Francia miniszterelnök: A hétvégén nagyon nagy roham várható a kórházakban és tartós lesz a krízis

Francia miniszterelnök: A hétvégén nagyon nagy roham várható a kórházakban és tartós lesz a krízis

Francia miniszterelnök: A hétvégén nagyon nagy roham várható a kórházakban és tartós lesz a krízis

Edouard Philippe francia miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány nagyon szélsőséges hulláma várható Franciaországban, s a helyzet nehéz lesz a következő napokban.

Tartós krízisre készülünk, egy olyan egészségügyi helyzetben, amely nem fog hamar javulni. Muszáj kitartani” – fogalmazott a kormányfő pénteken a kabinettel tartott videókonferenciáján.

Edouard Philippe a kormányülést követően azt is bejelentette, hogy a kormányzat legalább április 15-ig meghosszabbítja a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat, amelyek kedden érnének véget. Hozzátette, hogy amennyiben az egészségügyi helyzet megkívánja, további hosszabbítás is lehetséges. A kormány mellett működő tudományos tanács szerint legalább április végéig szükség lesz a lakosság mozgásának korlátozására.

„Továbbra is mobilizációra van szükség. A járványnak a Franciaországot sújtó hulláma nagyon magas, és a teljes egészségügyet, valamennyi kórházat elképesztő nyomás alatt tartja” – ismerte el a kormányfő.

Edouard Philippe köszönetet mondott mindenkinek, aki a közszolgálatban dolgozik, mindenekelőtt az egészségügyi dolgozóknak és a tanároknak, akik a jelen körülmények között és gyakran nehéz helyzetekben kiváló munkát végeznek, feltalálják magukat, összefognak, hogy megpróbálják szavatolni az oktatást, amelyre a gyerekeknek most is szükségük van.

Miközben a járvány még nem tetőzött Franciaországban, az elzászi régió után a Párizs környéki Ile-de-France régió kórházai is megteltek súlyos állapotban lévő fertőzöttekkel.

Gilles Pialoux, a párizsi Tenon kórház járványügyi osztályának vezetője úgy becsülte, hogy a járvány tetőzése április 5. és 14. között várható, s ekkor 2 ezren lesznek a párizsi intenzív osztályokon. Jelenleg mintegy 1500 súlyos beteget ápolnak a francia fővárosban.

A csütörtök esti összesítés szerint 24 óra alatt 365-tel 1696-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban elhunyt áldozatainak a száma, és egy 16 éves lány is van közöttük. A tájékoztatás szerint a nagyon szomorú hír a lány haláláról azért fontos, mert a fiataloknál a betegség súlyos formája nagyon ritka. Julie A. a párizsi Necker gyerekkórházban hunyt el, s ő a koronavírus-járvány eddigi egyetlen kiskorú áldozata Franciaországban.

A francia kórházakban a csütörtöki összesítés szerint ápolt 13 904 beteg 2365-tel több mint szerdán, közülük 3375-en vannak intenzív osztályokon, ami 548-cal több mint 24 órával ezelőtt. A regisztrált betegek száma 29 155, de az általános orvosok szervezete azt állítja, hogy csak a múlt hét folyamán ők 42 ezer embert diagnosztizáltak a Covid-19 fertőzéssel. Ennek oka, hogy eddig csak a kórházakban diagnosztizált betegek kerültek be az összesítésekbe, az otthonaikban lábadozók nem.

hirado.hu

#kapcsolódó

Sokat spórolhat, aki vidéki egyetemet választ

Sokat spórolhat, aki vidéki egyetemet...

Nyíregyházán és Miskolcon a legbarátságosabbak az albérleti díjak az egyetemvárosok...