A tatamiról a kölcseys padba

A tatamiról a kölcseys padba

A tatamiról a kölcseys padba

Kerezsi Csenge példája bizonyítja, hogy egyszerre két helyen is helyt lehet állni: keményen küzdeni egy nagy akaraterőt igénylő versenysportban és egy színvonalas, belvárosi patinás gimnáziumban, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban is.

Kerezsi Csenge vagyok, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 9.A osztályos tanulója. Ötéves korom óta shinkyokushin karatézok a Nyírbátori Kyokushin Karate Sport Egyesületnél, ahol az edzőm, Karczub Miklós 3. Danos sensei tart nekem és edzőtársaimnak edzést.

Ez a már tízéves időszak, amelyben a karatéval foglalkoztam, tartalmazott: örömöt, sikert, kudarcot, sírást, fájdalmat, amely során nagyon sokat tapasztaltam és tanultam. Kisgyerekként persze nekem sem volt mindig kedvem edzésre járni, de a szüleim bíztattak, hogy legyek kitartó, mert a kemény munka meghozza a gyümölcsét. Mára már örülök, hogy nem adtam fel ezt a sportot, annak ellenére sem, hogy az ötéves versenyperiódusom első három éve szinte csak folyamatos kudarccal telt. A sok kudarc ellenére az edzőm mindig bíztatott, hogy ne adjam fel, dolgozzak továbbra is keményen, mert a várt siker hamarosan el fog érni.

Igaza lett, mert a sok edzés és munka, mostanra azt eredményezte, hogy az utóbbi két év versenyein a dobogó valamelyik fokára felálhattam. Számos országos, nemzetközi, regionális versenyen értem el I., II. és legkevesebb III. helyezést. Az idei évben kerültem ifjúsági korosztályba, így tavasszal, a Veszprémben megrendezett Diákolimpián küzdhettem azért, hogy kijuthassak az Ifjúsági, Junior és Felnőtt U20-as Európa Bajnokságra. A Prágában megrendezett versenyen kemény küzdelmek árán ezüstérmet szereztem.

Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a számos versenyen, valamint a Diákolimpián való sikeres eredményem elismeréseként az általános iskolai ballagásom alkalmával, iskolám az "Év sportolója" címet adományozta nekem.  

Természetesen nagyon fontosak számomra a Magyarországon megrendezett jeles versenyek, amelyek közül kiemelném a Budapesten, októberben megrendezett Utánpótlás Magyar Bajnokság Bushido Kupát, ahol aranyérmes lettem, az országos szintű Debrecen Kupát, ahol II. helyezést értem el és a XXIII. J&S Speed Kupát, ami ugyanúgy egy országos verseny volt, ahol II. helyezett lettem. A következő évben szintén célul tűztem ki magam elé a Diákolimpián való sikeres részvételt, amely egy újabb Európa Bajnokság kijutását eredményezhetné számomra.

Ezen a Diákolimpián már a jelenlegi iskolámat, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumot képviselném, és ez nagy megtiszteltetés lenne számomra. A sok edzés mellett igyekszem az iskolában is jól teljesíteni, ehhez nyilván sokat kell tanulnom, ami persze így együtt elég fárasztó, de mégis jó érzés, mert abba az iskolába járhatok, ahova szerettem volna.

Fontos számomra a nyelvtanulás, ezért az általános iskolában kezdett angol tanulmányaimat haladó szinten folytatom, amelyet kezdő orosz tagozattal egészítettem ki, abból a megfontolásból, hogy a legjobb választás egy nyugati és egy keleti nyelv ismerete. Remélem, hogy az általános iskolában teljesített középfokú angol nyelvvizsgámat a tanulmányaim során felsőfokú szintre emelhetem, amelyet egy orosz középfokú nyelvvizsgával egészíthetek ki, hiszen a XXI. században nyelvtudás nélkül egyetlen sportoló sem létezhet, és ehhez igazán jó alapokat kapok a Kölcseyben.

Az iskola olyan, mint amilyennek gondoltam, és amiért ide szerettem volna járni: jó az osztályközösség, jó a tanári kar, jó a hangulat a suliban, és minden ide járó gyerek látja maga előtt a célt, amiért érdemes kölcseysnek lenni és kitartóan tanulni.

A karate számomra önfegyelmet, önbizalmat s persze jó kondíciót is ad, ugyanakkor  megtanít arra, hogy küzdjek a céljaimért, ami persze nemcsak a sportban, hanem az életben is hasznomra válik. Végezetül bemutatkozásomat az edzőm szavaival zárnám, amelyet versenyek során egy-egy küzdés után mond nekünk:  ,,Amikor nyerünk örülünk, amikor veszítünk, tanulunk belőle.”

 

#kapcsolódó

FIZIKAVERSENYT NYERT KÍSÉRLETÉVEL A NYÍREGYHÁZI FIÚ

FIZIKAVERSENYT NYERT KÍSÉRLETÉVEL A...

A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium 18 éves tanulója, Veress...

Tájékoztatás - Tavaszi gyermekétkeztetés igénybevételéről

Tájékoztatás - Tavaszi gyermekétkeztetés...

Az ingyenes szünidei étkezést a 2018/2019. tanév tavaszi szünetében a szünidőre...