AUSZTRIA NEMZETI ÜNNEPE – FOGADÁST TARTOTTAK A VÁROSHÁZA KRÚDY TERMÉBEN

AUSZTRIA NEMZETI ÜNNEPE – FOGADÁST TARTOTTAK A VÁROSHÁZA KRÚDY TERMÉBEN

Az Osztrák Köztársaság Nemzeti ünnepe, pontosabban két történelmi esemény alkalmából tartott fogadást a Városháza Krúdy Termében a régió tiszteletbeli konzulja, kinek nyilvánvaló feladata Ausztria megjelenítése az emberek tudatában, a jeles ünnepnapok alakalmával.

November közepén lesz 100 éve annak, hogy a dualista monarchia szétbomlását követően megalakultak az utódállamok, így Ausztria is kikiáltotta az I. köztársaságot. Ennek tiszteletére szervezte a megemlékezést Dr. Barabás László, a régió tiszteletbeli osztrák konzulja.

Azért mondjuk azt, hogy I. Osztrák Köztársaság, hiszen az a köztársaság viszonylag rövid életű volt , nem telt el egészen pontosan 20 év és utána 1938-ban a náci Németország megszállta és bekebelezte Ausztriát. Ez volt az anschluss és egészen 1945-ig nem volt osztrák államiság, német birodalom volt.

– idézte a történelmet Dr. Barabás László, Ausztria régiós tiszteletbeli konzulja

A II. világháború idején Németországhoz hasonlóan Ausztriát is felosztották kerületekre vagy szektorokra, majd ettől a megszállástól szabadult meg a háború után az ország. Az örökös semlegességet alkotmányba is iktatták, melyről többen úgy vélik, hogy ez adja az osztrák nemzettudat alapját.

Ez annak az ünnepnapja, hogy 1955-ben, október 26-án deklarálta Ausztria az örökös semlegességét, ami igazából annak a folyamatnak a lezárását jelentette, hogy abban az évben egy májusi időpontban, és most itt októberben elnyerte a II. Világháború után a teljes szuverenitását.

– fogalmazott Barabás László.

1945 után a visszanyert államisággal születhetett meg a II. Osztrák Köztársaság, mely mind a mai napig életben maradt.

Remélem, hogy ez a kölcsönös tisztelet, a protokolláris ünneplés mellett tovább él majd olyan formában, hogy a két ország között konkrétan nyíregyháziak, megyebeliek és az osztrákok között elindul elsősorban a kultúra, turisztika, sport területén az a folyamat, ami közelebb hozza az embereket, és érezhető programokat, eredményeket hoz. Én általában a diákokat emelem ki, középiskolásokat, általános iskola felső tagozatát, akikre érdemes hosszú távon építkezni.

– nyilatkozta Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A tiszteletbeli osztrák konzulnak és a hivatalnak irodát adó székhelye a nyíregyházi városháza.

Ahogyan Barabás László fogalmaz, a konzuli képviselet feladata a hivatali ügyintézésen túl az is, hogy kisugárzásuk által Ausztria jelen legyen az emberek tudatában, legalább e jeles ünnepnapok alkalmával.

 

Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

Nemzetközi elismerés Nyíregyháza legújabb szállodájának

Nemzetközi elismerés Nyíregyháza legújabb...

Nemzetközi elismerés Nyíregyháza legújabb szállodájának

Színesen csillogó érmekkel térnek haza a Bánkirobot Team tagjai Afrika legnagyobb ifjúsági tudományos fesztiváljáról

Színesen csillogó érmekkel térnek haza...

Ebben az évben 10. alkalommal rendezte meg az ATAST (Tunisian Association for...