Jelenleg 17 fő van lélegeztetőgépen

Jelenleg 17 fő van lélegeztetőgépen

Jelenleg 17 fő van lélegeztetőgépen

Az országos tisztifőorvos közölte, hogy az elmúlt 24 órában négyen haltak meg koronavírus-fertőzés miatt, valamennyien szív-érrendszeri betegségben is szenvedtek.

Az eddig a fertőzés következtében elhunyt 20 ember átlagéletkora 73 év, közülük 12-en férfiak és 8-an nők. Ez is igazolja, hogy a betegség "súlyosan lezajló formája" elsősorban az időseket, illetve a valamilyen krónikus betegséggel küzdőket veszélyezteti leginkább.

Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy fiatalokat, gyerekeket nem betegít meg a vírus.

Müller Cecília szerdai sajtótájékoztatóján szólt arról is: a vírussal megfertőzöttek 80 százaléka nem vagy legfeljebb enyhe tüneteket észlel magán és nem fordul orvoshoz. Ezért is fontos, hogy mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat, hiszen tünetmentes ember is lehet vírushordozó és terjesztheti a betegséget.

Az 525 igazolt fertőzöttek 25 százaléka tünetmentes, 35 százalékának enyhe tünetei vannak, 17 ember lélegeztető gépen van, 6 százalékuk pedig más intenzív ellátásra szorul.

Negyven ember gyógyultan távozott a kórházból, tehát azok is meg tudnak gyógyulni, akik kórházi ápolásra szorulnak - mondta. Hozzátette: természetesen annak, akinek már lélegeztető gépre van szüksége, rosszabbak a gyógyulási esélyei.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra is, hogy akik egészségesek és naponta dolgozni járnak, azok a munkahelyükön és utazás közben is tartsák be a másfél méteres távolságot, gyakran mossanak kezet és szellőztessenek.

Különösen figyelniük kell erre azoknak, akik egy háztartásban élnek idős vagy krónikus betegséggel küzdő emberrel - mondta. Azt tanácsolta, hogy hazaérve már az előszobában fertőtlenítsék a kezüket, azonnal öltözzenek át, majd újra mossanak kezet vagy zuhanyozzanak le. Figyeljenek arra is, hogy a holmijukat külön kezeljék, ruhájukat - ha nem 90 fokos programot használnak - elkülönítve mossák. A különböző felületeket rendszeresen fertőtlenítsék vírusölő hatású tisztítószerekkel, valamint sűrűn és szisztematikusan takarítsanak.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: a kórházban lévőket megilleti a kapcsolattartás joga a hozzátartozóikkal, de a nagyon leterhelt kórházi személyzet nem tud állandóan a hozzátartozók rendelkezésére állni. Javasolta az intézményeknek, hogy jelöljenek meg egy időszakaszt, amikor a hozzátartozók érdeklődhetnek náluk.

Csomagot kaphatnak a betegek, de nem lehet személyesen átadni nekik - tette hozzá.

Elmondta azt is: a válságos állapotú, végstádiumban lévő betegekkel az intézmények biztosítják a kapcsolattartást, megfelelő szabályok betartásával.

Szintén kérdésre reagálva kijelentette: az elhunytak adatainak nyilvánosságra hozásakor az adatkezelés szabályai szerint jártak el, a közöltek alapján nem azonosíthatók az emberek, de szerettek volna hiteles tájékoztatást nyújtani az elhunytak koráról és alapbetegségéről.

Szólt arról, hogy a tiroli síparadicsomból hazatérők közül csak azoknak nem kell két hétre karanténba vonulniuk, akik az osztrák hatóságoktól igazolást hoztak arról, hogy már Ausztriában letöltötték a kéthetes hatósági karantént, és ez idő alatt tünetmentesek voltak.

Reagálva a sajtóhírre, amely szerint a TBC ellen használt BCG-oltás hatásos lehet a koronavírus okozta megbetegedés kezelésében, ismertette: jelenleg kísérleti stádiumban van a kutatás, amely ezt igazolhatná. Hozzátette: ha beigazolódik a BCG pozitív hatása, akkor a magyar lakosság jó helyzetben van, mert 1953 óta kötelezően mindenki megkapja, még újszülöttként ezt a védőoltást.

A kórházi kapacitásokra vonatkozó kérdésre felelve Müller Cecília hangsúlyozta: pontosan kidolgozott ütemterv szerint, hétről hétre növelik a potenciális betegeket fogadó intézmények számát, folyamatosan vonják be a kórházakat. "Számos pufferkapacitással rendelkezünk (.), bízunk abban, hogy nem kell igénybe venni őket, de felkészülünk a legrosszabb lehetőségre is" - fogalmazott a tisztifőorvos.

 

Forrás: MTI

#kapcsolódó

Két hónap alatt 127-en haltak meg az ország közútjain - Vörös kódot adott ki a rendőrség

Két hónap alatt 127-en haltak meg az...

Vörös kódot adott ki a rendőrség a halálos balesetek miatt

90 millió forint európai uniós támogatást szerzett meg törvényellenesen egy szabolcsi vállalkozó

90 millió forint európai uniós támogatást...

90 millió forint európai uniós támogatást szerzett meg törvényellenesen egy...