JAVULT A NYÍREGYHÁZIAK ÉLETMINŐSÉGE!

JAVULT A NYÍREGYHÁZIAK ÉLETMINŐSÉGE!

AZ ELMÚLT ÉVEKBEN, DERÜL KI EGY KUTATÁSI PROGRAMBÓL.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Szociális és Köznevelési Osztálya, valamint a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának Szociális és Társadalomtudományi Intézete 2008-ban indította el azt a városi kutatássorozatot, melynek célja a városlakók életminőségének folyamatos figyelemmel kísérése, a változások elemzése és bemutatása.

A kutatási program nemzetközi és hazai mintákon alapul, mely az úgynevezett háztartáspanel módszertanát követi. A véglegesített kérdőív több nagy blokkban vizsgálta az elmúlt években a város lakóinak életkörülményeit. Figyelik és vizsgálják többek között az egészségi állapotot, a gazdasági aktivitást és a társas kapcsolatokat is.

Dr. Huszti Éva szociológus elmondta:

Növekszik azoknak az aránya, akiknek vannak aktív kapcsolatai. Ez jelenthet barátokat, rokonokat, hozzátartozókat, ismerősöket – bár hozzáteszem, hogy például a 'szomszédság' kissé elhanyagolódni látszik.

A több mint 10 éve tartó kutatás többek között figyeli és vizsgálja a szociális problémákról, a támogató és segélyezési rendszerekről a véleményeket, az átlagjövedelem alakulását.

Dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője kiemelte:

Kedvezőbb a jövedelmi, az anyagi helyzet, mint évekkel ezelőtt. Javultak a foglalkoztatási mutatók és azt is látjuk, hogy 2008 és 2012 között ugyan folyamatosan növekedett azoknak a személyeknek, háztartásoknak a száma, akik segítséget kértek, 2012 óta azonban jelentősen javult a helyzet és lecsökkent az igénylők száma. Például lakásfenntartási támogatást 2018-ban már csak 1400 háztartás kért, míg 2008-ban közel 4000 háztartást érintett ez a támogatás.


Jászai Menyhért alpolgármester a kutatási eredményeket összegző sajtótájékoztatón azt mondta, az adatok, eredmények célzottabbá tehetik az önkormányzati intézkedéseket, támogatási lehetőségeket.

Az, amikor a szolgáltatásokat, a különböző ellátásokat, támogatásokat és természetbeni juttatásokat tervezzük, akkor ezekből a kutatási eredményekből jól látszik az, hogy mi az ami nehéz az embereknek, mi az a terület, ahol további segítség kell és így be tudunk avatkozni!

A kutatásnál életminőség-index is segíti a szakembereket, tette hozzá Dr. Fábián Gergely kutatásvezető.

Egy matematikus kollégámmal dolgoztunk ki egy olyan mutatót, életminőség-indexet, ami megpróbálja egy számban megmutatni, hogy a sok-sok dimenzió, összesen 23 mutató hogyan változik az időben, esetleg egyes társadalmi csoportok esetében.

Hogy mennyire javult Nyíregyházán az életminőség, az is mutatja, hogy a város átlaga, az index mértéke 2008-ban 6 volt, míg 2018-ban már 9,7.

 

Dér Vivien


#kapcsolódó

Felkészültetek? Szombaton 9 órakor nyit a felújított Tófürdő!

Felkészültetek? Szombaton 9 órakor...

Június 15-én szombaton nyit a tavaszi hónapokban teljesen felújított Tófürdő.