Boldog Születésnapot! Kitárta kapuit a 35 éves Nyíregyházi Televízió!

Boldog Születésnapot! Kitárta kapuit a 35 éves Nyíregyházi Televízió!

Boldog Születésnapot! Kitárta kapuit a 35 éves Nyíregyházi Televízió!

35 éves a Nyíregyházi Televízió. Az ország helyi televíziói sorában az elsők között alapított médiumunkban 1985. március 4-én ment le először a szignál, igaz, akkor még csak a jósavárosi nézők láthatták. Azóta sok ezernyi, színes műsoróra és rengeteg, a szakmától és a közönségtől kapott elismerés jelzi Nyíregyháza első televíziójának útját. Az alapvető feladat nem változott: a helyi közösség tájékoztatása, amit kiegészít az itteni hírek eljuttatása az országos csatornák műsoraiba. S ma már kordokumentum is az NYTV archívuma, amelynek digitalizálása folytatódik.


1985. március 4-én még csak a jósavárosiak láthatták az akkori Városi Televízió műsorát, ahol a MODUL Vállalat már üzemeltetett kábeltévét. A kísérleti műsorok után rendszeressé vált a havi egy adás, melyet hamarosan az érkerti városrészben is megnézhettek, kazettáról. A készítő csapat magja a művelődési központ videóstúdiójának munkatársai, valamint a Kelet-Magyarország és a Nyíregyházi Rádió újságírói, riporterei voltak, támaszkodva a városban található videóműhelyek segítségére, VHS felvételi rendszerben dolgozva. Az alapítók között ott volt az évtizedeken át operatőrként alkotó Miló Mihály, aki a jubileumra régi eszközökből készített mini-kiállításon középiskolás fiataloknak szemléltette a kezdeti körülményeket.

– Ez volt az első stúdiókameránk 1985-ben, először egy, aztán három darabot kaptunk. SONY technika, a televíziózáshoz szükséges volt a professzionális videotechnika. Három ilyen kamerával készültek a műsorok.

– emelte ki Miló Mihály.

Azóta persze sokat változott az eszközpark, mára a saját tartalmak készítése mellett például a legkorszerűbb kameratechnikával, mobil élő kapcsolás lehetőségével tudósítunk a város és a megye eseményeiről az MTVA megbízásából. Jelentős állomás volt 2013, amikor az analóg földi sugárzást felváltotta a digitális sugárzás, a térségben elsőként álltunk át erre. 2014-re önkormányzati segítséggel a tv történetében a legnagyobb volumenű beruházás zajlott le. A teljes forgatási felszerelésünket lecseréltük korszerű, HD felbontású kamera szettekre, valamint a teljes adásvezérlőnket is előkészítettük HD adásra. S bár a nézői igények az online világ térnyerése miatt is gyorsan változnak, van, ami ugyanolyan fontos, mint három és fél évtizeddel ezelőtt.

Zagyva Gyula, a Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta:

 Sokan kérdezik tőlem, hogy az országos csatornák között milyen szerepe van jelen pillanatban egy helyi televíziónak. Természetesen az, hogy helyi és friss híreket, tartalmakat állítson elő. Ez azért fontos, mert az itt élő emberek leginkább innen tudnak tájékozódni. Emellett nagyon fontos, hogy megbízható és hiteles tartalmakat állítsunk elő, csak így képzelhető el hosszú távú kapcsolat a nézőkkel. Erre a Nyíregyházi Televízió 35 éve láthatóan jó példa.

Az ügyvezető hozzátette: a sikeres évtizedekhez a korábban és ma itt dolgozó kollégák szakértelmén, a nézők szeretetén kívül persze az önkormányzat hathatós anyagi segítsége is kell, tudva azt, hogy ez nem egy kötelezően ellátandó feladata a városnak.

Kósa Árpád kabinetvezető kiemelte:

 Amikor a város támogatja a Város-Kép Nonprofit Kft.-t, akkor nem csupán egy hírszerkesztőségét vagy hírgyárat támogat, hanem egy olyan 35 éves tradíciót is, melynek nemcsak múltja, hanem jelene is példás. Két dologra gondolok. Az egyik az, hogy folyamatosan képes megújulni, jó ideje nemcsak televízió, hanem hetilappal és honlappal rendelkezik, valamint egyre nagyobb szeletet hasít ki a közösségi médiában is a nyíregyházi közéletben. A nívó folyamatos, nem csupán az elnyert díjak, melyeket évről-évre magáénak tudhat a televízió illetve a szerkesztőség, hanem az a minőség és a város teljes életét lefedő odafigyelés, amit köszönhetünk a Város-Kép Nonprofit Kft.-nek. Nagyon komoly egység van: televízió, újság, honlap és közösségi média. Ez egy nagyon fejlett és folyamatosan fejlődő technikai háttérrel rendelkező szakma. Ez a fejlődés csak gyorsulni fog a következő években, ennek kell megfelelni és ezt kell támogatnia az önkormányzatnak is.

A célok között pedig ott van a következő generáció médiatudatosságának növelése, ezért a jubileumi rendezvénysorozat keretében szerkesztőségünk szélesre tárta az ajtókat, a középiskolások közül bárki jelentkezhetett szervezett keretek között stúdiólátogatásra. A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban van egy média-informatika tagozat, ők is készítenek kisebb filmeket, így kapóra jött a lehetőség számukra.

Kormány Szabolcs is az iskola diákjaként érkezett stúdiólátogatásra, melynek során elmondta:

 Nem voltunk még ilyen komplex stúdióban, de nagyon jó, látványos volt, érdekes volt az előadás is, örülök, hogy láttuk ezt belülről is, hogy hogyan készülnek a tévében a különféle riportok, műsorok.

Az alkotások egy jelentős része ma már kordokumentum, ezért is folytatódik az archív tartalmak digitalizálása. Egy másik része pedig országos elismertséget hozott a mindenkori stábnak és a városnak, hiszen számos televíziós és filmes fesztiválon szerepeltek és mérettettek meg műsoraink és dokumentumfilmjeink. A helyi- és regionális televíziók által 1998-ban alapított Helyi Érték-díjból szinte minden évben hoz el a Nyíregyházi Televízió, tavaly a hírműsor kategóriában kaptunk fődíjat. A Magyar Filmszemle versenyfilmjei, a Kamera Hungária döntős és győztes filmjei, s például az Országos Természetfilm Fesztivál díja fémjelzik, hogy az alapítás óta sok idő telt el, de a Nyíregyházi Televízió a helyi csatornák között mindig is az élvonalban volt. Ez ma még inkább igaz, hiszen azzal, hogy sok évvel ezelőtt egy csoportba került a negyedszázados múltat tavaly elérő Nyíregyházi Naplóval és a városi webportállal, a nyiregyhaza.hu-val, komoly hírgyártóbázis, igazi, sokszínű médiacentrum jött létre, a Város-Kép Nonprofit Kft.


Tarczy Gyula

#kapcsolódó

Arany Napok az Arany János Gimnáziumban

Arany Napok az Arany János Gimnáziumban

Arany Napokat tartottak a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola...