A 16 000 kötetes, felbecsülhetetlen értékű könyvtárat rendezik a felújított Kállay-házban

A 16 000 kötetes, felbecsülhetetlen értékű könyvtárat rendezik a felújított Kállay-házban

A 16 000 kötetes, felbecsülhetetlen értékű könyvtárat rendezik a felújított Kállay-házban

Már a 16 000 darabos, felbecsülhetetlen értékű könyvtárat rendezgetik a felújított, Bessenyei téri Kállay-házban. Dr. Kovács Ferenc polgármester a helyszínen tájékozódott a befejezés előtt álló beruházás jelenlegi állásáról. A Modern Városok Program keretében két ütemben, közel 1,4 milliárd forint értékben megvalósuló projekt része lesz a különleges, 18 000 műtárgyat is tartalmazó Kállay Gyűjtemény méltó bemutatásán túl egy hiánypótló, interaktív elemekkel színesített Nyíregyháza-történeti kiállítás is.

Könyv az 1550-es évekből

A Kállay Gyűjtemény egyedi könyvtárának különlegességeiről is beszélt a polgármester helyszíni szemléjén Riczu Éva. A hétfőtől átköltöztetett, 16 000 kötetes bibliotéka kezelője szerint a számos unikális könyv miatt felbecsülhetetlen értékű a teljes állomány. A legrégebbi könyv az 1550-es évek közepéről való és az 1900-as évekkel bezárólag ezeket külön tárolják a restaurátorok útmutatása alapján.

Dedikált példány a miniszterelnöknek

De nem csak ezek a különlegesek. – A másik a dedikált, majd az ex libris-es példányok, és megemlíteném a nyugati magyar irodalmat, aminek a teljes tárháza megtalálható nálunk, még azzal megtoldva, hogy van benne olyan, amit Márai Sándor dedikált Kállay Miklós miniszterelnöknek, az Egy úr Velencéből című könyvet – tette hozzá Riczu Éva, a Kállay Gyűjtemény könyvtárosa.

Nászajándék volt a Bessenyei téri épület

A döntő részét azonban majd bárki lapozgathatja, mert lesz olvasóterem is, természetesen kiállítások mellett, hiszen a Kállay Gyűjtemény 18 000 műtárgyát nemsokára szintén átköltöztetik a Bessenyei téren álló, a Modern Városok Program keretében közel egymilliárd forintból felújított egykori kúriába vagy házba, amit annak idején Kállay Miklós kapott nászajándékba apósától, dr. Kállay Rudolftól, aki az akkori Szent Erzsébet kórház főigazgatója volt.

Nyíregyháza-tárlat készül

A program második, négyszázmillió forintos üteméből felújított részében, a volt hadkiegészítő épületében, a készülő Nyíregyháza-történeti kiállítás elemeinek a helyét mutatta meg Mohácsi Endre. A Jósa András Múzeum Történeti Osztályának vezetője azt mondja, nagy dolog ez, hiánypótló lesz a tárlat városunkban, ahol a régóta őrzött tárgyak, dokumentumok mellett megjelennek majd modern elemek is, például különböző korok ruhaviseleteivel, virtuális szemüveggel.

Évszázadokon átívelő

– Terveink szerint Nyíregyháza első említésétől a rendszerváltásig tartana a kiállítás, ezt több szekcióban mutatnánk be, és a kiállításban több modern, interaktív dolog is lesz, ami a gyerekek és a felnőttek számára is érdekessé teszi a kiállítást – részletezte Mohácsi Endre.

A Múzeumok Éjszakájára tervezték

A nyitást eredetileg a Múzeumok Éjszakájára tervezték, aminek az időpontja még nem ismert, csak azt tudjuk, hogy a veszélyhelyzet miatt nem júniusban lesz. Ami viszont biztos: nagyon egyedi, egyszerre modern és hagyományápoló tárlategyüttes lesz a Kállay-házban, mindkét épületben, a polgármester kérése szerint.

Pátenslevél és időgép

– Mikor erről beszélgettünk, azt kértem, hogy egyszerre legyenek jelen a régi műtárgyak, a pátenslevél, a céhláda, meg legyenek interaktív, modern dolgok: időgép lesz, és sok egyedi megoldás. Ugyanez igaz a Kállay gyűjteményes kiállításra is. Nagyon remélem és várom, hogy a nyíregyháziak meg tudják mind a kettőt nézni itt, egy helyen – mondta a Nyíregyházi Televíziónak dr. Kovács Ferenc.

Egyszerre három minisztériummal tárgyalt

A polgármester emlékeztetett: a folyamat, aminek most a végén vagyunk, 9 éve tart, s a hivatalba lépése után, már 2011-ben elkezdte a tárgyalásokat. Nem volt egyszerű, mert a teljes telek három tulajdoni egységből állt, ami öt év alatt került a város 100%-os tulajdonába úgy, hogy annak idején egyszerre három minisztériummal kellett tárgyalnia párhuzamosan, valamint a Kállay család képviselőivel, hogy méltó helyet teremtsenek az egyedi, a városnak ajándékozott gyűjteményüknek. Ezzel együtt indult a projektek előkészítése, ami most a Modern Városok Program keretében valósul meg.

A Kulturális Negyed egyik gyöngyszeme lesz

Az elkészülő beruházás pedig a Benczúr és Bessenyei téren kiépülő Kulturális Negyed egyik gyöngyszeme lesz, aminek része például a most zajló Szindbád beruházás a szomszédban, mellette a Móricz Zsigmond Színház, a másik oldalon a Rózsakert Szabadtéri Színpad, a Jósa András Múzeum is – a tér többi, felújított oktatási intézményével, parkjaival. – Ez egy olyan egyedi Kulturális Negyed lesz Magyarországon, ami nem sok van. Nyíregyházának pedig ez egy méltó, belvárosi helyszíne lesz, amit remélem, hogy nagyon sokan látogatnak. Ezt már tapasztalhattuk az elmúlt években a nagy festménykiállításoknál a Jósa András Múzeumban. Most ez kiegészül, és ha más megközelítésből tekintem, akkor ez a kulturális turizmus egyik újabb nagyon fontos színtere és attrakciója is lesz – fogalmazta meg várakozását a polgármester.

Több beruházás is zajlik

Ez a beruházás nemsokára elkészül, s a veszélyhelyzet elmúltával megnyithat, ám ezzel párhuzamosan több, más típusú fejlesztés is zajlik Nyíregyházán az önkormányzat égisze alatt, a következőkben ezekről is beszámolunk.,


Tarczy Gyula

#kapcsolódó

Bíróságon jártak a diákok

Bíróságon jártak a diákok

Pályaorientációs napot tartottak a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános...

Így néz majd ki a Zrínyi 2050-ben

Így néz majd ki a Zrínyi 2050-ben

A német nyelvi munkaközösség plakátkészítő versenyt hirdetett. Azt kellett...