Tájékoztatás a bölcsődei és óvodai neveléssel kapcsolatos járványügyi szabályokról

2020.05.29.
Tájékoztatás a bölcsődei és óvodai neveléssel kapcsolatos járványügyi szabályokról

Hétfőtől újra kinyitottak a vidéki bölcsődék és óvodák, június 2-tól pedig már az ország valamennyi intézménye fogadja a kisgyermekeket. Bizonyos járványügyi előírásokat azonban továbbra is be kell tartani.

Június 2-tól országosan is kinyitnak a bölcsődék és óvodák, az intézmények a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben, teljes létszámmal fogadhatják a gyerekeket. A gyerekeknek nem kötelező bejárni, aki nem szeretné, az otthon is megoldhatja gyermeke felügyeletét. Az intézményeknek komoly előírásokat kell betartaniuk. Fertőtleníteni kell az épületeket, a benti és az udvari játékokat. A legfontosabb szabály, hogy az intézményben mindenki egészséges legyen. A kicsi gyerekek ugyan nem számítanak kockázati csoportnak, de bölcsődébe, óvodába kizárólag egészséges gyereket vigyenek. Ha a dolgozó, pedagógus tüneteket észlel magán ne menjen be dolgozni!

A másik fontos elvárás az intézményen belüli  távolságtartás. A szülők beléphetnek az épületbe, hogy átöltöztessék gyermeküket, arra azonban ügyelni kell, hogy az öltözőhelyiségben ne alakuljon ki tumultus, figyeljünk a védőtávolság betartására. Nagyon fontos, hogy belépéskor a szülő és a gyermek is fertőtlenítse a kezét.

A gyerekeket meg kell tanítani a higiéniai szabályok betartására. Meg kell tanítani őket a helyes kézmosásra, a papírzsebkendő használatára, arra, hogy papír zsebkendőbe köhögjenek, és azt használat után dobják el. Kiemelt gondot kell fordítani a gyakran használt felületek, a játékok, illetve az étkezéshez használt eszközök fertőtlenítésére. A csoportszobákat gyakran kell szellőztetni, a foglalkozásokat pedig lehetőség szerint az udvaron, a szabad levegőn kell megtartani a csoportok egymástól történő elkülönítésével. A kinti játékoknál a személyes érintkezéssel járó játékok kerülését javasoljuk. A játékokat legalább naponta fertőtleníteni kell fertőtlenítő mosogatással, vírusölő szerekkel, majd a szert le kell öblíteni, mert a gyerekek hajlamosak a játékokat a szájukba venni. Az intézményben használt textíliákat, például ágyneműket magas (min.60 fok) hőfokon kell mosni.

Ha ezeket a megelőző intézkedéseket betartjuk  a járványügyi kockázat jelentősen csökkenthető.

 

Forrás:https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/653-tajekoztatas-a-bolcsodei-es-ovodai-nevelessel-kapcsolatos-jarvanyugyi-szabalyokrol