Jóvátennék bűneiket a fogvatartottak - Az intézetben dolgoznak is

Jóvátennék bűneiket a fogvatartottak - Az intézetben dolgoznak is

Jóvátennék bűneiket a fogvatartottak - Az intézetben dolgoznak is

„Nemrég vonultam be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe. A bűnöm miatt szerettem volna valamit visszaadni a társadalomnak, vezeklés gyanánt, ezért is vettem részt önként a jóvátételi programban. Azonban ez nem az első és utolsó alkalom volt. Amennyiben kapok rá lehetőséget, a jövőben is szeretnék részt venni hasonlón, akár itt, a börtön falai között, vagy kint, a szabadulásom után.”

 

Gábor, akit az anonimitás miatt nevezzünk csak így (nevét és arcát nem vállalta), a közelmúltban vonult be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe. Munka után, szabadidejét azonban jóvátételi programmal tölti. Öt másik fogva­tartottal együtt a vak és gyengénlátó emberek számára hangoskönyvet készített: felolvasták az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című alkotását.

Az intézetben dolgoznak is

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet megyei jellegű előzetes házként működik. Ez azt jelenti, hogy többségében olyan fogva­tartottak kerülnek ide, akikkel szemben a büntetőeljárás folyamatban van, vagyis még nem született ellenük jogerős bírósági határozat. Vannak, akik csalás, lopás, sikkasztás, vagy éppen ittas járművezetés miatt kerültek ide, de olyanok is akadnak, akik a legsúlyosabb, vagyis életellenes bűncselekményt követtek el, akár nők vagy gyermekek sérelmére.

Sokan nem tudják, de a fogvatartottak többsége dolgozik az intézetek falai között. Mindennap reggel fél hatkor kelnek, idejük nagy részét pedig munkával töltik. A börtönben működik többek között háziműhely, mosoda, varroda, de vannak, akik festőként, villanyszerelőként, könyvtárosként vagy éppen fodrászként dolgoznak. Mindezek mellett pedig önként, úgynevezett jóvátételi programban is részt vehetnek, szabadidejük terhére. Ez a büntetés-végrehajtási intézetben rendszeres, bár ezért sem pénzt, sem más jutalmat nem kapnak.

– A büntetés-végrehajtásnak a fő célja a reintegráció, hogy a fogvatartottak a szabadulást követően minél gyorsabban vissza tudjanak illeszkedni a társadalom bármely szegletébe, így a munkaerő-piacra is – hangsúlyozta Tu­róczi János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet bv. őrnagya. A jóvátételi programoknak pedig pont ez a célja – azontúl, hogy így a bűncselekményük elkövetésével okozott kárt szimbolikus módon a helyi közösség javára jóvá tudják tenni. Ráadásul a felismerés lehet az első lépcsőfok, hogy a fog­vatartottak jogkövető állampolgárok legyenek.

10 napon át

A mostani, európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló programot a Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közösen indította el, melynek egy részét képezik a jóvátételi programok. A hangoskönyv elkészítésében hat fogvatartott vett részt, mely 10 napon át, 67 munkaórában, körülbelül 40 óra intenzív olvasással töltött időt vett igénybe. Öten olvastak, egy fő pedig a hangrögzítést koordinálta, a technikát kezelte. 

 

„Két érzékeny társadalmi csoport fogott össze”

Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke kiemelte, ha két érzékeny társadalmi csoport – mint a látássérültek és a fogvatartottak – találkozik és összefog, abból csak fantasztikus dolgok születhetnek.

– Az Ülünk és olvasunk című jóvátételi programban elkészült hangoskönyvet a Magyar Vakok és Gyengén­látók Országos Szövetségének hangoskönyv-állományában érhetik el a látássérültek, ennek azonban feltétele, hogy tagjai legyenek valamelyik országos tagegyesületnek. Nem ez volt egyébként az első együttműködésünk fogvatartottakkal. A Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogva­tartottjai is készítettek már nekünk hangoskönyvet, gyakoriak az érzékenyítő foglalkozások itt, Nyíregyházán is, Sopronkőhidán pedig fehér botokat készítettek nekünk, és ez felkerült a közgyógyellátás listába is, tehát fel lehet íratni egy évben egyszer.

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Me­gyei Egyesülete minden évben szervez tematikus felolvasást, amelyen bárki részt vehet. Legközelebb április 7-én várják a segíteni szándékozókat az egyesület épületébe, a Búza tér 20. szám alá.


Bruszel Dóra

#kapcsolódó

MIÉRT AJÁNDÉKOZUNK KARÁCSONYKOR?

MIÉRT AJÁNDÉKOZUNK KARÁCSONYKOR?

Ma már szinte egybefonódott a Karácsonnyal az ajándékozás gyakorlata. De mégis...

Finn vendégek Nyíregyházán

Finn vendégek Nyíregyházán

16 fős finn, evangélikus delegáció látogatott Nyíregyházára. A Kajaaniból érkezett...