Pompás corvina és díszkódex kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

Pompás corvina és díszkódex kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezik magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.

A kéziratok közül több értékes és művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos darab első alkalommal lesz látható Magyarországon. Igazi különlegesség, hogy a hazánkban őrzött 53 corvina csaknem hiánytalanul találkozik a kiállításon.

A Corvina könyvtár Mátyás király itáliai mintára megalkotott uralkodói könyvtára volt, amely megközelítőleg 2000 kötetet tartalmazott. Ez a korban olyannyira jelentős gyűjteménynek számított, hogy méreteiben csak a pápa bibliotékája múlta felül. Az Itálián inneni Európa legelső és legnagyobb reneszánsz gyűjteményének tekinthető.

Kevésbé köztudott, hogy pompás itáliai kódexek megrendelése mellett a magyar királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok. A kiállítás a Budán készült corvinákat mutatja be eddig soha nem látott részletességgel. Az, hogy a királyi könyvesházból egységes megjelenésű reneszánsz díszkönyvtár lett, az a budai könyvfestők, könyvkötők, másolók és a könyvtárat megálmodó humanisták együttes munkájának köszönhető.

A világhírű könyvtárból jelenlegi ismereteink szerint 216 corvina maradt fenn, a többi a történelem viharaiban elpusztult, vagy elveszett. Azok a kötetek élték túl az évszázadokat, amelyek a könyvtár végső pusztulása (1541) előtt kikerültek az országból. Az uralkodó halála (1490) után ugyanis II. Ulászló és II. Lajos megannyi könyvet elajándékozott.

Az osztrák fővárosból jön az a különleges görög nyelvű kötet, amelyről csak 2010-ben derült ki, hogy Mátyás egyik corvinája, de látható lesz a budai műhely legszebb stíluskörének névadó csúcsdarabja, a Cassianus-corvina is, amelyet jelenleg Párizsban őriznek. Lipcséből érkezik az a corvina, amely egyedüliként őrizte meg Bíborbanszületett Konstantin (†959) bizánci császár művét az udvari szertartásrendről. De látható lesz a Vatikáni Apostoli Könyvtárból az úgynevezett „vatikáni misszálé”. A budai műhely legjelentősebb könyvfestőjének, a milánói Francesco da Castellónak több pompás kéziratát is megtekintheti a nagyközönség, köztük egy torinói magángyűjtemény kincseit is.

A budai műhely nem kizárólag a királyi könyvtár számára teljesített megbízásokat, magas rangú főpapok is megbízói közé tartoztak. Számos darabot bemutatunk a nekik készült kódexekből. Párizsból érkezik Szatmári György pécsi püspök rendkívüli szépségű breviáriuma. Kálmáncsehi Domonkos három díszkódexét is kiállítjuk: a magyar múlt egyik legszebb kódexe, a Breviárium mellett megtekinthető lesz a főpap Párizsban őrzött imakönyve, valamint a new york-i breviárium és misszálé is. E két utóbbi kódex a kutatói emlékezet szerint még nem szerepelt hazai kiállításon.

A megnyitó időpontja: 2018. november 5. 14.00
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Díszterem

A megnyitó programja:

14.00. Tüske László főigazgató köszöntője
14.10. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének megnyitó beszéde
14.20. Csörsz Rumen István előadása
14.35. Szörényi László irodalomtörténész professzor szakmai előadása
14.55. Zsupán Edina kurátor tárlatvezetése a VIP vendégek számára
15.00. Reneszánsz zene kíséretében fogadás az Ars Librorumban
17.00 A rendezvény zárása

Az esemény regisztrációhoz kötött, ezért kérjük a sajtó képviselőit, hogy részvételi szándékukat legkésőbb november 5-e reggel 8 óráig jelezzék a következő e-mail címen: mailto:press@oszk.hu

A csatolt fotókat Török Máté készítette.                                                                                      

A kiállítás megtekinthető 2018. november 6. és 2019. február 9. között.

A kiállítás helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár

1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.
Budavári Palota "F" épület
(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.

#kapcsolódó

Pályázati hangverseny a Művészetiben

Pályázati hangverseny a Művészetiben

2018. január 29-én 18 órától pályázati hangversenyt tartanak a Művészetiben....

Élményekkel teli hétvége áll előttünk

Élményekkel teli hétvége áll előttünk

Szombaton és vasárnap is a gyerekeké lesz a főszerep.