"A lehető leghamarabb hagyják el az országot" - Kéri az ott tartózkodó magyarokat a római magyar nagykövetség

"A lehető leghamarabb hagyják el az országot" - Kéri az ott tartózkodó magyarokat a római magyar nagykövetség

"A lehető leghamarabb hagyják el az országot"

Az új koronavírus okozta járvány terjedése miatt egész Olaszországot úgy fogják lezárni, mint a járvány egyik gócpontjának tartott észak-olasz Lombardia tartományt – jelentette be hétfőn este Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

Nincs többé "vörös zóna", egész Olaszországra ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak. "Maradjatok otthon!" – szólította fel a 60 millió lakosú Olaszország lakóit Giuseppe Conte az MTI szerint.

Az intézkedések, amelyeket az északi Lombardia tartományban és további 15 városban már két napja bevezettek,

  • minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását;
  • a lakóterületet csak engedéllyel lehet majd elhagyni;
  • az utcára ki lehet menni, de kerülni kell a csoportos találkozókat;
  • a tömegközlekedés továbbra is működik, de városát csak az hagyhatja el munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap;
  • emellett felfüggesztették az olasz labdarúgó-bajnokságot is.

A most már egész Olaszországra érvényes rendelkezések között szerepel a múzeumok, mozik, színházak, templomok, edzőtermek, uszodák bezárása. A presszók, éttermek, sörözők este hatig tarthatnak nyitva, és a pincéreknek legalább egy méteres távolságot kell tartaniuk a vendégektől. A 65 év felettieknek egyáltalán nem tanácsolják, hogy kimenjenek az utcára.

A rendelkezést még az éjszaka aláírta az olasz kormányfő, így az kedd reggel életbe lép. Az intézkedés jelenlegi tervek szerint április 3-áig tart, addig országszerte szünetel az oktatás is.

"Tudom, hogy nehéz megváltoztatni mindennapi életünket, de azonnal cselekedni kell, nincs több idő a fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt"

– mondta a miniszterelnök.

Rohamtempóban növekszik a betegek száma

Olaszországban napról napra több mint ezerrel emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma, jelenleg kilencezer betegről tudnak, 463-an haltak bele a fertőzésbe. Utóbbiak több mint nyolcvan százaléka hetven év feletti.

Giuseppe Conte magyarázata szerint az egészségügyi óvintézkedések legmagasabb fokozatra emelését országos szinten az indokolta, hogy az Észak-Olaszországban vasárnap bevezetett szigorításokat nem mindenki tartja be. Ráadásul az első intézkedések bejelentése után az északi régiókból több ezren indultak el a déli tartományok irányába.

"Mindenkinek azonnal le kell mondani valamiről a legfontosabb közös jó, a közegészség védelmében. Áldozatot kell hozni, a nagyszülők, az idősek védelmében" – hangsúlyozta Giuseppe Conte. Emlékeztetett arra, hogy a kormányrendeletek megsértése bűncselekménynek számít: legalább 200 eurós bírságot, valamint több hónapos börtönbüntetést vonhat maga után.

A római magyar nagykövetség arra kéri az országban tartózkodó magyarokat, a lehető leghamarabb hagyják el az országot.

Forrás: MTI

#kapcsolódó

Éld át újra! "Helló, Nyíregyháza!" összefoglaló videó!

Éld át újra! "Helló, Nyíregyháza!"...

Te ott voltál a "Helló, Nyíregyháza!" rendezvényen? Ha igen, nézd meg az ott...

Március 25-től a megyében történő lomtalanítást elhalasztják

Március 25-től a megyében történő lomtalanítást...

Március 25-től a megyében történő lomtalanítást elhalasztják