Még idén piacra dobják a napelemes tetőcserepet

Még idén piacra dobják a napelemes tetőcserepet

Egy sor beruházást indít a top100-as magyar cég.

Jól megy a Terránnak, bővítik a kunszentmiklósi gyárat és új telephelyet építenek Bólyon. Sőt, az idei évben már kereskedelmi forgalomba kerül az energiatermelő Generon cserép is, amelytől sokat vár a cég.

Hasít a cserépgyártó Terrán: a magyar piacon 33 százalékos részesedéssel továbbra is piacvezető és a csoportszintű bevétel elérte a 14 milliárd forintot – áll a cég 2018-as üzleti évét összegző közleményben.

Az összbevételből közel 8 milliárd forintot tett ki a magyar piac forgalma, míg a gyártási volumen 18,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Gódi Attila, a Terrán ügyvezetője az építőipari boom és a családi otthonteremtési kedvezmény miatt további növekedésre számít, ezért további beruházásokra készülnek:

bővítik a kunszentmiklósi gyár kapacitását, felhúznak egy második üzemet is a 2008 óta működő egység mellé, a bólyi ipari parkban pedig egy teljesen új telephelyet hoznak létre.

A tervek szerint mindkét beruházásba belevágnak 2019-ben.

Legutóbb Romániában, Aranyosgyéresen nyitott modern betoncserépgyárat a Terrán, ezzel a csoportnak összesen négy, a két hazai (Bóly, Kunszentmiklós) és a szlovákiain (Vlcany, avagy Farkasd) túl már romániai gyártóüzeme is van. Tavaly ősszel átadták a napelemparkot is, ami a bólyi üzemet látja el villamos energiával: a kiserőmű összesen 1 600 darab szolártáblából áll, és az üzem melletti egy hektáros területen helyezkedik el. A tervezést és az engedélyeztetést követően három hónap alatt készült el, a beruházás teljes költsége közel 170 millió forint volt.

A Terrán rendre szerepel a 100 legértékesebb tisztán magyar cégeket tömörítő Forbes-listán. A legutóbbi összeállításunkban 9,7 milliárd forintra értékeltük a Magyarországon bejegyzett céget eredményei alapján. Tavaly ráadásul

a londoni tőzsde, a London Stock Exchange Group beválogatta a Európa 1000 leginspirálóbb cége közé.

Hamarosan kapható lesz az energiatermelő tető

A vállalat tervei szerint hamarosan a piacra kerül saját fejlesztésű napelemes tetőcserepük, a Generon névre keresztelt termékük. Különlegessége, hogy

az energiatermelő napelemcellák olyan speciális módon vannak a tetőcserepek felületébe integrálva, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik majd a hagyományos tetőcserepekkel.

A terméket 2017 óta tesztelik és monitorozzák Bólyban, mostanra érett meg a piacra a technológia, aminek fejlesztésben fontos szerepet töltött be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke, ahol a mérnöki szaktudást, a laboratóriumi hátteret és a megfelelő mérési technológiát biztosították a fejlesztéshez.

A Terrán harmadik generációs családi cég, közel 100 éve működik, az alapító Mészáros Kálmán az akkor éppen Csehszlovákiához tartozó Vág-völgyi Negyeden vágott bele a betoncserépgyártásba. A második világháborút követően, 1947-ben (kényszer)költöztették a családot Bólyra, jelenlegi formájában 1997 óta működik a cég. A történetéről már írtunk korábban, a 2017. májusi magazinban található a teljes sztori.

forbes.hu

Borítókép: Gódi Attila, a Terrán ügyvezetője / Orbital Strangers, Forbes archív

#kapcsolódó

Haditorna versenyen a zrínyisek

Haditorna versenyen a zrínyisek

A Sóstói Múzeumfaluban Molnár Zoltán testnevelő vezetésével haditorna versenyen...

Csuhészobor kiállítás

Csuhészobor kiállítás

Nézd meg a képeket!