80 éves fennállását ünnepelte a Vikár Sándor Zeneiskola

80 éves fennállását ünnepelte a Vikár Sándor Zeneiskola

A Vikár Sándor Zeneiskola jubileumi eseményének összefoglalója

2019. november 22-én a Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 80. évfordulóját ünnepeltük. A jubileumi ünnepségen és egyben a nemzetközi partnerintézmények találkozóján a résztvevőket köszöntötte Gaszperné Román Margit, a Nyíregyházi Tankerületi Központ tankerületi igazgatója, Halkóné dr. Rudolf Éva Nyíregyháza Megyei Jogú Város Köznevelési, Kulturális és Ifjúsági Bizottság tagja, valamint Tamás Attila intézményvezető.

Papp Istvánné intézményünk volt igazgatója tartalmas, informatív előadást tartott az iskola történetéről, a névadó Vikár Sándorról, az elmúlt 70 esztendő munkájáról. Az utóbbi 10 év meghatározó tevékenységeiről, jelenlegi feladatainkról Tamás Attila intézményvezető mondott beszédet.

Valamennyi jelenlévő nemzetközi partneriskola vezetője, a beszédet tartott vendégek, valamint Nyesténé Raizer Márta iskolánk alapítványának volt tikára emlékplakettet vehetett át. Rzeszów, Topolya, Ungvár és Máramarossziget képviselői ajándékaik mellett jókívánságaikat adták át intézményvezetőnknek.

A rendezvényen fellépett a Vikár Fúvószenekar, Domut Adrán (zongora), intézményünk furulya kamaracsoportja, intézményünk tanárai, zenész barátaink és Kazár Ticiána (ének).

A hangversenyterem dekorációját Gerliczki Zoltán készítette. Az ünnepi gála után vendégeink fogadáson vehettek részt, ahol intézményünk jelenlegi és volt kollégáival idézhették fel az emlékeket.

A jubileumi ünnepségre meghívott külföldi partneriskolák képviselői 2019. november 21-én érkeztek Nyíregyházára. Meghívást kapott valamennyi partneriskola, de egyéb elfoglaltságaik miatt az iserlohni (Németország), a vítkovi (Csehország), és az eperjesi (Szlovákia) intézményvezetők nem tudtak itt lenni az eseményen. Rzeszów (Lengyelország) képviseletében Jolanta Niżańska igazgatónő, Marta Tyzynska igazgató-helyettes és Wojciech Wiäzownicki hegedűtanár voltak jelen. Topolyát (Szerbia) Diósi Rózsa igazgató asszony és Székely Mária zongoratanárnő képviselte. Ungvárról (Ukrajna) Hromova Natália igazgató asszony érkezett hozzánk. Máramarosszigetről (Románia) Ioan Muntean igazgató és Gavallér Sándor hegedűtanár utazott városunkba.

A külföldi vendégeknek november 22-én délelőttre a következő programot szerveztük: közösen megtekintettük a Jósa András Múzeumban a Szinyei Merse Pál festményeiből nyílt kiállítást majd a Bencs Villába kalauzoltuk őket, ahol az épület bemutatása, körbe járása után a villa pincéjében pálinka kóstolással kedveskedtünk. Vendégeink kulináris élvezetet szerezhettek a belváros Széchenyi és a John Bull Pub éttermeiben, valamint Sóstón az Irány Colorado Steak House étteremben.

Vendégeink arról számoltak be, hogy tartalmas és kellemes volt számukra az itt eltöltött idő. Valamennyien november 23-án utaztak vissza hazájukba.

 

Szabó Tünde Júlia

intézményvezető-helyettes

#kapcsolódó

Fordított nap a Bethlenben

Fordított nap a Bethlenben

A középiskolában "fordított nap" zajlott. Rendhagyó matematika, magyar nyelv,...