Krízisidőszak: sokan családi kapcsolataik megromlása miatt kerülnek az utcára

Krízisidőszak: sokan családi kapcsolataik megromlása miatt kerülnek az utcára

Krízisidőszak: sokan családi kapcsolataik megromlása miatt kerülnek az utcára

Az utcákon megkezdődött a karácsonyi dekorációk felszerelése, egyre több üzlet kap ünnepi díszkivilágítást, és már a rádiókban is fel-felcsendülnek az adventi énekek. Mindez pedig azt jelenti, hogy közeleg az év legmeghittebb ünnepe, és az ajtóban kopogtat a tél. Ha pedig tél, akkor hideg, mínuszok és hóesés. Ezt pedig aligha lehet tartósan kibírni a szabadban. Ezért dolgoznak a Periféria Egyesület szakemberei is, hogy minél kevesebben töltsék az utcán a téli krízisidőszakot.

November elsejével megkezdődött a téli krízisidőszak a hajléktalanellátásban, ugyanis az eső és az egyre inkább hűvös idő miatt nagy a veszélye annak, hogy a hajléktalanok kihűlnek. Ilyenkor az utcai szociális munkások egyik legfontosabb feladata, hogy naponta akár többször is kimenjenek a fedél nélküliekhez, és rábírják őket arra, hogy válasszák inkább a nappali vagy az éjjeli menedékhelyeket. Munkájuk azonban nem egyszerű. Nyíregyházán a becslések szerint 350–400 hajléktalan ember él, közülük vannak, akik már 25 éve az utcát tekintik otthonuknak, „kitörni” viszont hosszabb-rövidebb időre évente csak       1-2 embernek sikerül (persze, vannak olyanok is, akikről nem tudnak, mert rejtőzködnek, vagy éppen szívességi befogadottak). Ráadásul plusz teherként jelenik meg, hogy egyre több köztük a daganatos beteg. A hajléktalan­ellátásról Somogyiné Katona Anikóval, a Periféria Egyesület szakmai vezetőjével beszélgettem.

Cél a túlélés

– A téli krízisidőszak azt jelenti számunkra, hogy minden hétköznap reggel 8-tól este 10 óráig utcai szolgálattal, míg este 10 és reggel 8 óra között, illetve hétvégente krízisautó-szolgálattal vagyunk jelen a városban. Felkeressük azokat az embereket, akik mindenféle igyekezetünk ellenére mégsem akarnak bemenni szállásnyújtó intézménybe. Nem vesznek igénybe éjjeli menedékhelyet és úgy döntenek, hogy az utcán fognak maradni. A téli krízisidőszak jelenti azt is, hogy természetbeni adományokkal ellátjuk a hajléktalanokat azért, hogy túl tudják élni az adott éjszakát. Takarót, ruhákat, meleg teát, élelmiszert viszünk nekik.

Vannak pszichiátriai betegek

– Ami nagyon aggasztó, hogy a családi kapcsolatok megromlása gyakran vezet oda, hogy valaki hajléktalanná váljon. Nem minden elvált férfi lesz hajléktalan, de ha van valamilyen személyiségbeli probléma, akár pszichiátriai betegség, vagy szenvedélybetegség, vagy a kettő együtt, akkor az hatványozottan is nehezíti, hogy valaki családban maradjon. Hozzá kell tenni, hogy ezekkel az előzményekkel nagyon nehéz intézménybe bekerülni és ott megmaradni, mert egyszerűen nem akarnak. A problémájuk miatt a velük való kapcsolattartás is nehéz, éppen ezért ők egy különösen veszélyeztetett ügyfélkör.

Évente 1-2-nek sikerül

– Vannak azért jó példák is, persze sajnos ezek nem gyakoriak, és nem is extra sikertörténetek, mert minden hátrányt, amivel egy hajléktalan bír, azt valamilyen módon kezelni és javítani kell – folytatta a szakmai vezető. – Az elmúlt években is voltak olyan lakhatásra irányuló programjaink, amelyeknek köszönhetően néhányan fedelet kaptak a fejük fölé. Nemcsak a lakhatásukat támogattuk, hanem mellé tettünk egy komoly szociális munkát is. Tavaly négyen kerültek be a programba, közülük kettő még most is lakásban él. A tapasztalatunk az, hogy minden évben van 1-2 olyan ember, aki valameddig, vagy hosszabb távon meg tud maradni ezekben.

Diszpécserszolgálat a nap 24 órájában

A Periféria Egyesület kéri az állampolgárokat, hogy bátran hívják a 42/504-618-as telefonszámot, ha a város területén, krízishelyzetbe került hajléktalan embert észlelnek. Kollégáik minden jelzésre kivonulnak és segítséget nyújtanak az érintett személynek.

A Periféria Egyesület (ellátási szerződés keretében az önkormányzat is támogatja) továbbra is szeretettel fogadja a lakossági adományokat. A téli ellátás során különösen nagy hasznát veszik a fölöslegessé vált, de használható cipőknek, nadrágoknak, pulóvereknek, kabátoknak és takaróknak, de a tartós élelmiszereknek is. A felajánlani kívánt adományokat az egyesület címén, Nyíregyháza, Eötvös u. 1. szám alatt, nyitvatartási időn túl is átveszik, vagy ha nagyobb mennyiségről van szó, akkor a város területén belül elmennek érte.

Van elég férőhely

Senkinek nem kell a hidegben az utcán éjszakáznia, van elég férőhely a rászorulók számára: több mint tízezer éjjeli menedékhely és átmeneti szállás áll a hajléktalanok rendelkezésére, ezeken kívül télen még további 1600 többletférőhely biztosított – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn. A nappali melegedőkben országosan több mint 7600 férőhely, a tartósabb ellátást igénylő hajléktalan emberek részére pedig 218 férőhellyel a hajléktalanok rehabilitációs intézménye és 456 férőhellyel a hajléktalanok otthona áll rendelkezésre – közölte a tárca.

Bruszel Dóra

#kapcsolódó

Így újulnak meg az érettségi követelmények 2023-tól

Így újulnak meg az érettségi követelmények...

Így újulnak meg az érettségi követelmények 2023-tól

Öngyújtóval támadt osztálytársára

Öngyújtóval támadt osztálytársára

Öngyújtóval támadt osztálytársára