Ennek már „kultúrája” van: Nyíregyházán kifliben adják a gyrost

Ennek már „kultúrája” van: Nyíregyházán kifliben adják a gyrost

A gyros kifliben Nyíregyházáról indult hódító útjára több mint 20 évvel ezelőtt és vált igazi védjegyévé a városnak.

Nyírségi gombócleves, szilvalekváros derelye, szabolcsi töltött káposzta, cinke, nudli, krumplilángos, tócsni. Szinte nincs olyan gasztronómiai fesztivál, melyen az igazi szabolcsi ételek ne tűnnének fel valamilyen formában. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy a gasztronómiai különlegességek közé tartozik már a gyros kifliben is, ami Nyíregyházáról indult hódító útjára több mint 20 évvel ezelőtt és vált igazi védjegyévé a városnak.

Akkor szembesültem vele először, hogy nyíregyháziakként bizony valamilyen különleges étel birtokosai vagyunk, amikor tavaly ősszel, a Prágába tartó vonaton idegen fiatalok a Nyíregyháza szó hallatán rögtön a kiflis gyrost vágták vissza válaszként. Megdöbbenve vettem tudomásul, hogy ez egy itteni kuriózum. Sosem láttam annyi csillogó szempárt, mint amikor a „gyros kifliben-rõl” kezdtünk el beszélgetni. Pedig a recept nem sokban különbözik az eredetitől: egy nagyobb kifliben kap helyet a csirkehús, amire uborka, paradicsom, hagyma, szósz és sajt kerül... Ami azonban talán különlegessé teszi, hogy: nyíregyházi. És a miénk.

Pékségből indult...

– A gyros kifliben valóban nyíregyházi „találmány”, itt fejlesztették ki több mint 20 évvel ezelőtt – emlékezett vissza a kezdetekre Kordován Mihály, az egyik nyíregyházi büfé tulajdonosa. – Emlékszem, hogy az egyik Rigó utcai pékségben kezdték el sütni hozzá a kifliket, igazából mindenki onnan szerezte be. Így indult el hódító útjára a „gyros kifliben”. Sok helyről hallottam már, hogy ez itteni kuriózum, de olyannal is találkoztam, aki nevetett és nem volt hajlandó megkóstolni. Azt tapasztaljuk, hogy ez igazán azoknak a kedvence, akik bár Nyíregyházán születtek és nőttek fel, de már elkerültek innen. Számukra viszont a kiflis gyrosnak kultúrája van, és az „otthonukkal” azonosítják.

Bruszel Dóra

#kapcsolódó

Ajándék Nyíradonyból a Nyíregyházi Ridensnek

Ajándék Nyíradonyból a Nyíregyházi...

em kis meglepetés érte a nyíregyházi Ridens iskola diákjait.

ELISMERÉS A DIÁKOKNAK – ÖT ÉVVEL EZELŐTT KEZDŐDÖTT EL A TOURIST POLICE PROGRAM

ELISMERÉS A DIÁKOKNAK – ÖT ÉVVEL EZELŐTT...

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság és az önkormányzat szoros kapcsolatban áll,...