A svédek és az olaszok is az ellenfeleik lesznek a magyar csapatnak

A svédek és az olaszok is az ellenfeleik lesznek a magyar csapatnak

A világ legjobbjaival versenyeznek Szentpéterváron.

Alig néhány hete látott napvilágot a hír, hogy a magyar versenyzők, Nagy Csaba és Kézi Sára az olaszországi Riminiben megrendezett Cukrász Világbajnokság európai selejtezőjében aranyérmet szereztek, így kvalifikálták magukat a jövő évi világbajnokságra, aminek Szentpétervár ad majd otthont. Azonban ők addig sem tétlenkednek: továbbképzésekkel és tréningekkel készülnek, hogy legyőzzék majd többek között a svédeket és az olaszokat is. A csapat hölgy tagjával beszélgettünk...

Ellenállhatatlan illatok, varázslatos külcsín, kreatív játék az ízekkel. Ínycsiklandozó édességeket, gyönyörű tortákat és bonbonokat nemcsak kóstolni felemelő és örömteli, hanem sokszor még készíteni is.

Sorozatos elismerések

Így van ezzel Kézi Sára, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay  Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma egykori diákja és a Fenyves Szálloda jelenlegi cukrásza is, aki rendszerint elvarázsolja a cukrászversenyek zsűritagjait.

Sára tavaly a nemzeti válogatott tagjaként részt vett a luxemburgi Culinary World Cup szakács és cukrász világversenyen is, idén pedig a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség őt és Nagy Csabát, az Avalon Ristorante cukrászát indította a rimini megmérettetésen, ahol 3 európai ország versenyzőivel vették fel a kesztyűt és álltak a nemzetközi zsűritagok elé, hogy ország-világ előtt bizonyítsák kreativitásukat és tehetségüket.

„Folyamatosan kóstoltuk az édességeket”

– A Fenyves Szálloda és Konferencia Központban, valamint az Avalon Parkban készültünk a versenyre. Minden egyes próba alkalmával kóstoltuk az ízeket és gondolkodtunk azon, hogy min lehetne tökéletesíteni. Élesben, Riminiben összesen három és fél óránk volt arra, hogy a tortát és a hat tányérdesszertet elkészítsük és tálaljuk. A torta alapja egy currys-csokis piskóta volt, fenyőmag ropogóssal. A tányérdesszert főeleme pedig zöldteás csokoládé ganache (cukrászati félkész termék), bazsalikomos piskótával. Eltérõ hőmérsékletű elemekkel tettük izgalmasabbá a desszertet: zöld teás-málna fagyival, csokoládés cou­lanttal és tokajis sabayone-nal. Mindemellett a tányérdesszertünkön jelen volt még mangóragu, sós-karamellás namelaka és zöld tea fluid gél is. A zsűri tagjai kérésünkre részletesen kiértékelték a munkánkat. Kiemelték, hogy a mi konyhánk volt a legtisztább. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk.

A világ legjobbjaival versenyeznek Szentpéterváron

Sára azt mondja, óriási élmény szembesülni azzal, hogy 2020-ban  már  a világ legjobbjaival versenyezhetnek a szentpétervári világbajnokságon. A döntőre továbbképzésekkel és újabb tréningekkel fognak készülni, hiszen majd már egy csokoládé artisztikával is elő kell rukkolniuk. Ami már biztos: a selejtezőn szintén arany­érmes svédek és olaszok lesznek az ellenfeleik, illetve azok az országok, akik automatikusan kvalifikáltak a megmérettetésre.

Bruszel Dóra

#kapcsolódó

USZODA ÉPÍTÉS - ELHELYEZTÉK AZ ALAPKÖVET, 2019. ŐSZÉRE KÉSZ A KOMPLEXUM

USZODA ÉPÍTÉS - ELHELYEZTÉK AZ ALAPKÖVET,...

Egy 50 méteres versenymedence és egy 25 méteres tanmedence is lesz az új nyíregyházi...