„Egy osztály – egy karácsony” a Történelmi Magyarországon

„Egy osztály – egy karácsony” a Történelmi Magyarországon

Részletekért kattints ide!

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 2018-ban is részt vett -, Sándor Józsefnek, az egri gyakorlóiskolai több évtizeden át volt igazgatójának a kezdeményezésére életre hívott, és a Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége (GYISZ) támogatásával lebonyolított - karitatív programban, amely az elmúlt évekhez hasonlóan egy olyan karácsonyi ajándékgyűjtő akció volt, amely a legkeletibb magyar nyelvterületen és igen nehéz sorban élő, 3 – 18 év közötti csángóföldi és moldvai csángó gyerekek karácsonyának örömtelibbé tételéhez járult hozzá. A nemes programban a csatlakozott gyakorlóiskolák osztályai az „egy osztály egy cipős doboznyi ajándékkal, meglepetéssel teheti ünneppé egy nehéz sorban élő gyermek karácsonyát” mottóval vehettek részt.

A karácsonyi csomagolással és az adományozók néhány kedves gondolatával ellátott dobozokba édesség, tartós élelmiszer, tisztálkodási szerek, gyermekruházat és természetesen az életkornak megfelelően összeválogatott játékok kerültek. A lelkes szervezők és az akcióban részt vevő „gyakorlós” pedagógusok, diákok valamint lelkes szülők önzetlen és jó szándékú tevékenysége eredményeként több mint 1250 cipős-doboznyi ajándék és közel 50 nagyobb doboz és zsák tartósélelmiszer valamint ruhaneműt gyűlt össze. A felajánlott adományokat magyarországi un. „gyűjtőpontok” - ba juttatták el a programban részt vevő gyakorlóiskolák, ahonnan a kiszállítás történt a határainkon túli magyar lakta területekre. Az adományoknak a csángóföldi és a moldvai csángó településekre, iskoláiba való eljuttatásban aktívan közreműködtek - a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) keretien belül működtetett - a „Moldvai Csángómagyar Oktatási Program” helyi tanítói és koordinátorai is. Az Ő közreműködésükkel két mikrobusznyi és a Smart Electronic APC Eurolog Kft jóvoltából öt raklapnyi karácsonyi ajándék és adomány jutott el a következő települések magyar iskoláiban tanuló óvodásainak, kisebb és nagyobb diákjainak kezébe:

Az Eszterházy Károly Gyakorlóiskola koordinálta és a Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége támogatta felhíváshoz az alábbi gyakorlóiskolák, intézmények csatlakoztak:

 

DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma, Debrecen, DE Kossuth Gimnázium, Debrecen, DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskola /Arany, Debrecen, ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely, ELTE Gyertyánffy Gyakorló Általános Iskola, Budapest, Eszterházy Károly Gyakorlóiskola, Eger, Evangélikus Petőfi Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Aszód, Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Eger, NYE Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. Számú Általános Iskola, Pécs, PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája, Pécs, PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola, Szekszárd, SZE Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola, Győr, SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája, Szeged, Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola, Budapest.


 

                                                                     

 

(Fotó: Sándor József és kollégái)

Nyíregyháza, 2019. január 7.                                   Jenei Andrea - Dr. Komáromi István

                                                                                                                       

#kapcsolódó

Jól szerepeltek az Arany diákjai

Jól szerepeltek az Arany diákjai

Az Angol Műhely Kulturális egyesület által idén is megrendezésre került az...

Az ország tortája

Az ország tortája

Görömbei Sándorné volt a Nyíregyházi Televízió Szieszta című műsorának a vendége,...