Nagyvállalkozók figyelem! A december 20-án esedékes helyi iparűzési adó előleg kiegészítés nem szűnt meg

Nagyvállalkozók figyelem! A december 20-án esedékes helyi iparűzési adó előleg kiegészítés nem szűnt meg

Nagyvállalkozók figyelem! A december 20-án esedékes helyi iparűzési adó előleg kiegészítés nem szűnt meg

Az idén elfogadott nyári adócsomag rendelkezett a társasági adó feltöltési kötelezettség intézményének megszüntetéséről. Ezzel szemben a feltöltési kötelezettség az önkormányzat felé fizetendő helyi Iparűzési adóban továbbra is megmaradt!

A lényegében változatlan szabályozás szerint 2019. december 20-áig azon adózónak kell az iparűzési adóelőleget kiegészíteni (feltölteni) az adóévi várható fizetendő adó összegére, aki társasági adóalany, az előző adóévben (2018-ban) az éves szinten számított nettó árbevétele a 100 millió forintot meghaladta, és könyvvezetése kettős.

Az elektronikus úton teljesítendő bevallást minden esetben be kell nyújtani, akkor is, ha az adóelőleg kiegészítés összege 0,-Ft, azaz fizetési kötelezettség nincs.

Az adóelőleg kiegészítéséről szóló bevallás letölthető, kitölthető és elküldhető az E-Önkormányzat Portálon keresztül (ohp-20.asp.lgov.hu) bejelentkezés < ügyindítás < önkormányzat kereső < ágazat: adóügy > ügytípus: helyi iparűzési adó (ASPADÓ037 sz. nyomtatvány) lépések követésével. A bevallás az állami adóhatóság (NAV) elektronikus rendszerén keresztül is teljesíthető a 19HIPAEK nyomtatvány használatával.

Az adózók/vállalkozások ilyen irányú munkáját segítendő és egyszerűsítendő javasoljuk, hogy az E-Önkormányzat Portálon keresztül előzetesen tekintsenek be folyószámláikba, amely által tételesen ellenőrizhetik befizetéseiket, s ezek függvényében pontosan tudják majd teljesíteni tényleges feltöltésüket is.

A kötelezettség késedelmes, illetve nem teljesítése esetén mulasztási bírság megállapítására kerülhet sor. Az adózó mulasztása, tévedése komoly mulasztási bírsághoz vezethet. Ha az adózó megbecsüli a feltöltendő adó összegét, és nem fizeti meg feltöltéskor az adót legalább 90%-os szintig, akkor az elmaradt különbözetre 10% mulasztási bírságot kell megállapítanunk.

A befizetést Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal OTP Bank Nyrt-nél vezetett 11744003-15402006-03540000 számú számlájára kell teljesíteni.

Adózóinknak, ügyfeleinknek köszönjük az egész éves együttműködést és azt, hogy befizetett adójával hozzájárul Nyíregyháza Megyei Jogú Város működéséhez, fejlődéséhez.

                                                                                                                                            

 Dr. Kása Brigitta

 aljegyző

#kapcsolódó

PERME "Felfüggesztve" kiállítás a Mustárházban

PERME "Felfüggesztve" kiállítás a Mustárházban

Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit,...

Virágba borult Nyíregyháza

Virágba borult Nyíregyháza

Amerre a szem ellát, mindenhol tavaszi virágok látványa teszi vidámmá a Nyíregyházán...