Franciául „drámáztak” a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai

Franciául „drámáztak” a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai

Franciául „drámáztak” a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai, hogy sikeresen kiszabadulhassanak egy szabadulószobából… Első helyezés az országos Mardi Gras fesztiválon

Mindannyiunkban van egy kis színészi hajlam, vagy egy kis színészkedési kedv vagy legalább némi fantázia és kreativitás. Az, hogy kinek mennyi tehetséggel és kitartással párosul mindez, az sok tényezőtől függ.

Év elején a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 10.b osztályának francia nyelvet tanuló csoportja egy rövid abszurd és humoros színdarab előadására vállalkozott, melynek címe: Échappez-vous. Magyar fordításban inkább a Szabadulószoba címet adnánk a darabnak, melynek lényege, hogy egy keddi napon a 10.b osztály tanulóinak francia dolgozatot kellene írniuk, de a tanár nem jön órára. Örömükben épp menni készülnek, amikor rádöbbennek, hogy bezárták őket, és csak úgy juthatnak ki, ha megoldják a tanáruk által eljuttatott rejtélyes feladatokat. Ehhez félre kell tenniük kicsinyes egymással szembeni piszkálódásaikat és összehangolva kell gondolkodniuk. Hogy sikerül-e nekik, az a darab végén kiderül.

Baranyiné Szilágyi Gabriella franciatanárnő szerint, aki a darab betanítását és előadását koordinálta, a legnehezebb egy jó darabot találni, ami megfelel a tanulók életkorának, érdeklődésének és a csoport összetételének. „Nem is találtunk ilyet. Így felkértük az iskolánkban órákat tartó Amandine Humbert francia anyanyelvi lektorunkat, hogy írjon egy rövid darabot a gyerekeknek, mivel ő jól ismeri a csoportot. Az önéletrajzában láttam, hogy korábban is foglalkozott drámapedagógiával, így biztos voltam benne, hogy szívesen vállalja a feladatot. Olyannyira szívesen, hogy megtervezte és megvalósította a díszleteket, a hanghatásokat, és számtalan instrukcióval látta el a szereplőket a mozgásuk, kiejtésük, hitelességük csiszolására. Mesélt a gyerekeknek saját iskolai és drámapedagógiai tapasztalatairól, és szuggesztív egyénisége rendkívül motiváló volt mindenki számára. Ezután már csak az volt a kérdés, hol fogjuk bemutatni a darabot.”

A Budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium, mely a francia nyelvi rendezvények kiemelt színhelye, ezévben is meghirdette a Mardi Gras fesztivált, mely színdarabok, versek, prózai és zenei produkciók bemutatására ad lehetőséget a művészetek és a francia nyelv iránt érdeklődő gimnazistáknak.

A Mardi Gras, szó szerint „zsíros keddet” jelent, melyet a magyar nyelvben húshagyókeddnek nevezünk, mivel ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. Ez a  nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben. Mind Magyarországon, mind a világ számos más pontján különféle ünnepségek, karneválok, fesztiválok és népszokások kapcsolódnak e jeles naphoz.

„A budapesti utazásunkhoz a Nyíregyházi Tankerületi Központ egy kisbuszt biztosított a társulatunknak, ami megmentett bennünket a díszletek cipelésétől.         

Az amatőr színjátszó csoportunk az ebédszünet után került sorra. Izgatottságunkat csak fokozta, hogy nagyon színvonalas produkciókat láthattunk a délelőtt folyamán, és igazi fesztiválhangulat zsongta be a színháztermet. Az előadás során mindenki nagyon odafigyelt az összehangolt teljesítményre. A próbák során igazi csapattá formálódtunk, és sokkal jobban megismertük egymás addig rejtett tulajdonságait. Mi magunk is számos ötlettel gazdagítottuk az amúgy sarkított karakterek bemutatását. Élveztük a próba, az utazás és a fellépés minden percét. Igazi élmény volt a közös munka, mely a francianyelv tanulásához is lendületet adott. Valószínű, hogy a tankönyvünk lakás témakörében tanult szókincsét 50-60 év múlva nem fogjuk tudni felidézni, de a darabban tanult szöveg töredékei biztos, hogy megmaradnak az emlékeink között. Jó volt, szép volt, nem volt elég! Tervezzük a fellépésünket a rakamazi idegennyelvi Drámafesztiválon is.” – emlékezett vissza Simon Bolda Bogáta, aki a narrátor szerepét játszotta.

„ Mikor elkezdtük a darabot próbálni, csak azt akartuk elérni, hogy jól szórakozzunk, és jól szórakoztassunk. Mostanra viszont megértettem, hogy a színjátszás felér egy önismereti kurzussal.” – mondta Nagy Zsófia az egyik főszereplő.

„A szakértő zsűrinek nem volt könnyű dolga. Produkciónkat első helyezéssel ismerték el, melynek kimondhatatlanul örültünk. Titkon reméltük, hogy helyezést érünk el, de ez minden képzeletünket felülmúlta.” – tette hozzá Tóth Lili Hanna.

a 10.B osztály franciás csoportja

Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

#kapcsolódó

Karácsony fanatikus vagy?

Karácsony fanatikus vagy?

Imádod a karácsonyt, az előkészületeket és az ünnep hangulatát? Akkor ez neked...

Hátrányos helyzetű fiatalokon segítettek

Hátrányos helyzetű fiatalokon segítettek

A nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda (DPI) a Mustárház önkénteseivel a Nyíregyházi...