Civil autós rendőrségi ellenőrzés: ötvenezerbe kerül a piroson való áthajtás

Civil autós rendőrségi ellenőrzés: ötvenezerbe kerül a piroson való áthajtás

Civil autós rendőrségi ellenőrzés: ötvenezerbe kerül a piroson való áthajtás

Szigorított a rendőrség, januártól már Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is rendszeressé váltak a civil autós ellenőrzések. Dr. Vajtó Levente, a megyei rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának megbízott vezetője az elmúlt egy hónap tapasztalatairól elmondta: az ellenőrzések mindennap, egyszerre több autóval történnek, és már több tucat szabálytalankodót kiszűrtek.

Az akciót még tavaly decemberben indították el Budapesten, azóta pedig országos szintűre emelték a mozgó inkognitó ellenőrzéseket. Ezek ugyanis bár kamerával felszerelt civil rendőrautókból történnek, tehát a forgalomban közlekedőknek nem felismerhetőek, viszont az azokban ülő rendőrök ugyanúgy egyenruhát viselnek.

Cél a szabálytalankodók kiszűrése

Az akció célja, a többi közlekedőt veszélybe sodró, illetve hátrányba hozó szabálytalanságokat elkövető autósok forgalomból való kiszűrése, ugyanis a baleseti okoknál előkelő helyen szerepel például a sebességtúllépés, a tilos jelzésen történő áthaladás, a szabálytalan előzés, sávváltás vagy a kanyarodás és elsőbbségi szabályok megsértése, melyet mind menet közben követnek el a járművezetők.

Rögtön megállítják

A civil rendőrautók fel vannak szerelve menetrögzítő eszközökkel. A kamerák rögzítik a szabálytalanságokat, így a rendőrök rögtön meg is tudják állítani a járművezetőt, és kiszabják a büntetését. Ez lehet helyszíni bírság, feljelentés, vagy közigazgatási bírság.

Tapasztalataink szerint, ha a gépjárművezetők rendőrautót látnak, kerülik a kihágásokat, visszaveszik a sebességet, és szabályosan közlekednek – magyarázta dr. Vajtó Levente, hozzátéve: ellenkező esetben azonban hajlamosak ezeket megszegni. Éppen ezért célunk, hogy a balesetet előidéző körülményeket megakadályozzuk és kiszűrjük a szabálytalankodókat. Úgy látjuk, hogy a forgalomba beilleszkedő, váratlan helyeken, kiszámíthatatlanul felbukkanó rendőrautók nagyon hatékonyan szűrik ki őket.

 

Záróvonal: tízezer forint

A tilos jelzésen történő áthaladás 50 000 forintos bírságot jelent, illetve társul mellé büntetőpont is, egy záróvonal átlépéséért pedig tízezer forintra bünteti a szabálytalankodót a rendőr. Van olyan jogsértés, ami fix bírságos – a büntetési összeg mértékében a rendőr nem is térhet el –, illetve olyan is, aminél a rendőr a saját megítélése alapján dönt és itt tól-ig határok vannak. A helyszíni bírságnak, a feljelentésnek és a közigazgatási bírságnak egyébként a kombinációja is előfordulhat. Például ha valaki záróvonalat lép át és még tilos jelzésen is áthalad, akkor kap egy helyszíni bírságot, illetve közigazgatási bírságot. Ki kell emelnem azonban, hogy van olyan kirívó szabálytalankodás, aminél a rendőr kollégák rögtön hatóság elé is állíthatják az elkövetőt. Tehát beviszik a rendőrkapitányságra a járművezetőt, és ott kiszabják rá a megfelelő büntetést, sőt esetleg még a vezetői engedélyét is visszavonják.

Dr. Vajtó Levente kiemelte, bíznak benne, hogy a civil autós rendőrségi ellenőrzésnek visszatartó ereje lesz és a menet közben elkövetett szabálytalankodások miatt egyre kevesebb baleset történik majd.


Bruszel Dóra

#kapcsolódó

Megyei vers- és prózamondó verseny az Abigélben

Megyei vers- és prózamondó verseny...

A napokban rendezte meg a Matura Alapítvány az 1956-os forradalom és szabadságharc...

ÖRÖM A ZENE!

ÖRÖM A ZENE!

A Váci Mihály Kulturális Központ idén is megrendezi az "Öröm a Zene" elnevezésű...