VÉRHOLD RAGYOG AZ ÉGEN HÉTFŐN - IGAZÁN KÜLÖNLEGES LESZ

VÉRHOLD RAGYOG AZ ÉGEN HÉTFŐN - IGAZÁN KÜLÖNLEGES LESZ

Ne maradj le róla!

Az évtized utolsó teljes holdfogyatkozását követhetjük figyelemmel hétfőn a hajnali órákban, ha az időjárás is engedi.

A Hold hajlani 3 óra 36 perckor kezd fogyatkozni, bár ekkor még szabad szemmel szinte láthatatlan lesz a jelenség. Látványosabbá csupán 4:33-kor válik, amikor a teljes árnyék eléri a Hold peremét, majd percről-percre lassan haladva eltakarja a holdkorongot. A teljes fogyatkozás fázisa 5 óra 41 perctől 6 óra 43 percig tart majd. Hat óra tizenkét perckor lesz Földünkről szemlélve a legsötétebb a holdkorong. A jelenség 8 óra 48 perckor ér véget.

Vöröses árnyalatban pompázik majd az év első teliholdja

Holdfogyatkozáskor a Föld kúp alakú árnyéka teljes egészében a Holdra vetül, fokozatosan takarva el szemünk elől hű égi kísérőnket. A Föld árnyékának fénytörése miatt a hétfő reggeli telihold nagyobbnak, fényesebbnek, vörösebbnek látszik majd az égen, mint általában. Ezért is hívják ezt a jelenséget vörös vagy vérholdnak. A vörös szín ugyanannak a légkörfizikai jelenségnek köszönhető, ami miatt a naplemente rózsaszín, vörös, vagy éppen narancsos színű. A januári teliholdat szokás továbbá „farkasholdnak” is nevezni.

A január 21-i telihold ráadásul szuperhold is lesz: az égitest sokkal nagyobbnak tűnik majd az égen a megszokotthoz képest, amelynek az az oka, hogy az égitest ekkor halad el a legközelebb a Földhöz.

A látványos eseményhez a Nap, a Föld és a Hold egy vonalban állása szükséges. A teljes földárnyékba merült Holdat ugyan nem éri a nap fénye, azonban a Föld által visszavert fény mégis megvilágítja az égitestet, ezért látszik, még ha halványan is.

Nincs szükség védőszemüvegre

A holdfogyatkozás figyelemmel követéséhe nincs szükség speciális szemvédelemre, mivel a Hold nem termel fényt, csak a Nap fényét veri vissza.

hirado.hu

Címlapképünk illusztráció.

#kapcsolódó

42 éves Erdei Zsolt ökölvívó

42 éves Erdei Zsolt ökölvívó

ERDEI ZSOLT ökölvívó, a 75 kilós súlycsoport világ- és Európa-bajnoka, a WBO...

Kassán a zrínyisek

Kassán a zrínyisek

Idén 100 esztendős a Zrínyi Ilona Gimnázium. A jubileumi ünnepség után, Kassára...