Külföldi diákok érkeztek az Aranyba!

Külföldi diákok érkeztek az Aranyba!

Olasz, bolgár, török és román diákok érkeztek a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumba.

Olasz, bolgár, török és román diákok érkeztek a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumba. A külföldi tanulók és tanáraik az Erasmus+ Iskolai partnerségek nemzetközi projekt keretein belül, kétnapos tanulmányútra érkeztek a szabolcsi megyeszékhelyre.

 

Két éve dolgoznak együtt magyar, olasz, bolgár, török és román diákok az Erasmus+ Iskolai Együttműködések projektben, amely „ Történetek Európán keresztül” alcímet viseli. A nyíregyházi és a külföldi tanulók több alkalommal találkoztak már. Eddig mindig más országban volt a konzultáció, a program mostani rendezvényére Nyíregyházán került sor.

Erre 4 országból 17 diák és 7 tanár látogatott el.  

A program célja, hogy a különböző országokban felnőtt diákok megismerjék egymás kultúráját, oktatási rendszerét, szokásait, történeteit és az egymástól tanultakat továbbadják hazaérve.

A találkozókra  a diákok prezentációkkal készültek, amelyekben saját országukat, iskolájukat mutatják be. Ezeken kívül minden alkalommal valami mást is meg kellett valósítani a tanulóknak. Volt, hogy saját történetet kellett írniuk, majd azt angolra fordítani. Egy következő alkalomra szövegértési feladatokat kellett kitalálni a történetekhez, majd illusztrációkat készíteni. Erre a mostani, nyíregyházi találkozóra egy 5 nyelvű kis "szótárt" kellett megalkotni a történetben szereplő kulcsszavakból. A házigazda feladata óratervek és feladatok  készítése, amely fejleszti a diákok kreatív gondolkodását, és segíti a nemzetközi csapatban való együttműködést. 

Nyíregyházán a diákok részt vesznek egy ügyességi sorváltó versenyen, egy jobb agyféltekét stimuláló órán, egy LEGO -s hatszín kocka feladatban és toronyépítő versenyen, végigolvassák minden ország történetét és megoldják a hozzá kapcsolódó feladatokat, valamint  egy nyelvtanulási feladatban vesznek részt. Érdekesség, hogy mind az 5 nyelven el kell tudniuk számolni 10-ig. Természetesen a diákok műsorral készülnek a vendégeknek, melyben lesz angol szónoki beszéd, magyar népzene, és néptánc, mediball bemutató, és egy mediball foglalkozás.

A program keretein belül  10 magyar diák jutott el más országba,  de nagyon sokan részt vettek a meghirdetett történetíró pályázaton, és a logo készítő pályázaton is.

A zárótalálkozó Törökországban lesz, ahová már diákok nem utaznak, hanem ott a beszámolók elkészítése, a program lezárására kerül sor.

#kapcsolódó