A nőnek tényleg a konyhában a helye? Így fér el egymás mellett a karrier és a család

A nőnek tényleg a konyhában a helye? Így fér el egymás mellett a karrier és a család

Nyíregyházán tartott nemrég előadást a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség a nők munkaerőpiaci helyzetéről és a családban betöltött szerepükről. A szövetség elnökével, Ferenczi Andreával beszélgetett a HelloVidék.

 Mit takar ez a szövetség, milyen céllal jött létre?

Ferenczi Andrea: A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetséget pontosan tizenöt éve alapítottuk azzal a céllal, hogy a női foglalkoztatás és a női karriert elősegítsük, nőkkel és férfiakkal együtt, figyelembe véve a munka, a család és a magánélet összeegyeztethetőségét. Ennek érdekében platformokat alapítottunk, ahol a cégekkel, a tudománnyal, a civil szervezetekkel és önkormányzatokkal együtt igyekszünk a céljainkat megvalósítani.

2019-ben az ENSZ-ben konzultatív státusszal rendelkezünk és ez azt jelenti, hogy az ENSZ ülésein részt vehetünk és az Európai Unióban is jelen vagyunk igen intenzíven.

Tehát ez egy olyan civil szervezet, ami teljes mértékben magyar, Magyarországon fejti ki a tevékenységét, magyarok vagyunk, de a hátterünknek, a nyelvtudásunknak és a nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően rengeteg teszünk Magyarországért nemzetközi szinten. Az a célunk, hogy magyar jó példákat is megismerjen a világ és természetesen olyan példákat, amit érdemes Magyarországon meghonosítani, azt hozzunk haza.

Melyek ezek a jó példák, tudunk egyet említeni?

A magyar jó példa az, hogy nálunk még léteznek igazi családok és nálunk nagyon fontosak a családi szerepek, nagyon fontos a generációk összefogása és ezért is beszélünk sokat arról, hogy hogyan tudják a generációk segíteni egymást, mind a családban, mind a munkahelyen. Ez azért is fontos, mert meghosszabbodott az élet, van demográfiai kihívás, az időseknek tovább kell maradniuk a munkaerőpiacon, de ezzel együtt van egy generáció, az 50-60 felettiek, akikre egyszerre van szükség a munkaerőpiacon és a családban is.

Pedig ez nem jó, szükség van a nőkre a munkaerőpiacon és mi olyan megoldásokat próbálunk kínálni, hogy hogyan lehet ezeket együtt megoldani. Már tizenöt éve dolgozunk azon, hogy a fiatal nők vagy fiatal anyák visszatérjenek a munkaerőpiacra. Ebben már jó eredményeket értünk el, ezért gondoltuk, hogy hosszabb távon az idősebb nőkkel is kell foglalkoznunk. Mi úgy gondoljuk, hogy 50-60-70 felett is van élet, aktívan és egészségesen ráadásul.

Mennyire reális az a gondolat, hogy valaki hetvenévesen is dolgozni jár majd a jövőben?

Most még jelenleg nem sok 60-70 feletti van a munkaerőpiacon, de fel kell erre is készíteni a fiatalokat. Nem lesz egy olyan nyugdíj már nekik biztosítva, amiből egy jó színvonalon meg lehet élni, ezért még idősebb korban is dolgozni kell majd a jövőben. A munkaerőpiaci trendek és kihívások a specialitásunk, de ez összefüggésben van más dolgokkal is.

Én úgy érzem, ha egy nő akar valamit, akkor bármit elér. Mi azt tanácsoljuk a nőknek, hogy hosszú az élet és hosszú idő van arra, hogy valaki az álmait és a karrierjét megvalósítsa. Nagyon csábító a karrier, a munkavállalóknak szükségük van az ügyességükre, az okosságukra és a képességiekre. Viszont az anyaság az nem kitolható és az a baj, hogy sokszor túl nagy csábítás karrier és lemondanak vagy később kapcsolnak, hogy itt az ideje az anyaságnak és én mindig azt, hogy van arra idő, lesz arra idő egy életen át, hogy a karrier álmaikat megvalósítsák.

#kapcsolódó

Színházi kalandozások!

Színházi kalandozások!

TÓTH ZOLKA ÉRETTSÉGI TÉTEL LETT! Sipkayból érkeztek diákok a színházba.

Jótékonysági bált tartottak az Aranyban

Jótékonysági bált tartottak az Aranyban

A Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban immár...