Sítáborban az Eötvös Gyakorlóiskola diákjai

Sítáborban az Eötvös Gyakorlóiskola diákjai

Részletekért kattints ide!

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban - a mindennapos testnevelés mellett - komoly hagyományai vannak az iskolán, a tanórán kívüli, s az „ép testben ép lélek” elvét való, különböző formában és sportágban megvalósuló testmozgásnak, a testkultúra ápolásának. Külön kiemelkednek ebből az aktív turizmushoz is kapcsolódó olyan programok, mint például a természetjárás, a kerékpározás és nem utolsósorban a téli sportok királynőjeként számon tartott síelés.

 

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorlóiskola és Gimnázium idei sítáborát a tavaly már jól bevált helyszínre, a Szlovákiában fekvő Bachledova Dolina nevű síközpontba szervezte az iskola. Az elmúlt tanévi tábor sikere után az e tanévben meghirdetett programra igen hamar összeállt az utazók listája. (42 fő 5 - 8. évfolyamos diák, 9 szülő és 3 testnevelő oktató alkotta a csapatot!) A sítábori program lebonyolítására január 13 -16. - a között került sor, s hosszú évek óta most újra természetes havon, kiváló körülmények között tudtak az Eötvösös diákok hódolni e népszerű téli sport iránti szenvedélyüknek. Az első napon -, úton a szállás felé - a Kassa fölötti Jahodna (Eprestető) síközpontban állt meg a csapat és az iskola testnevelő tanárai már ott elkezdték oktatni a síelés fortélyaira a résztvevőket. Ennek eredményeként sikerült is olyan tudásra szert tenni, amellyel másnap, a jóval komolyabb Bachledkán már magasabb szintről folytathatták a csoport tagjai mind az oktatást, mind pedig a tanulást. Mindehhez hozzájárult, hogy a hó vastagsága is, - amely jóval egy méter fölötti volt -, a kiválóan kezelt pályák biztonságosak volta és nem utolsósorban az is, hogy vadonatúj, szupermodern felvonók is rendelkezésre álltak. Köszönhetően a jó pályáknak, a modern felszereléseknek, a körültekintő felkészítésnek és persze a gyermekek fegyelmezett magatartásának, senkit sem ért - az ilyen jellegű programok esetén azért elő-előforduló - baleset. Az egész program ideje alatt az időjárás változó volta miatt igen erős széllel kellett megküzdeniük a résztvevőknek, de a diákok igen vidáman, minden zokszó nélkül állták az erősebb széllökések rohamait is. A színvonalas oktatás és a precíz gyakorlás eredményeként az utolsó napra már minden résztvevő képes volt egyedül, önállóan teljesíteni a kék fokozatú pályát, így ebből a szempontból is sikeresnek ítélhetjük meg a tábort. A résztvevők komfortfokozatát növelte, hogy a szállás egy gyönyörű hotelben és nagyszerű ellátással Velká Lomnica / Kakaslomnic nevű településen volt, mindössze 20 km-re a pályától.

Egy ilyen program értéke a szabadidős sportágak megismertetése területén messze túlmutat az egészséges életmódra nevelésen és jelentős szocializációs szerepe is van. A résztvevők közül többen most voltak először szüleik nélkül külföldön. A programon való részvételük hozzájárult a közösségépítéshez, egymás segítéséhez-támogatásához, az idegen nyelvek gyakorlásához, de az önállóságra neveléshez és - többek között - az öltözködés, a zsebpénz beosztásának, más ország pénznemére való átszámítás kultúrájának az elsajátításához is.

Köszönet illeti az Eötvös Gyakorlóiskola három testnevelő - síoktató kollégáját, Vas György főszervező, Nagy Józsefet, és Szécsi Zsolt munkáját, valamint az iskolavezetést, hogy lehetővé tették és támogatták a program megvalósítását.

 

Nyíregyháza, 2019. január 21.                                                                

Vas György – Dr. Komáromi István

 

(Fotók: Vas György)

#kapcsolódó

Folytatásos történet

Folytatásos történet

Vona Barbara Kényszerfeledés