A munka teszi boldoggá a Nyíregyházi Down-szindrómás Ágikát

A munka teszi boldoggá a Nyíregyházi Down-szindrómás Ágikát

A munka teszi boldoggá a Nyíregyházi Down-szindrómás Ágikát

Bármelyik fajtáját is vesszük a Down-szindrómának, az ilyen embereknek nemcsak arcvonásában, hanem természetében is vannak közös vonások: rendkívül őszinték, érzékenyek, melegszívűek és rengeteg szeretetet tudnak adni. Ebből pedig a nyíregyházi Szabolcs Coop 117. sz. Erzsébet Szupermarket vásárlóinak is jut bőven, hiszen Zákány Ágika bolti eladóként ott tölti gyakorlatát.

A Down-szindróma az egyik legismertebb genetikai rendellenesség, Magyarországon minden ezredik terhességre jut egy ilyen eset. Nem gyógyítható, hiszen betegségnek sem mondható, sokkal inkább egy állapot. Az ilyen emberek legjellemzőbb külső jegye a különleges, mandulaformájú szem, a pici orr, az apró fül és a jellegzetes arcpír. Az õ különlegességük azonban sokkal inkább természetükben rejlik: rendkívül melegszívűek, jó szociális beilleszkedő képességgel rendelkeznek és számukra a gonoszság, a számítás ismeretlen fogalmak. A nyíregyházi, Down-szindrómás Zákány Ágikából is árad a szeretet és mosolyával néhány perc alatt felvidít bárkit. Ebből az ajándékból pedig hétfőn és pénteken a vásárlók is részesülhetnek.

A Facebookon is népszerű

Ágikáról alig két héttel ezelőtt jelent meg néhány kép a Rejtett Kincsek Down Egyesület Facebook-oldalán, azóta pedig több mint ezerkétszázan tetszésüket fejezték ki iránta. A fotók munka közben ábrázolják, ami – mint kiderült – teszi igazán boldoggá. A kollégái nagyon szeretik, pontos, megbízható, szorgalmas és mindenkit felvidít fantasztikus humorával, vagy egy mosollyal. 17 éves, a Göllesz Viktor Speciális Szakiskola, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény kilencedikes, élelmiszer- és vegyiáru-eladó tanulója, és nagy vágya, hogy egyszer ebben a szakmában is dolgozhasson.

Ágika kedden, szerdán és csütörtökön iskolába jár, hétfőn és pénteken pedig reggel héttől délután két óráig gyakorlatát tölti a városi szupermarketben. Azt mondja, mindig is bolti eladó szeretett volna lenni, ez teszi igazán boldoggá.

Ez az álma

Van, hogy árut pakol – kenyeret, szalvétát, üdítőt –, míg máskor csomagol: mandarint, banánt, burgonyát, hagymát. Közben pedig beszélget a betérő vásárlókkal, és persze mindig jókedvű, hiszen azzal foglalkozhat, amit igazán szeret.

Hetente háromszor úszni is jár

Ágika munka után úszni is jár, de az iskolában ugyancsak teljesít. A kedvenc tárgyai az informatika, a történelem és a magyar irodalom. Jelenleg 17 éves, még egy tanévet fog iskolába járni, aztán pedig természetesen boltban szeretne dolgozni, ahol – nem fér hozzá kétség – sokak napját teszi majd szebbé és boldogabbá.


Bruszel Dóra

#kapcsolódó

Nyílt nap a Ridensben

Nyílt nap a Ridensben

A Nyíregyházi RIDENS Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő...

Friss képek a borzalmas nyíregyházi halálos balesetről!

Friss képek a borzalmas nyíregyházi...

Halálos baleset történt vasárnap este - Mentőautó ütközött