„Krúdy nyomában” vers- és prózamondó verseny a Krúdy Gyula Gimnáziumban

2018.12.05.
Krúdy nyomában…

A Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium idén az 50. tanévébe lépett. Ebből az alkalomból szervezte meg a „Krúdy nyomában” vers- és prózamondó versenyét a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetével együtt, melyre szeretettel várt minden olyan középiskolás diákot, aki szívesen megméretteti előadói képességeit.

A versenyre a gimnázium könyvtárában került sor, s alig fértünk el a helyiségben! A megye minden részéről érkeztek előadók - s bár betegség is közbejött - a zsűri (Hegyiné Zsíros Csilla – a gimnázium magyartanára; dr. habil. Minya Károly PhD – a NYE Nyelvtudományi Intézetének intézetigazgatója; Illyés Péter – előadóművész, a zsűri elnöke) végül harminchat produkciót értékelt. A kiírásnak megfelelően hallhattunk Krúdy-prózarészletet; illetve régiónkban élő/élt költők alkotásai közül szabadon választhattak a jelentkezők. Sok verset hallhattunk Váci Mihály művei közül, de szerepeltek a repertoárban Czóbel Minka, Nagy Zsuka, Kürti László, Béres Tamás versei is.

Mindenki nyert ezen a délutánon. Azok az érzések, gondolatok, amelyek a versek, prózarészletek tanulásakor felszínre kerültek, kimondattak – életünk szerves részévé is váltak. Képessé lettünk ezeket átérezni, végiggondolni; s mindezt közvetíteni mások felé. Ez az igazi csoda, amely emberként a legtöbbet jelentheti.” – fogalmazta meg zárszavában a szervező, Pál Andrea tanárnő.


A zsűri értékelése alapján a következő eredmények születtek:

  1. helyezett:              Tóth Virág (Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Nyíregyháza)
  2. helyezett:              Magyar Boglárka (Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium)
  3. helyezett:              Sándor Dániel (Apáczai Oktatási Centrum, Kisvárda)


Különdíjasok:

Szilágyi Bence (Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium)

Csordás Yvett (Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium, Nyírbátor)

Kosztyó Barbara (Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium)

 

Kapcsolódó galéria