Eltiltották a tanítástól a diákjait megalázó nyíregyházi tanárt

Eltiltották a tanítástól a diákjait megalázó nyíregyházi tanárt

Enyhítették a büntetését annak a nyíregyházi tornatanárnak, aki durván büntette és megalázta ügyetlen diákjait. A felfüggesztett börtönre ítélt pedagógust a másodfokú bíróság két évre tiltotta el a hivatása gyakorlásától. Egy kutatás szerint Magyarországon minden tizedik diákot bántottak már. A Kékfény riportja.

A videót ide kattintva találod!

A vádlott, J. Gábor csaknem harminc évet töltött már a tanári pályán, és a mai napig meggyőződése, hogy ő alapvetően kiváló pedagógus. A férfit korábban az elsőfokú bíróság felfüggesztett börtönre ítélte, és öt évre hivatásának gyakorlásától eltiltotta,

mert bántalmazta tanítványait.

Most, a másodfokú bíróság előtt elsősorban azt igyekezett bizonyítani, hogy első fokon méltánytalanul bántak vele.

Az elsőfokú bíróság kötelezettségének nem tett eleget, mivel csak a vád által meghallgatni indítványozott, a vádirat tényállását alátámasztó tanúkat idézte be és hallgatta meg, a vádlott felelősségét mentő tanúk meghallgatását mellőzte – indokolt a tanár ügyvédje, Nagy István.

Tiszteletben álló tanár volt

A férfi egy nyíregyházi általános iskolában tanított biológiát és testnevelést. Két évvel ezelőtt azonban az ellene folyó eljárás miatt ezt félbe kellett hagynia. A korábban köztiszteletben álló pedagógus mintatanárnak számított, hiszen 30 éves pályafutása alatt 29 alkalommal tüntették ki.

A férfi mai napig úgy tartja, hogy rendkívül méltánytalan, amivel vádolják. J. Gábor nagy szenvedélye volt az úszásoktatás. Csapatot épített, versenyeket nyertek tanítványai, komoly utánpótlás-eredményeket értek el. A vád szerint viszont azokkal,

akik nem voltak elég tehetséges úszók, kíméletlenül bánt.

Ordított velük, megalázta őket, és volt, akit fizikailag is bántalmazott.

Jogerősen is bűnösnek mondták ki

A másodfokú bíróság végül hitelesnek találta a bántalmazott gyermekek vallomásait, és mivel ami velük történt a törvény szerint bűncselekmény, jogerősen is bűnösnek mondta ki a vádlottat. A büntetését azonban jelentősen enyhítette.

A hivatástól való eltiltást két évre mérsékelte a bíróság, mert az előélete alapján igazolva látta azt, hogy a férfi tényleg kiváló pedagógus. A bíróság reményét fejezte ki, hogy a most 55 éves férfi két év múlva tényleg visszatér a tanári pályára.

Az erőszak nem célravezető

J. Gábor az 1980-as években kezdte pályafutását, akkoriban egyáltalán nem számított ritkaságnak, ha a tanár felpofozta a renitens diákokat. A Kékfény által megkérdezett szakértő, Petróczi Gábor szintén akkoriban kezdte pályáját, főiskolai docens az egri tanárképzőn, valamint szakértőként számos bírósági ügyben segítette a döntést. Azt mondja, annak idején valóban más volt a pofonhoz való viszony.

Mint mondta, régebben természetes volt az, hogy a diákok kaptak egy-egy pofont, körmöst és hasonlót. Hozzátette: a gyermeki jogok pedig alapvetően nem változtak, csupán a törvények száma változott, de maga az előírás nem. Vagyis már akkor, a 70-es, 80-as években is nyilvánvaló volt, hogy a diákot nem jó verni, csak akkoriban ezt még felülírta a szokásjog.

Alázta és bántotta a gyermekeket

J. Gábor esetében nem arról volt szó, hogy dühében egyszer-kétszer eljárt a keze, vagy olyat mondott, amit később maga is megbánt.

A férfi éveken keresztül módszeresen alázott és bántott gyermekeket,

csak azért, mert nem voltak elég tehetséges úszók.

A bántalmazott gyerekeknek alvási problémái voltak, tikkeltek, volt, akit pszichológushoz kellett vinni. A tornaórák után az iskolában is rendszeresek voltak a problémák a következő órákon. J. Gábor mindezek ellenére meg volt győződve arról, hogy mindent a lehető legjobban csinál.

Sokan azt gondolják, célravezető a bántalmazás

Bár a szakemberek egységesen elítélik,

sokan még ma is célravezetőnek találják a gyerekek bántalmazását.

Az az általános vélemény, hogy a rendetlen gyerekeket csak bántalmazással lehet kordában tartani, mert a pedagógusnak nincs más eszköze.

Petróczi Gábor szerint viszont nagyon is van. Egy jó tanár – mondta – erőszak nélkül is tud hatni a gyerekekre. A bántalmazás, a megszégyenítés viszont valójában sohasem működik. Hozzátette: nincs hibátlan tanár. Mindenkinek lehet rossz napja, és hozhat rossz döntéseket, azonban a lényeg az, hogy felismerjük a hibát, és merjünk szembenézni vele. Csak akkor van esély változtatni a rossz módszereken – hangsúlyozta.

J. Gábor azonban a bíróság szerint sohasem nézett szembe a hibáival. Sőt, fel sem merült benne, hogy valamit nem jól csinál. A férfi két év múlva újra taníthat, akkor 57 éves lesz, még egy szűk évtizedes pálya áll előtte.


hirado.hu

Címlapkép: illusztráció

#kapcsolódó

Egy bohóc is lehet szomorú? – Melinda története

Egy bohóc is lehet szomorú? – Melinda...

Egy bohóc is lehet szomorú? E történet szerint igen. Melinda lufihajtogató...

A kórház gyermekrészlegének az alapítványa nyert a MOL Gyermekgyógyító Programjában

A kórház gyermekrészlegének az alapítványa...

A kórház gyermekrészlegének az alapítványa nyert a MOL Gyermekgyógyító Programjában