Kölcseysek az Olasz Fesztiválon!

Kölcseysek az Olasz Fesztiválon!

FESTIVAL D’ITALIANO 2019!

Dante nyelve nem idegen a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjainak, hiszen a belvárosi patinás gimnáziumban már évtizedek óta az országban az egyik legmagasabb szinten folyik az olasz nyelv oktatása. A kölcseys diákok minden évben megmérettetik magukat az Olasz Fesztiválon, melyet idén egy budapesti gimnáziumban rendeztek.

Március 22-én, reggel 8 órakor, a megszokott iskolánk helyett egy csapat olaszos diákkal Budapest felé vettük az irányt. Egy hosszabb, de izgalmakkal teli utazás után a déli órákban megérkeztünk a Kőbányai Szent László Gimnáziumba, a 45. Festival d’Italiano-ra, azaz az Országos Olasz Fesztiválra.

A versenyre a felkészülés azonban már a téli időszakban elkezdődött, a vállalkozó szellemű diákok ekkor készítették el a különböző egyetemek olasz tanszékeinek felhívására a pályázataikat.  A fővárosi iskolába történő megérkezés után ki-ki megkereste a maga helyét, majd kezdődhetett a fesztivál sok feszültséggel és izgalommal járó része, a helyszíni versenyszámok. Voltak, akik szavaltak, mások az élőbeszéd „A” (egy adott témáról való beszélgetés a zsűrivel) és „B” (egy adott filmrészlet tartalmának ismertetése szóban) kategóriáiban adtak számot tudásukról, de a csapatversenyekből is kivették a részüket a kölcseysek: a tavalyi évhez hasonlóan idén is indultak versenyzőink a  kultúrtörténeti vetélkedőben és a színpadi kategóriában.  

Este egy bensőséges, amolyan olaszos ünnepség keretein belül hivatalosan is megnyitották a fesztivált. A Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója, Gianluca Borghese és a Kőbányai Szent László Gimnázium intézményvezetője, Sárkány Péter igazgató úr olaszul köszöntötte a több mint ötven iskolából összesereglett mintegy nyolcszáz diákot, az őket kísérő tanárokat, meghívott vendégeket. Ekkor díjazták az írásbeli kategóriák nyerteseit is. A megnyitó után egy jó hangulatú fogadáson vettünk részt, ahol kiszórakozhattuk magunkból a napközben felhalmozódott feszültséget. Az este folyamán elfoglaltuk a szállást, ahol szórakozással, barátkozással és több-kevesebb alvással telt az idő.

A második napon két versenyszám is zajlott a csapataink részvételével: a színpadi kategória és a kultúrtörténeti vetélkedő. A színjátszó csapatunk idén egy saját színdarabbal, az „Imparare a volare” című, igencsak aktuális témával (az iskolai zaklatással) foglalkozó előadással szerepelt. A civilizációs vetélkedő témája idén Giuseppe Verdi élete és munkássága volt. A versenyszámok végeztével jó hangulatban, csocsózással, olasz zenék hallgatásával vártuk a délutáni záróünnepséget és díjkiosztót, ahol mindannyiunk örömére sok kölcseys tanuló részesült elismerésben.

A záróünnepségen került sor egy igencsak rangos és nagy megtiszteltetéssel járó szakmai díj átadására is: Nagyné Balla Judit tanárnő életpályájának elismeréséül Ogonovsky Edit-díjban részesült. Az ünnepség után hazaindultunk Nyíregyházára, ahol büszkén nyugtáztuk magunkban, hogy az olasz nyelv a világ legszebb nyelve, és Dante nyelvét tanulni igazán kiváltságos dolog.

Szeretnénk megköszönni Bánhegyesi Erzsébet, Baranyiné Szilágyi Gabriella és Nagyné Balla Judit tanárnőknek, valamint Hudivók Marianna tanárnőnek, a Vikár Sándor Zeneiskola nyugdíjas zenepedagógusának a lelkiismeretes felkészítést a versenyre.

 

AZ ÍRÁSBELI PÁLYÁZATOK DÍJAZOTTJAI

#

Díjazott neve (felkészítő tanár)

Osztály

Téma

A pályázatot meghirdette

1

Helebrand Emese

(Nagyné Balla Judit, szakmai lektor: Bánhegyesi Erzsébet)

9.B

Magyarországi olasz emlékek, Nyíri László története       

Debreceni Egyetem

Gombos Éva Eszter

(Baranyiné Szilágyi Gabriella)

10.B

Versfordítás

Eötvös Loránd Tudományegyetem

2

Rácz Péter István

(Nagyné Balla Judit)

10.C

A bevándorlás kérdései az 1900-as évek és napjaink Olaszországában

Pécsi Tudományegyetem

Szokolay Dávid

(Nagyné Balla Judit)

11.B

Az Isteni Színjáték Babits Mihály és Nádasdy Ádám fordításában a Pokol egyik szabadon választott éneke alapján

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

 

A HELYSZÍNI KATEGÓRIÁK DÍJAZOTTJAI

ÉLŐBESZÉD „A”

#

Név

Osztály

Felkészítő tanár

2

Tóth Blanka

10.A

Nagyné Balla Judit

3

Taylor Hanna

10.A

Nagyné Balla Judit

Molnár Anna

10.B

Baranyiné Szilágyi Gabriella

D

Nyisztor Angéla

10.C

Nagyné Balla Judit

 

 

 

 

VERSMONDÁS

2

Siket Csongor Bendegúz

10.C

Nagyné Balla Judit

 

 

 

 

„VIVA VERDI!” – KULTÚRTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐ

3

Angeli

Gombos Éva Eszter (10. B), Sipeki Gabriella (12.B), Szabó Katerina (12.B), Szokolay Dávid (11.B)

-

Hudivók Marianna

a Vikár Sándor Zeneiskola nyugdíjas pedagógusa

 

 

 

 

SZÍNPADI KATEGÓRIA

-

Imparare a volare

Cseh Ábel (12.C) Cziva Brigitta (12.B), Joó Brigitta (12.B), Nyisztor Angéla (10.C), Pancsusák Boglárka (12.B), Sipeki Gabriella (12.B), Szabó Katerina (12.B), Szántai Dorina (12.B), Szentpéteri Fanni Réka (12.B) Tóth Annamária (11.B) Tóth Blanka (10.A), Virányi Hanna (10.A)

arany minősítés

A darabot írta és rendezte:

Rákóczi Eszter (12. B)

Az olasz szöveget lektorálta:

Nagyné Balla Judit

 

 

 

 

OGONOVSKY EDIT-DÍJ – ÉLETMŰ KATEGÓRIA KITÜNTETETTJE:

Nagyné Balla Judit tanárnő

* D = dicséretben részesült

 

Nyisztor Angéla és Rácz Péter István, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 10. c osztályos tanulói

#kapcsolódó

TANÍTÁSI NAPON CSELLENGŐ DIÁKOKAT ELLENŐRIZTEK

TANÍTÁSI NAPON CSELLENGŐ DIÁKOKAT ELLENŐRIZTEK

Ifjúságvédelmi ellenőrzést tartottak Tiszavasváriban.