pillanatokat szerették volna megőrizni, amelyek nem tartottak soká. Így a fotók fő témái az újszülött, a megkeresztelt, az óvodás, az iskolás, az elsőáldozó gyermekek lettek.

A 20. század új csodája, a kompakt fényképezőgépek mellett – amelyeket bárki könnyedén használhatott – egyre több fénykép készült a szépen rendezett családi albumokba. Kiállításunkban ezekből a 20. századi gyermek fotográfiákból szemezgettünk.

A tematika fő irányvonala kifejezetten a kronológiai sorrend, és a fényképen megőrzött gyermek.

A kiállítás kurátora Mohácsi Endre történész, a Kállay Gyűjtemény vezetője.Gyereknap a Jósa András Múzeumban:

 


Gyreknap a Kossuth téren: