Az enyhe időjárás miatt idén korábban kezdődik a pollenszezon

Az enyhe időjárás miatt idén korábban kezdődik a pollenszezon

Az enyhe időjárás miatt idén korábban kezdődik a pollenszezon

Magyarországon mintegy két és fél millió ember szenved allergiától. Megfelelő gyógykezelés hiányában az allergiásoknál tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás, szemfáradékonyság, fáradtság, levertség és fokozott alvásigény is jelentkezhet.

Az allergia és a koronavírus-fertőzés tüneteit nem könnyű összekeverni, bár egy-két tünet valóban mutathat hasonlóságot – mondta Némán Kristóf allergológus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egészségeseknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. A tüneteket okozó anyagok, az allergének, ilyenek lehetnek például virágok pollenjei, állati szőrök, atka, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, fémek.

A szezonális allergiát sokszor szénanáthának is nevezik, elsősorban pollenallergia, amely pár nap különbséggel, ha az időjárás nem nagyon eltérő az előző évtől, nagyjából hasonló időpontban jelentkeznek. Ilyen típusú megfigyelést, semmilyen más fertőzéssel kapcsolatban nem lehet tenni.

A tavaszi allergiák a mostani becslések szerint kétszázezer embert érintenek.

Idén a tél annyira enyhe volt, hogy a nyír, amelynek pollenje az első allergiakeltő, már három-négy héttel ezelőtt, teljesen szokatlan módon, olyan koncentrációban volt a levegőben, amely az allergiások számára tünetkiváltó erősségű.

Három megjelölést használunk: a fapolleneket, a fűpolleneket és a gyomokat. A fapollenek közül allergizáló szempontból a nyír a legrosszabb – mondta az allergológus. Harminc-negyvenféle pollentől is lehet valaki allergiás, óriási különbségek vannak azonban abban, hogy általában valamelyik fűfélétől van valakinek panasza, vagy pedig egy nagyon ritkán előforduló pollenre allergiás.

A térkép segítségével hatékonyabban lehetne szervezni az ellátást és a pollencsökkentést

– mondta Nékám Kristóf allergológus. A szakember kiemelte, ez társadalmi szinten is nagy előrelépés lenne. Az allergiásoknak azt javasolta, még a pollenszezon előtt kezdjék el szedni a gyógyszereket, mert úgy 90 százalékban tünetmentesek lesznek vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek.

Egyre több allergiás van, a betegségben nemcsak a pollenek, hanem a levegőszennyezés is szerepet játszik. Az egészségügyi ellátásnak, azon túl, hogy felhívja a figyelmet, semmiféle ráhatása nincs.

Attól függően, hogy valaki hány éve szenved az allergiától, különböző módszereket alkalmazhat. Kezdő allergiásoknál, amennyiben például futás közben egyszer csak elkezdenek fulladni, amit az előző években nem tapasztaltak, lehet allergia. Ha az allergiának más tünetei nincsenek, de sokszor a légutak érzékenyek, a fizikai terhelés is okozhatja, a fizikai terheléstől előjönnek a tünetek.

A szakember szerint érdemes odafigyelni, hogy az allergiák valamennyire csoportosulnak. Fontosabb jellemzője: a családban és ugyanazon lakóhelyen, munkahelyen több hasonló tünetes van, felveti az allergia lehetőségét. A környezetszennyezés, az életmód és a mentális állapot is meghatározó abban, hogy az érzékenyekből tünetes betegek lesznek-e. Az  allergia egy folyamat, és nincs tünetek nélkül.

hirado.hu

#kapcsolódó

Túlélőtippek érettségizőknek: ezeket a tanácsokat érdemes megfogadnotok

Túlélőtippek érettségizőknek: ezeket...

Túlélőtippek érettségizőknek: ezeket a tanácsokat érdemes megfogadnotok

Szombaton fizetni kell a parkolásért

Szombaton fizetni kell a parkolásért

PARKOLÁSI REND VÁLTOZÁS