Érkeznek a sztárok (is) – jövő héten Rally Európa-bajnokság Nyíregyházán

Érkeznek a sztárok (is) – jövő héten Rally Európa-bajnokság Nyíregyházán

Forgalomkorlátozásokra és lezárásokra kell számítani

Néhány nap múlva bajnokot avatnak majd a szabolcsi megyeszékhelyen, ugyanis nyíregyházi központtal rendezik meg november 8–10. között a Rally Európa-bajnokságot. Mivel több mint száz versenyzőre, stábokra, és több tízezer érdeklődőre kell számítani, ráadásul belvárosi gyorsasági futam is lesz, ezért forgalomkorlátozások és útlezárások tarkítják majd a hétvégét.

Nehéz lenne elfelejteni azt a tavaly novemberi ködös estét, amikor raliautók és tömegek lepték el a belvárost. 150 versenyző autójának motorja bőgött fel és mérettette meg magát az I. Nyíregyháza Rallyn. A verseny igazi kuriózum volt, hiszen akkor rendezték meg először, I. Nyíregyháza Rally néven. A tét pedig nem volt kicsi! A Truck Race Promotion Kft. és a Kelet-Autósport Kft. ugyanis ezzel pályázott az Európa-bajnoki verseny megrendezésére, 2019-tõl ötéves időtartamra. Azóta pedig már tudjuk: a FIA Nemzetközi Autósport Szövetség illetékesei elégedettek voltak a verseny lebonyolításával, így szabaddá vált az út az Európa-bajnoki futam megszervezésére.

A kontinens legjobbjai

Idén november 8–10. között a kontinens legjobbjainak viadalát láthatjuk Nyíregyházán (is). Azt már biztosan tudni lehet, hogy az ERC legsikeresebbjei, köztük a bajnoki trófea megszerzésére még esélyes három páros várhatóan rajthoz áll a Rally Hungary elnevezésű versenyen. Az összetett pontversenyben hét futam után a brit Chris Ingram–Ross Whittock (Skoda Fabia R5) kettős vezet 135 ponttal, második a 116 pontos lengyel Lukasz Habaj–Daniel Dymurski (Skoda Fabia R5) duó, míg a harmadik helyen az orosz Alekszej Lukyanuk–Alekszej Arnautov (Citroën C3 R5) páros áll 107 ponttal.

Vasárnap belvárosi gyorsasági

Az Európa-bajnoki futam útvonala a tavalyi Nyíregyháza Rallyhoz hasonló lesz, 80 százalékban változatlan marad. A szervizparknak (Nyíregyháza, Tokaji út 4. szám alatt található vásártér – nagybani és zöldségpiac – területe ad otthont, ezért 9-én és 10-én a vásártér egésze zárva tart), a rajtnak és a célnak is (rajtceremónia vasárnap este hat órakor a Kossuth téren) Nyíregyháza ad majd otthont, a Zemplénben, illetve a tokaji régióban pedig a gyorsaságik lesznek. A pénteki – november 8-án 18 órakor kezdődik a Kossuth téren – rajtceremónián túl, idén november 10-én, vasárnap délben kezdődik a gyorsasági szakasz futama Nyíregyházán (az útvonalat lásd a térképen).

Start a Kálmán utcából

A belvárosi gyorsasági szakasz a Kálmán utcából startol el. Ezt követően tovább folytatódik a Béla utcában, majd egy nagy kanyarral rátér a Szent István utcára, érinti a Luther házat, egy újabb nagy kanyart követően következik az Iskola utca és az Országzászló tér. A Kálvin tér érintését követően fordulnak rá a versenyzők a Zrínyi Ilona utcára. Következik a Luther utca, és végül a Bocskai utca hosszabb szakaszának teljesítését követően érnek be a célba.

Kerüljék az érintett útszakaszokat

A Rally Hungary Európa-bajnokság miatt jövő hétvégén forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra kell számítani, ami érinti a buszok közlekedését is (az erről szóló tájékoztatást kövessék figyelemmel a nyiregyhaza.hu weboldalon). A nyíregyházi belvárosi gyorsasági futam ideje alatt le lesz zárva vasárnap reggel 7.30 és este 18.00 óra között a

– Szent István utca,

– Közép utca,

– Bocskai utca,

– Hunyadi utca,

– Szabadság tér,

– Bercsényi utca,

– Kálvin tér,

– Ér utca,

– Szarvas utca,

– Debreceni út.

A lezárással érintett útszakaszokon a forgalmat rendőrök irányítják. A szervezők felhívják a lakosság figyelmét, hogy a verseny útvonalára senki sem engedhető be, de a környező utcákba a rendőr vagy a biztonsági személyzet tagjai – a lakcímkártya bemutatása ellenében – az ott lakókat beengedik. Kérnek mindenkit, hogy vasárnap, az érintett időpontban a belvárost csak gyalogosan közelítsék meg, a járművek közlekedésre a körutat és az azon kívül eső útszakaszokat használják. Ebben az időszakban azok a helyi és helyközi autóbuszjáratok, amelyek útvonala érinti a rali útvonalát, terelő útvonalon közlekednek. A járatok minden érintett helyi-helyközi megállóban megállnak.

Nem lehet parkolni

November 9-én, szombaton estétől a belvárosi gyorsasági szakasz útvonalán, illetve itt az érintett utcákban már parkolni nem lehet, a tilosban parkoló autókat elszállítják.

Ingyenesen látogatható

Az Eb ünnepélyes megnyitója, a rajtceremónia, a shakedown, kvalifikáció, a szervizpark, a belvárosi körgyorsasági és a céldobogó, díjátadó ceremónia ingyenesen lesz látogatható, azonban az összes többi helyszínre már egy úgynevezett Rally Passt kell váltani.

Látványos nézői pontok

A szervezők azt mondják, várhatóan az Országzászló térnél lesznek a leglátványosabb, legizgalmasabb nézői pontok, hiszen ott fordulnak majd meg középen a raliautók, de szintén ilyen a Mustárház környéke is. A Kossuth téren pedig a dobogót állítják fel.

Szurkolói pontok (a térképen sárga színnel jelölve):

– Kossuth tér,

– Zrínyi Ilona utca,

– Országzászló tér,

– Luther utca.

#kapcsolódó

Ma kezdődik a Cantemus Fesztivál!

Ma kezdődik a Cantemus Fesztivál!

A XII. Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus egy jótékonysági...

Forgalomban az új buszok

Forgalomban az új buszok

ZAJLANAK AZ ÚTVONALBEJÁRÁSOK AZ ÚJ BUSZOKKAL