Telt ház van az idősotthonokban

Telt ház van az idősotthonokban

A várakozási idő is sem rövid

Bár nagy igény van rá, általában mégis meglehetősen nehéz bekerülni egy-egy idősek otthonába. Kivétel nélkül szinte mindenhol először várólistára kerülnek az idősek, és nem ritka, hogy azon akár egy évet is eltöltenek, mielőtt végre szobát kapnának valamelyik bentlakásos intézményben. A probléma nem új keletű, mára mindenütt jellemzővé vált.

 

Több mint egymillió 70 évnél idősebb ember él ma Magyarországon. Egy részük házastársukkal, családja körében tölti időskorát, de vannak, akik idősotthonokba kerülnek, mert vagy megromlott egészségügyi állapotuk miatt nem marad más választásuk, esetleg szeretik a társaságot és biztonságra vágynak. Tény azonban, hogy hosszú a várólista és nem könnyű ezekre a helyekre bejutni. Ezt tapasztaltuk az általunk megkérdezett nyíregyházi székhelyű időskorúak bentlakásos intézményeinél is:

„Negyvenen szeretnének bejutni”

A Szent Katalin Szeretetotthon engedélyezett férőhelyszáma 99 fő, de jelenleg is teljes telt házzal működik, és körülbelül negyvenen várakoznak arra, hogy bekerülhessenek az intézménybe. Hogy nekik végül mikorra sikerül, az nagymértékben függ az elhelyezési formától – tudtuk meg Nagy Attilától, a fenntartó alapítvány elnökétől.

A háromágyas szobákba – ezekből van a legtöbb – lehet a leghamarabb bekerülni, ezeknél az átlagos várakozási idő 3–6 hónap. A kétágyasoknál viszont már 10–12 hónap, az egyágyasoknál pedig 6–12 hónap. Az ellátás költsége függ az elhelyezési formától. Intézményünkben semmilyen formában nincs belépési hozzájárulás. Sávos rendszerben kell személyi térítési díjat fizetni az ellátottaknak. Ez 1, 2 és 3 ágyas elhelyezés esetén is a jövedelem 80 százalékát jelenti, de van mindegyiknél minimum összeg, amelynek meg kell felelni.

A Szent Katalin Szeretetotthonban azt tapasztalják, hogy az utóbbi években többségében a megromlott egészségi állapotba került idősek elhelyezési igénye a meghatározó, akiket már a család nem tud otthon ellátni, és 24 órás ápolásra szorulnak. Egyébként a legidősebb női lakójuk 95 éves, a legidősebb férfi lakójuk pedig 89 éves.

 

Teljes ellátás, átmeneti jelleggel

 

Az Atyám Háza MET Időskorúak Gondozóháza az egyik legfiatalabb ilyen jellegű intézmény Nyíregyházán. 2017-ben fogadta az első lakóit. 16 férőhelyes, a várólistájukon jelenleg 9 kérelem szerepel. Nekik fél és akár egy évet is várni kell, hogy bejuthassanak oda, de ez függ az elhelyezés sürgősségétől is, hiszen átmeneti intézményként krízishelyzetek megoldása is az intézmény feladata.

– hangsúlyozta Jónás Miklósné intézményvezető.

Intézményünk fogadja azon időskorúakat, valamint 18. életévüket betöltött beteg személyeket, akik önmagukról betegségük vagy más ok miatt otthonukban időlegesen nem képesek gondoskodni. Az intézmény lakóinak teljes körű ellátását biztosítja átmeneti jelleggel, ami azt jelenti, hogy hozzánk 1 évre lehet bekerülni, ami szükség esetén (amennyiben a gondozási szükséglet még fennáll és ezt orvosunk igazolja) még 1 évvel meghosszabbítható. A havi térítési díjunk fixen 100 950 forint.

 

„A legrégebbi lakónk 25 éve él itt”

 

A Széchenyi utcán található, nyíregyházi Főegyházmegyei Papi Szociális Otthon március 2-ától már a Seregély István Papi Szociális Otthon nevet viseli. Egyházi fenntartású intézményként elhelyezést és ellátást biztosítanak nyugdíjkorhatárt betöltött lelkipásztoroknak és egyházi személyeknek, valamint mindazon igénylőnek, akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek. Az intézmény engedélyes létszáma 74 fő, az ott lakók többsége 80–90 éves, akik ápolásra, gondozásra szorulnak, illetve egyedülállók.

Telt házzal működünk, jelenleg körülbelül ötvenen vannak a várólistánkon. Nekik sokszor egy-, akár másfél évet is várni kell arra, hogy bekerüljenek hozzánk. A legrégebbi lakónk egyébként már 25 éve él a szociális otthonunkban. A térítési díjunkról azt kell tudni, hogy havi szinten a jövedelem 80 százaléka. Ha külön szobát szeretne, csak abban az esetben kérünk egyszeri hozzájárulást. Ennek az összege 1 millió forint – erre azonban alig van esély, hiszen kevés ilyen szobánk van.

– tájékoztatott Kéningerné Ignác Ibolya igazgató.

Nincs belépési hozzájárulás

Az Emmaus Evangélikus Szeretetotthon 1993-ban nyitotta meg kapuit, 100 fő részére nyújt ellátást. A legrégebbi lakójuk is azóta, 26 éve él ott. Bozorády Kriszta intézményvezetőtől megtudtuk, a bekerülés leggyakoribb oka a megromlott egészségi állapot, a demencia, az egyedüllét, illetve a nagyon magas életkor. A szeretetotthonban jelenleg az átlagéletkor 82,66 év, de ez évről évre emelkedik.

Most ötvenen szeretnének bekerülni az intézményünkbe, nekik általában néhány hetet, hónapot kell várniuk. Az ellátás havi költsége 123 ezer forint/fő/hónap, belépési hozzájárulást viszont nem kérünk.

 

#kapcsolódó

Nyílt nap a Szent Imrében!

Nyílt nap a Szent Imrében!

Nyílt napra és tájékoztató szülői értekezletre vár a Szent Imre Katolikus Gimnázium....

Részleges látogatási tilalom a kórházban - Ezeket az osztályokat érinti

Részleges látogatási tilalom a kórházban...

Részleges látogatási tilalom a kórházban - Ezeket az osztályokat érinti