A Nyíregyházi Kölcsey Gimnázium tanulói innovációban is verhetetlenek

A Nyíregyházi Kölcsey Gimnázium tanulói innovációban is verhetetlenek

Innovációs Maraton!.

2019 tavaszán került sor a budapesti Lauder Javne iskolában az Innovációs Maraton nevű országos versenyre és rendezvénysorozatra. A Kölcsey gimnázium három diákja, Jóvári Norbert, Kiss Benedek Máté és Tóth Bence, bejutott az országos döntőbe és ott az előkelő 3. helyet szerezték meg.

 

Márciusban hívta fel a figyelmünket Márk Attila Olivér igazgató úr erre az országos versenyre, és mivel informatika tagozatosak vagyunk, és a kreativitás, az újító szellem és az ötletbörze sem áll távol tőlünk, beneveztünk erre a rendezvényre.

Az első forduló feladata már próbára tette az ötletességünket, illetve a szociális érzékenységünket, hiszen egy olyan három perces videót kellett leforgatnunk, melyben egy eszköz tervét dolgozzuk ki látássérült honfitársaink részére. Ennek az eszköznek a gyengénlátók életét kellett megkönnyíteni, és még ilyen eszköz nem lehetett a piacon, vagyis az ötletnek vadonatújnak kellett lennie.

Mi egy szenzorokkal felszerelt mellényt eszeltünk ki, amely helyzetfelismerőként is működik. A videónk, melyet osztálytársaink segítségével forgattunk, elnyerte a zsűri tetszését, és bejutottunk az országos fordulóba.

Nagy izgalommal készültünk a döntőre, tanulmányoztuk a startupok világát, beszereztünk néhány alapvető marketinges ismeretet, és közben brainstorming módszerekkel edzettük magunkat. Nem mellesleg otthon kellett lennünk a hackathonok közegében, hiszen ránk is ez várt.

Május 16-án indultunk el a döntőnek helyet adó budai gimnáziumba, ahol nagyon nagy szeretettel fogadtak bennünket, az intézmény főigazgatója, dr. Horányi Gábor azonnal szárnyai alá vett minket, és egy finom ebéd után megtekinthettük a gimnáziumot, majd sétálhattunk az iskola gyönyörű parkjában. Mindnyájunkat lenyűgözött az intézmény szellemisége: a tolerancia, a nyitottság, a befogadás és a másik feltétlen tisztelete.

A verseny 14 órakor vette kezdetét, ekkor húztuk ki a feladatainkat, és minden csapat kapott egy mentort is, aki segített az „ötletelésben”. Mentorunk informatikus volt, de a gazdasági élet területéről érkezett, így nagyon sokat tanulhattunk tőle, hiszen az egyik fő feladata a szemléletformálás volt.

Nyolc órás munkával kellett megoldanunk egy applikáció elkészítését, mely az egészséges életmóddal volt kapcsolatos, majd elkészíteni a prezit és végül felkészülni a háromperces pitchre. Megállás és szünet nélkül dolgoztunk, és az is nagyszerű tapasztalat volt, hogyan lehet csapatban a feladatokat úgy elosztani, hogy mindenki teljesíthesse a feladatát és a végén összeálljon egy lehengerlő prezentáció.

Az Innovációs Maraton lényege volt, hogy a hackathonra éjjel 11 órakor került sor. A csapatokat már várta a zsűri, melynek tagjai prominens személyiségek voltak: dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke és Oszkó Péter üzletember, egykori pénzügyminiszter.

A csapatunk tagjai, Jóvári Norbert, Kiss Benedek Máté és Tóth Bence magabiztosan adták elő az ötletet, és ugyanilyen kreatívan válaszoltak a zsűri a kérdéseire. A díjkiosztó sem váratott sokáig magára, és itt örömmel nyugtáztuk, hogy az előkelő 3. helyet szereztük meg, és a jutalmunk „mentoridő a preziben”, csapatunk egy teljes napot tölthet a Preziben, beszélgethetünk és tanácsot kérhetünk egy mérnök, designer és product szakemberekből álló csapattól.

Háromórás alvás után a feladat még nem ért véget, a gimnázium aulájában egy bemutatóra került sor, ahol minden csapat versenyezhetett még a különdíjért, hiszen a lauderes diákok mindenkit meghallgatva titkos szavazással dönthették el, hogy kinek az ötlete a legszimpatikusabb. A különdíjat ugyan nem mi kaptuk, de sokat tanulhattunk ez alatt a négy óra alatt is, hiszen kommunikálnunk kellett alsósokkal, felsősökkel, gimnazistákkal, angol és magyar anyanyelvű tanárokkal, és az iskola technikai dolgozóival is.

Utunk nem volt hiábavaló, hiszen értékes díjjal lettünk gazdagabbak, nem beszélve a tapasztalatról, mert a lauderes két nap után mi is nyitottabbakká és empatikusabbakká váltunk.

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani Márk Attila Olivér igazgató úrnak, aki felhívta figyelmünket a versenyre, és felutazott Budapestre, hogy egész éjszaka szurkoljon nekünk, osztályfőnökünknek, Ben Slimenené Czipa Boglárka Piroska tanárnőnek, aki a kezdetektől lelkesített bennünket, és nem utolsó sorban Mikó Csaba informatika tanár úrnak, hiszen neki köszönhetjük, hogy ilyen remek prezit tudtunk készíteni.

 

Jóvári Norbert, Kiss Benedek Máté és Tóth Bence,

a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 9. C osztályos tanulói

#kapcsolódó

Csoporttárskereső alkalmazás

Csoporttárskereső alkalmazás

találd meg könnyen csoporttársaidat az UNI-PLUSSZAL

Eötvösös nyolcosztályos gimnazisták tanulmányi versenyen Hajdúnánáson

Eötvösös nyolcosztályos gimnazisták...

Több évtizedes együttműködés köti össze Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar...