Felvételi 2020: milyen dokumentumokat kérhetnek még a felsőoktatási intézmények?

Felvételi 2020: milyen dokumentumokat kérhetnek még a felsőoktatási intézmények?

Felvételi 2020: milyen dokumentumokat kérhetnek még a felsőoktatási intézmények?

Kreditelismerésről szóló határozat? Orvosi igazolások? Ez csak néhány dokumentum azok közül, amit kérhetnek a felsőoktatási intézmények a felvételihez. Itt a teljes listát megtaláljátok.

Arról korábban már többször is írtunk, hogy milyen dokumentumokat kell feltétlenül feltöltenetek a 2020. szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre február 15-ig, de legkésőbb a hiánypótlási időszak végéig – azaz július 9-ig. Most pedig azt szedtük össze, milyen speciális papírokat, előfeltételeket határozhatnak meg az egyetemek a felvételi feltételeként.

Kreditelismerésről szóló határozat

Ha mesterképzésre jelentkeztek, akkor alapvető feltétel, hogy legyen valamilyen felsőfokú végzettségetek. Ezt a felsőoktatási intézmények adott mesterképzésre való jelentkezéskor teljes kreditérték beszámításával – ebben az esetben nincs szükség kiegészítő tanulmányok folytatására –, illetve további kreditek teljesítése mellett – azaz a kiegészítő tanulmányok teljesítése után – tudják elfogadni.

Ha olyan oklevéllel rendelkeztek, amelyhez további krediteket kell szerezni, ezt és a szükséges kreditszámot a felsőoktatási intézmények az úgynevezett előzetes kreditelismerési eljárás során határozzák meg. A kreditelismerésről az érintett felsőoktatási intézménynél tudtok érdeklődni.

A kreditelismerési eljárást már a felsőoktatási felvételi eljárás előtt célszerű írásban kezdeményezni a felsőoktatási intézménynél (az intézményi fejezetekben megadott módon és határidőre) – olvasható a felvi.hu-n.

Betöltött munkakör igazolása

Erre azért van szükség, mert egyes képzéseken csak bizonyos munkakörben megszerzett gyakorlat esetén lehet jelentkezni, illetve felmentést kérni az alkalmassági vizsga alól.

Alkalmassági vizsgáról szóló igazolás

Egyes felsőoktatási intézményekben tartanak (elő)alkalmassági vizsgákat, amelyek eredményéről igazolást kaptok. Ezt az igazlást a felvételi eljárás során csatolnotok kell, ugyanis ennek hiányában kizárhatnak benneteket.

Orvosi igazolások

Amennyiben egészségügyi (orvosi) igazolás szükséges a jelentkezéshez, a felsőoktatási intézmények tájékoztatnak benneteket, hogy azt hol szerezhetitek be.

Önéletrajz, motivációs levél

Ez egy saját magatokról, legfontosabb adataitokról és tevékenységeitekről szóló beszámoló. Csak akkor kell beküldeni, ha azt az adott intézmény kifejezetten kéri. Ha kézzel írott vagy szakmai önéletrajzra van szükség, azt az intézmény külön jelzi.

Szakmai tevékenység igazolása

Egyes felsőoktatási intézmények mesterképzéseiken többletpontot számítanak a jelentkező különböző szakmai tevékenységéért, eredményeiért. A szakmai tevékenységek közé tartoznak a publikációs és kutatási tevékenységek, az egyéb közéleti, közigazgatási, közszolgálati és szakmai tevékenységek és gyakorlatok, illetve az országos és nemzetközi szakmai versenyeken elért eredmények stb.


http://eduline.hu/

#kapcsolódó

Megindító kisfilmen a taxisok kezdeményezése – együtt dudáltak az egészségügyi dolgozókért

Megindító kisfilmen a taxisok kezdeményezése...

Megindító kisfilmen a taxisok kezdeményezése – együtt dudáltak az egészségügyi...

Nyílt nap volt a Wesselényiben

Nyílt nap volt a Wesselényiben

Nyílt nap a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma,...