Hasznos információk a Mindenszentekről - Közlekedés, temető nyitvatartás, belépődíjak

Hasznos információk a Mindenszentekről - Közlekedés, temető nyitvatartás, belépődíjak

Pénteken nem kell fizetni.

Gyertyafény, béke, nyugalom, megemlékezés. Jövő héten a mécsesek pislákoló fénye mellett elhunyt szeretteinkre emlékezünk. November elseje mindenszentek ünnepe, amely valamennyi valaha élt megdicsőült lélek emléknapja, november másodika pedig halottak napja.

Jövő hét pénteken és szombaton százezrek kelnek majd útra országszerte, hogy meglátogassák elhunyt szeretteik sírját. Gyertyát gyújtunk, virágokat, mécseseket helyezünk el, és bolyongunk a pislákoló fényekkel teli temetőkben. Meg-megállunk egy-egy sír előtt: a távol lévő nagypapákkal, nagymamákkal átélt emlékekre gondolunk, elhunyt ismerősökkel, barátokkal megélt élmények törnek elő belőlünk, egyszerre melegítve és szorongatva szívünket. A temetők a legtöbb településen, így Nyíregyházán is tovább lesznek nyitva, hogy méltóképpen meg tudjunk emlékezni azokról, akik már nincsenek velünk...

 

Az Északi temető nyitvatartása:

2019. október 26-án, szombaton              7:00–19:00

2019. október 27-én, vasárnap  7:00–19:00

2019. október 28-án, hétfőn       7:00–19:00

2019. október 29-én, kedden      7:00–19:00

2019. október 30-án, szerdán     7:00–19:00

2019. október 31-én, csütörtökön             7:00–20:00

2019. november 1-jén, pénteken               7:00–20:00

2019. november 2-án, szombaton            7:00–20:00

2019. november 3-án, vasárnap                7:00–20:00

2019. november 4-én, hétfőtől   7:00–17:00

A temetőbe 4 kapun keresztül lehet belépni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. arra kéri a tisztelt látogatókat, hogy a nyitvatartási idő végéig hagyják el a temető területét. Amennyiben ez nem tör­ténik meg, ezen időpont után már csak a Pazonyi úti teherportánál tehetik ezt meg, ahol 24 órás portaszolgálat működik.

Pénteken nem kell fizetni

Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy 2019. november 1-jén, pénteken 7:00–10:00 óra között be lehet hajtani az Északi temetőbe, de 11:00 óráig a gépjárművekkel el kell hagyni azt! Ezen a napon behajtási díjat nem kell fizetni majd! Hangsúlyozta azonban, hogy számítani kell arra: jövő hét pénteken a forgalmi viszonyoktól és a temető zsúfoltságától függően előfordulhat időszakos forgalomkorlátozás, illetve időszakosan korlátozhatják a temetőbe történő behajtást is.

A nyíregyházi Hősök temetőjében több mint 2800 sírban, 14 nemzet első világháborúban elhunyt katonái nyugszanak békésen egymás mellett. Olyan sírok ezek, melyekben egy apa, fiú, férj vagy vőlegény alussza örök álmát, aki haza vágyott, és akit haza vártak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. – Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, civilek és civil szervezetek segítségével – immár 13. éve, mindenszentek napjához közeli napok valamelyikén 2800 darab mécses gyújtásával emlékezik a hősökre. Így lesz ez idén is. 2019. november 2-án, szombaton, ismét megtartják a mécsesgyújtással egybekötött ünnepi megemlékezésüket a Hősök temetőjében (Dugonics utca) – tudtuk meg az ügyvezetőtől. Az idei ünnepség katonai tiszteletadással 15:00 órakor kezdődik görögkatolikus liturgiával és harangszenteléssel, majd ezután mécsesgyújtással fejeződik be. Az ünnepi liturgiát Mons. Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke tartja a temetőben nyugvó elhunytakért. Történelmi visszatekintő beszédet mond dr. Vinnai Győző történész, országgyűlési képviselő és dr. Ulrich Attila történész.

Fokozottan figyeljenek!

– Kérjük, hogy a gépkocsifeltörések és a lopások elkerülése érdekében táskájukra, autójukra, értékeikre fokozottan figyeljenek. Ha tehetik, a szokásos személyes tárgyaikon, valamint a kegyeletgyakorláshoz, a kegyelet megadásához szükséges kellékeken kívül mást ne hozzanak a temető területére. A gépjárművekben ne hagyjanak nagy értékű tárgyakat, és az ajtókat minden esetben zárják be, az ablakokat húzzák fel! Egyetlen pillanatra se hagyják őrizetlenül értéktárgyaikat, irataikat, táskáikat! A temető korlátozott időben látogatható közterület, ezért a hozzátartozó köteles megőrizni értékeit, azok eltűnéséért a temető tulajdonosa és az üzemeltetője sem felelős. A temető területén elkövetett lopásokkal, rongálásokkal, károkozásokkal és egyéb bűntettekkel kapcsolatban az illetékes rendőrkapitányságon a károsultnak kell a feljelentést megtenni – hangsúlyozta.


Bruszel Dóra

#kapcsolódó

Netes zaklatások a távoktatásban? Ezekre érdemes odafigyelni

Netes zaklatások a távoktatásban? Ezekre...

A zaklatás már nemcsak az iskolában töltött időre korlátozódik.

Két napja csökken a halottak és az új betegek száma Olaszországban

Két napja csökken a halottak és az...

Két napja csökken a halottak és az új betegek száma Olaszországban