FIZIKAVERSENYT NYERT KÍSÉRLETÉVEL A NYÍREGYHÁZI FIÚ

2016.07.12.
A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium 18 éves tanulója, Veress Bálint mindig kísérletező típus volt, azt azonban sohasem gondolta, hogy egy neves versenyen is bizonyíthat majd. Szerencséjére viszont így lett, és idén társával együtt első helyezést hozott haza az Országos Bródy Imre Kísérletező Fizikaversenyről, melynek részleteibe most be is avat minket!

– Mikor keltette fel az érdeklődésedet a fizika?

– Gimnázium harmadik osztályában szerettem meg ezt a tantárgyat, amikor a számomra érdekes részéhez ért a tananyag. Tanárnőm, Siető Andrea előadásmódjával, segítőkészségével megszeretette velem a tárgyat. Sosem voltam híve az elméleti tanulásnak, a fizika gyakorlati része mindig is jobban érdekelt.

 

ELEINTE CSAK A PLUSZ ÖTÖSÖK MOTIVÁLTÁK AZ ORSZÁGOS VERSENYEN

 

– Mi ösztönzött arra, hogy elindulj az Országos Bródy Imre Kísérletező Fizikaversenyen?

– Fizikatanárom felhívása és biztatásása miatt vágtam bele a munkába, azaz a fába. (nevet) És természetesen a verseny miatt kapott plusz ötösök is motiváltak.

 

– Mennyiben segített, hogy Kosztin Máté személyében társad is volt a versenyzésben? Hogy készültetek a megmérettetésre?

– Közös erővel készítettük el a pályaművet. Olyan partnerem volt, aki mind az elméleti és tervezési részében, mind a gyakorlati részben egyaránt segített. Ötleteivel gyorsabb és hatékonyabb alkotást hoztunk össze. Ha ő nem lett volna, nem értünk volna el ilyen remek helyezést. Felkészülésünk lassan indult be és folyamatos változtatások közepette zajlott, ami sok fejtörést okozott. Azonban ezeken gyorsan túl léptünk.

 

HAJÍTÓGÉP KATEGÓRIÁBAN INDULTAK – ÉS NYERTEK!

 

– Mesélj a verseny feladatairól és az ott szerzett élményeidről!

– A verseny több kategóriában volt meghirdetve. Mi a hajítógép kategóriában indultunk, melynél az egyetlen kikötés az volt, hogy  a gép működtetéséhez csak és kizárólag ellensúlyt lehet használni, amely maximum tíz kilogramm lehetett. A szervezők segítőgészek voltak, a hangulat remek volt. A művek szereplése után, a várakozási időben is volt érdekesség: egy előadás során különleges kísérleteket tekinthettünk meg. Összeségében jó nap volt, fantasztikusan éreztem magam.

 Farkas Fanni