Új módszerrel verik át a Facebook-oldalak üzemeltetőit

Új módszerrel verik át a Facebook-oldalak üzemeltetőit

Új módszerrel verik át a Facebook-oldalak üzemeltetőit

Egy újabb csalási módszer jelent meg a Facebookon. Ismeretlenek arra kérik bizonyos oldalak üzemeltetőit, hogy igazolják felhasználói fiókjukat. A bejegyzésben egy hivatkozást osztanak meg, és ha felhasználó rákattint, akkor elnavigálja a Facebook hivatalos oldaláról. A támadók így el tudják lopni a felhasználók adatait.

Keleti Arthur, az Informatikai Biztonság Napja esemény alapítója az M1 Ma este című műsorában kifejtette, mindez azért veszélyes, mert kikerül a Facebook és a felhasználó irányítása alól az adott oldal kezelése.


Hozzátette: a felhasználók 60-70 százaléka nem állít be több faktoros azonosítást, amellyel megvédhetnék magukat. A jelszavakkal kapcsolatban azt mondta, buta találmány ez a megoldás, de azt javasolta, hogy midenki töltsön le jelszótároló alkalmazást és hangsúlyozta, hogy állítsanak be többfaktoros azonosítást.

Figyelmeztetett, ne olyat állítsanak be, amely sms-t küld a telefonunkra, mert afelett is át vehetik az irányítást, ezzel szemben inkább speciális alkalmazást javasol a szakértő.

Keleti Arthur elmondta, motivációt nehéz találni az ilyen támadások mögött, ezért ne gondoljuk, hogy „túl kicsi pontok vagyunk”, mivel nem tudhatjuk milyen célra használhatja fel oldalunkat a támadó.

A szakértő figyelmeztetett arra is, nem szabad bedőlni egy például a hozzáférés letiltásával fenyegető üzenetnek, és a felhasználók semmiképp se kattintsanak az üzenetben szereplő linkekre, előbb nézzék meg az alkalmazásban, hogy valós-e a probléma.

„Azzal, hogy az emberek otthon vannak, megnövekedett a támadási felület” – fogalmazott. Keleti Arthur az iskolakezdésre a szülőknek azt javasolta: legyenek tisztában azzal, hogy milyen alkalmazásokat használ a gyerek, és használjanak vírusvédő programokat, tűzfalakat, szülői alkalmazásokat.

Emellett fontosnak nevezte, hogy hívják fel a gyerekek figyelmét arra, ha „cikizik” őket, vagy például másolják a profiljukat, azonnal szóljanak a szülőknek, és ne maguk akarják megoldani a problémát.

hirado.hu

#kapcsolódó

Hosszú hétvégék 2018-ban

Hosszú hétvégék 2018-ban

A hétvégék többsége nem is 3, hanem 4 napos lesz.