Helytörténeti sétán a krúdysok

Helytörténeti sétán a krúdysok

Egy kis séta….

Azt hiszem, kijelenthetjük, iskolánk mindent megtesz azért, hogy kiszínezze a szürke, egyszerű tanórákat, vagy ha úgy adódik, lebontsa az intézmény falait, hogy személyes élményekkel köthessük össze a könyvekből tanultakat.

De hogyan zajlik egy rendkívüli irodalom óra? Nos, mindenekelőtt felkerekedtünk, hogy aztán hömpölygő tömegként árasszuk el az utcákat - mindezt természetesen a forgalom akadályozása nélkül. (☺) Tanáraink (Pál Andrea, Gerliczki András) úgy gondolták, legjobb lesz, ha valami hangulatfokozó helyszínnel kezdünk - így első utunk a városi temetőhöz vezetett.

Egyéb fontos információk mellett megtudtuk, miért is olyan egyedülálló egész Magyarországon, sőt, talán mondhatjuk, az egész világon, hisz hol máshol történhetne meg, hogy egy temetkezési hely az egykor helyén állt, igen népszerű kocsmáról kapja a nevét? Ezután végig baktattunk a Kossuth téren és környékén. Megyeházunk előtt megismerkedtünk Nyíregyháza megyei jogú várossá válásának történetével, miközben az épületen megfigyelhető építészeti stílusjegyeket pásztázta szemünk. Megtudtuk, hogy őseink nagy valószínűséggel tótok vagy tirpákok, akik szorgalmas keze nyomát mai napig láthatjuk városunkon.

Végig néztük a környéken fellelhető emlékműveket és szobrokat, amelyek mellett akár naponta többször figyelmetlenül rohanunk el, időt nem szakítva közelebbről való megismerésükre. Megtudhattuk, hogy ugyanazon a helyen tarthatjuk mi a szalagavató bálunkat, ahol idejét töltötte iskolánk névadója, Krúdy Gyula, vagy éppen Bartók Béla. A Korona Szálló megtekintése után nem kellett nagy távot megtennünk a következő állomásunkig, ami nem más, mint a római katolikus templomunk oldalában elhelyezett papok padja volt, amelyről Krúdy Gyula írásának köszönhetően rengeteg érdekességet tudhattunk meg. Többek közt teljes képet kaphattunk a különböző egyházi felekezetek képviselőinek szórakozási szokásairól, akik olykor különböző nézeteiket félretéve látogatták meg közösen a város szívében található kocsmák és egyéb vendéglátói egységek egyikét.

A gyors, de annál inkább izgalmas múltbatekintés után városunk egyik műemlékként is számon tartott büszkeségét, a görögkatolikus templomot, hivatalos nevén a Szent Miklós Görögkatolikus Székesegyházat vettük célba, ahol megismerhettük annak részletes történetével. Végül, mindezek után, programunk végső állomásaként útba ejtettük a Luther utcán található evangélikus templomot is, ahonnan további történelmi információkkal gazdagodva tértünk vissza iskolánk falai közé.

Ez a kissé szokatlan, ám annál érdekesebb irodalom óra élénk színfoltként tette egyszerre izgalmassá és rendkívül hasznossá a reggel még átlagosnak ígérkező szerdai napunkat, ezzel is gyarapítva a krúdys diákok tudását és az iskolához fűződő élményeit.

Balogh Csenge, Covesan Dóra 11.C

#kapcsolódó

Csuhébál a Vasváriban

Csuhébál a Vasváriban

Megtartotta idei jótékonysági bálját a Vasvári Pál Gimnázium. A hangulat fergeteges...

Új 500 Ft-os kerül forgalomba

Új 500 Ft-os kerül forgalomba

2014-ben megkezdett bankjegycsere programja hamarosan lezárul, a bankjegysorozat...