Határtalanul a Wesselényiben! - Szecesszió és fürdőkultúra

Határtalanul a Wesselényiben! - Szecesszió és fürdőkultúra

Beszámoló a Határtalanul! program megvalósulásáról

A Nyíregyházi SzC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! program keretében 2018-ban meghirdetett pályázatán, az Együttműködés középiskolák között pályázati kategóriában megvalósította a Szecesszió és fürdőkultúra – határtalanul című projektet.

21 wesselényis diák és a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Iskola 21 diákja idén tavasszal közösen töltöttek el egy hetet Magyarországon, majd egy hetet Romániában. Élményeikről, tapasztalataikról online újságot készítettek.

A pályázat célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének, a magyarországi és külhoni fiatalok közötti kapcsolatok kialakulásának elősegítése. A résztvevő diákok így foglalták össze élményeiket:

„A Határtalanul! program 2019. március 25-én indult, a diákok számára szervezett előkészítő foglalkozással, ahol játékos formában ismerkedtek a határon túli magyarság történelmével, kultúrájával stb.

Másnap a kora délelőtti órákban érkezett meg partneriskolánk, a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Szakképző Iskola diákcsoportja. A szállás elfoglalása után kezdődött az ismerkedés, amit játékos és humoros formában valósítottak meg a tanulók a tanárok vezetésével. Ebéd után következett a csoportalkotás, majd indultunk a belvárosba, ahol a csapatok izgalmas és vicces feladatokat teljesítve ismerkedtek Nyíregyháza szecessziós nevezetességeivel. Vacsora után a kollégiumban esti vidám program várta őket.

Második nap reggeli után indultunk Miskolctapolcára a barlangfürdőbe, ahol a fürdőprogram előtt bobozott a csapat. Ebédre csomagolt ebédet kaptunk. Este, hazaérkezés és vacsora után, az iskola sportcsarnokában barátságos sportmérkőzés zajlott.

A harmadik napon reggeli után elkezdtük az online újság készítését, majd indultunk a sóstói Aquarius Élményfürdőbe, ahol nagy tetszést arattak a diákok körében a csúszdák. A kora délutáni hazaérkezés és ebéd után folytattuk a cikkírást az online újságba és az összeállítását. A munkát követően volt néhány óra szabadidejük – és energiájuk – vendégeinknek, amit városnézéssel töltöttek. Vacsora után a kollégiumban „Határtalanul” diszkó következett a kollégium diákjaival közösen.

Utolsó nap reggel, iskolánk fennállásának 50 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat keretében vendégeink megkoszorúzták iskolánk névadójának, Wesselényi Miklósnak a szobrát. Ezt követően 9 órakor indult együtt a csapat újra Sóstóra, a világhírű állatpark megtekintésére. Végül könnyes búcsút vettünk egymástól, és hazaindultak vendégeink azzal a biztos tudattal, hogy néhány nap múlva újra találkozunk.

A Nyíregyházán együtt töltött napok miatt mindenki nagyon várta a találkozást a Tamási Áron-iskola diákjaival. Kedden reggel 8 órakor indult a nyíregyházi csoport a fogadóiskolába, Borsra, majd a szállás gyors elfoglalása után végre találkozhattunk „régi” barátainkkal. Az intézmény igazgatónője köszöntött bennünket, megtekintettük az iskolát, és elköltöttük az ebédet.

Kora délután indultunk Nagyváradra, a Nymphaea Aquaparkba, ahol remekül érezte magát mindenki. Este a vacsora után karaokeestet szerveztek házigazdáink, és megalkottuk a másnapi vetélkedő csoportjait is egy ún. „családalapító” játékkal. Szerdán, a reggelit követően indultunk a városfelfedező túrára, ami a nyíregyházi program „párja” volt, hasonlóan játékos, humoros, ám a mai modern kor követelményeihez igazítva, QR-kódok „irányították” a játékot! Nemcsak a tanulók, de a kísérő tanárok is remekül szórakoztak a feladatokkal és azok megoldásaival. Kora délután értünk vissza az ebédhez, elcsigázva a sok gyaloglástól, ám fel is dobódva a remek és élvezetes városnézéstől. A fáradtság nem gátolta meg a csapat résztvevőit, hogy a sportcsarnokban barátságos focimérkőzést vívjanak, és revansot vegyenek a két héttel korábbi vereségért…

A harmadik nap reggelén a csoport Kiskohba indult, a híres Medve-barlang megtekintésére. Útközben, ahogy ez már megszokott volt, a tanárok a látnivalókról, érdekességekről beszéltek, akár a profi idegenvezetők. A barlangban vezetett túrán vettünk részt, és mivel ez román nyelvű volt, István tanár úr fordított. Csodálatos volt a barlang, érdekes a vezetés, és a diákoknak lehetőségük volt kérdezni is, ami nagy tetszést aratott. A következő programnak szánt magyarremetei református templomot sajnos nem tudtuk megnézni a zordra fordult időjárás miatt, ezért gyorsan másik programot szervezett a csapatvezetés: gokartozni indultunk vissza Nagyváradra. Egy kis városnézésre is maradt még idő, mielőtt hazaértünk vacsorára.

Az utolsó nap délelőttjét egy utolsó közös városnézéssel egybekötött tízóraizással töltöttük, majd könnyes búcsút vettünk egymástól, megfogadva, hogy találunk még alkalmat a találkozásra a jövőben is! A programunkról elkészült online újságot honlapunkon (www.wmk.hu) nézhetitek meg!

Az értékelő óra tükrözte az egész projekt jó hangulatát, s sok tanulsággal is szolgált a jövőre vonatkozóan.”

#kapcsolódó

Országos dáma bajnok a kölcseys lány

Országos dáma bajnok a kölcseys lány

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium sokszínűségére utal, hogy nem csak a...