BEFEJEZŐDÖTT A ZRÍNYI ILONA GIMNÁZIUM JELENTŐS, ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

BEFEJEZŐDÖTT A ZRÍNYI ILONA GIMNÁZIUM JELENTŐS, ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

Részletekért kattints ide!

Az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál című projekt keretében a Zrínyi Ilona Gimnáziumnál is befejeződtek a munkálatok. Többek között hőszigetelték az iskolát, kicserélték a nyílászárókat és a fűtési rendszert is korszerűsítették.

A Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium mellett másik hat épület energetikai korszerűsítése valósult meg augusztus végéig egy európai uniós pályázatnak köszönhetően, amelyet Nyíregyháza Megyei Jogú Önkormányzata nyert 1 milliárd forint értékben.

Az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál” című pályázat második ütemében kezdődtek meg a munkálatok a Zrínyiben, mely pályázat keretéből valósult meg a Vasvári és Zrínyi gimnázium, a Sipkay középiskola és a Bem iskola, valamint az 1. számú Idősek Klubja, a Mustárház és a Polgármesteri Hivatal „B” épületének energetikai célú rekonstrukciója is.

A Zrínyiben július közepére már az ablakok felét kicserélték, a régi radiátorok nagy részét leszerelték. A munkálatokkal jól haladtak a szünidőben, a tanév elején pedig már olyan korszerűsítéseket végeztek, amellyel nem zavarták a tanítást: például az iskola belső udvara felé néző, északi falat szigetelték, majd díszkővel burkolták. A jelentős energetikai fejlesztéseket helyszíni szemle keretében ismertette az intézmény igazgatója.

Huszárné Kádár Ibolya elmondta:

Új ruhát kapott az iskola: megtörtént a szigetelés, az épület színezése, kicserélték az ablakokat, korszerűsítették a tetőt is. Utóbbi azért volt szükséges, mert többször és több helyen is ázott az iskola. Nagyon fontos, hogy akadálymentesítés is megvalósult az iskolánál a projekt keretében. Az épületbe való bejutás is könnyebb lesz, valamint az udvari parkolás is biztosított, kialakítottak egy mozgássérült mosdót is – ez mind-mind egy lényegi előrelépés a komfortérzetben.

Az egymilliárd forintos, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál” című pályázat keretében több intézményt újítottak fel, a kivitelezési munkálatok két ütemben valósultak meg – mondta Jászai Menyhért alpolgármester. Hozzátette, a város már nem fenntartója az iskoláknak, így a Zrínyinek sem, viszont a Széchenyi utcai épület is önkormányzati tulajdonban van; elengedhetetlennek tartották az intézmény energetikai korszerűsítését.

Jászai Menyhért kiemelte:

Mi szeretnénk a nyíregyházi köznevelésnek továbbra is aktív részesei maradni függetlenül attól, hogy ki a fenntartó – ezért végezzük a felújításokat, ezért támogatjuk a különböző iskoláknak a programjait vagy éppen építünk kondiparkokat vagy ovi-focipályákat. Számunkra az a fontos, hogy azok a megyei és nyíregyházi gyerekek, akik ezekbe az intézményekbe járnak: korszerű körülmények között tanulhassanak, fejlődhessenek és nem utolsó sorban a dolgozóknak is komfortos legyen az életük.

A korszerűsítésnek köszönhetően az energiahatékonyság nőtt, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása csökkent. A kivitelezés összköltsége több mint bruttó 185 millió forint volt.

 

Dér Vivien

#kapcsolódó

Nyári körömtrend

Nyári körömtrend

Félre az egyszerű nude színekkel, feketével és fehérrel – engedd szabadjára...

Haditorna versenyen a zrínyisek

Haditorna versenyen a zrínyisek

A Sóstói Múzeumfaluban Molnár Zoltán testnevelő vezetésével haditorna versenyen...