...amikor találkozik a bevásárlókocsi és a parkoló autó

...amikor találkozik a bevásárlókocsi és a parkoló autó

...amikor találkozik a bevásárlókocsi és a parkoló autó

Jók a bevásárlóközpontok parkolói, mert nagyok, és közvetlenül az autóhoz lehet tolni a bevásárlókocsit. Csakhogy vannak, akik a pénztár és az autó közötti néhány métert versenypályának képzelik el. A versenypályákon pedig gyakran előfordulnak balesetek. Például amikor a figyelmetlen vásárló nekitolja a bevásárlókocsit más autójának anélkül, hogy egy telefonszámot hagyna a szélvédőn. Amit pedig nem látott senki, az meg sem történt – gondolja. És tényleg így van. Rendőrségi eljárás lefolytatásának feltétele ugyanis a szándékosság. Tehát amennyiben sikerül azonosítani az elkövetőt, csak abban az esetben marad rendőrségi hatáskörben az ügy, és ha bizonyosságot nyer, hogy a károkozó cselekményét szándékosan követte el.

 

Bár gyakorta megtörténik, bevásárlóközpontok környékén parkoló autók rongálásával kapcsolatban mégis nagyon ritkán érkezik bejelentés a rendőrségre – tudtuk meg Fehérvári Mariettától, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. Amennyiben azonban valaki mégis ilyet tapasztal, az megteheti a feljelentését a legközelebbi rendőrkapitányságon. A kár értékétől függően 50 000 forint alatt ugyanis szabálysértési eljárást indítanak benne, 50 000 forint feletti kár esetén pedig már büntetőeljárást. Csakhogy ennek feltétele van!

Feltétel a „szándékosság”

– Bármely eljárás lefolytatásának feltétele a szándékosság, vagyis amennyiben sikerül azonosítani az elkövetőt, csak abban az esetben marad rendőrségi hatáskörben az ügy. Tehát csakis akkor, ha bizonyosságot nyer, hogy a károkozó cselekményét szándékosan követte el. Ellenkező esetben, gondatlan elkövetés esetén a rendőrség megszünteti az eljárást, és a károsult már csak polgári peres eljárás keretén belül érvényesítheti a kár megtérítése iránti igényeit – magyarázta.

Abban az esetben tehát, ha nem derül ki, hogy szándékosan tolták neki a bevásárlókocsit a parkoló autónak, a rendőrség tehetetlen, és nem marad más, mint saját zsebből kifizetni a karosszériást, vagy felhasználni a Casco biztosítást (ha van), ott azonban számolnunk kell önrésszel is, vagyis egy-egy ilyen ralizás akár száz­ezrekbe is fájhat, csakhogy nem az elkövetőnek, hanem a károsultnak.

Segíthetnek a térfigyelő kamerák

– Azt javasoljuk, hogy amennyiben szemtanúja annak, hogy gépkocsiját feltehetően szándékosan rongálták meg, próbálja megjegyezni minél részletesebben az elkövető személyleírását, nézze meg, hogy merre menekül el, vagy milyen gépkocsiba száll be, és jegyezze is fel annak rendszámát. Érdemes megnézni, hogy a környéken lát-e térfigyelő vagy magánkamerát, amelyek rögzíthették a cselekményt, hiszen a felvételek a későbbi eljárás során még bizonyítékként szolgálhatnak – hívta fel a figyelmet.


Bruszel Dóra

#kapcsolódó

Ha zays voltál, ez neked szól!

Ha zays voltál, ez neked szól!

Felhívás! Keressük a volt "versenyzőinket"!

Enyhülés után érkezik a sarkvidéki hideg - Megszólalt az OMSZ

Enyhülés után érkezik a sarkvidéki...

Az elmúlt hetek fordulatokban szegény időjárása után most úgy tűnik, egy jóval...