Más betegségre adható gyógyszer segíthet a koronavírus szövődményeinek kezelésében

Más betegségre adható gyógyszer segíthet a koronavírus szövődményeinek kezelésében

Más betegségre adható gyógyszer segíthet a koronavírus szövődményeinek kezelésében

Egy már régóta piacon lévő, más betegségre adható gyógyszer segíthet a koronavírusos megbetegedés tüdőt érintő szövődményeinek kezelésében – mondta el Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa az M1 csütörtöki műsorában.

Fekete Andrea, aki a SigmaDrugs gyógyszerfejlesztő startup társalapítója és vezetője elmondta: szabadalmuk lényege, hogy az úgynevezett SIGMA-1 receptor aktiválása védőhatású lehet bizonyos hegesedéssel járó folyamatokban a vese mellett a tüdőben is.

Mint közölte, most próbálnak ki egy antidepresszáns gyógyszert, amely aktiválja, felgyorsítja azokat a folyamatokat amiket a SIGMA-1 receptor kivált. A molekulának az akkut szakban is felmerülhet a szerepe, illetve a tüdőgyulladást követően a tüdőfolyamatokat is javíthatja – mutatott rá Fekete Andrea hozzátéve: már egy régóta piacon lévő gyógyszerről van szó, amelynek a szabadalmuk által lett nyilvánvaló a hatása.

Elmondta, a jelenlegi állatkísérletek a tüdőre koncentrálnak, és, ha az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezi, akkor a közeljövőben, egy-két héten belül elindulhatnak a „humán tanulmányok”, amikor már nagyon szűk betegcsoportoknak adható lehet a gyógyszer.

A hosszú távú szövődmények megelőzésében és kezelésében nagyon komoly eredmények vannak, a SIGMA-1 receptor aktiválása jelentősen csökkenti a tüdőszövet hegesedését – emelte ki.

Fekete Andrea szerint a mostani helyzet miatt évek helyett akár már hónapok múlva kipróbálhatják.

Elmondta, a SIGMA-1 receptor jelen van szinte minden élőlény sejtjében. Harminc éve írták le a központi idegrendszerben, a pontos funkcióját akkor nem tudták. Az elmúlt 8-10 évben a Parkinson- és Alzheimer-kórban kezdték el felfedezni a szerepét, de nem gondolták, hogy a SIGMA-1 receptornak az agyon kívül is van jelentősége. Munkatársaival írták le elsőként, hogy például a vese károsodásakor a későbbi hegesedésében a SIGMA-1 receptor védőszereppel bír.

hirado.hu

#kapcsolódó

Tíz krónikus beteg hunyt el az elmúlt 24 órában

Tíz krónikus beteg hunyt el az elmúlt...

Tíz krónikus beteg hunyt el az elmúlt 24 órában

Hétvégi kánikula zivatarokkal

Hétvégi kánikula zivatarokkal

A nagy melegben magasba törő gomolyfelhőkből rövid ideig tartó záporok, zivatarok...