ZENE HATÁROK NÉLKÜL – INTERJÚ A FREEDOMMAL ÉS TAKÁTS TAMÁSSAL

2016.09.21.
Fantasztikus hangulatot varázsoltak a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ színpadjára a Freedom Jazz Quartet és vendégei múlt héten. Az előadókat a Hit Gyülekezetének Nyíregyháza-Oros közössége hívta meg városunkba húsz éves évfordulójuk alkalmából, a koncert előtt pedig a zenekar három tagja és a Karthago, valamint East formációkból mindenki számára jól ismert Takáts Tamás interjút adott nekünk.

SOKSZÍNŰ MŰSOR NYÍREGYHÁZÁN

 

– Milyen dalokkal készültetek a nyíregyházi közönség számára?

Szula Miklós: – A Freedom Jazz Quartet fellépését két vendég is kiegészíti, Farkas Izsák hegedűművész, illetve Takáts Tamás művész úr, akit a Karthago és East zenekarokból ismerhet a közönség. A műsorunk két részre oszlik, az elsőben saját dalokat játszunk, ezeknek szerzői Szende Gábor, Megyaszay István és Szula Miklós, majd ezután Tamás is csatlakozik a színpadon levőkhöz, vele a korábban említett két formáció és Takáts Tamás Blues Band nóták szólalnak meg.

Takáts Tamás: – A rendezvény apropójához kapcsolódva érdemes megemlíteni, hogy az általam hozott dalok izgalmasságát főként az adja, hogy jó néhányról a feléneklése idején nem derült ki számomra, hogy keresztény üzenetet tartalmaz, sőt a Karthago nótáknál még a szövegíró sem tudta, például a Barátok nélkül az ember, vagy a Requiem… Csak jóval később láttam meg a dalszövegek valódi értelmét.

 

SZERETIK A JÓ ZENÉT

 

– A Freedom jelmondata „Zene határok nélkül”. Mit takar ez pontosan?

Szula Miklós: – Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy nem kötődünk egyfajta műfaji határhoz, hanem szeretjük a jó zenét, és nem riadunk vissza, hogy a hegedűn keresztül a klasszikus elemeket is behozzuk a zenekarba. Például Beethoven 5. szimfóniája is felcsendül majd.

 

NYÍREGYHÁZA NEM ISMERETLEN SZÁMUKRA

 

– Jártatok már korábban Nyíregyházán? Hogy tetszik a város?

Megyaszay István: ­– Én Nyíregyházától nem messze, Tokajban nőttem fel, és számomra mindig is Nyíregyháza volt „A város”. Jelentős időt töltöttem itt, ezer szállal kötődöm ide. Több év kihagyással érkeztem a mostani koncertre, és be kell vallanom lenyűgözött a város fejlődése. A belváros ultramodern és már-már high-tech, nagy örömmel tértem vissza.

Szende Gábor: – A nyolcvanas években sokat jártam errefelé, azonban jó pár év eltelt a legutóbbi látogatásom óta. Szép a város, és nagyon tetszik a fellépésünk helyszíne, a Váci Mihály Kulturális Központ. Elképesztően jó itt az akusztika.

Takáts Tamás: – Tíz éve jártam itt, és a mostani alkalommal alig ismertem rá a környékre. István szavaival élve valóban high-tech! Rengeteget fejlődött Nyíregyháza, igazi európai szintű város.

 

A TEHETSÉG ÚTJAI

 

– Mint zenészek, mit üzentek azoknak a fiataloknak, akik szintén erre a pályára szeretnének lépni?

Szula Miklós: – Aki szereti csinálni, és tehetséges is, biztos zenei úton fog kikötni. Fontos a türelem, mi is sokszor találkoztunk azzal a hozzáállással, hogy ez nem is „igazi munka” és csinálunk-e emellett valamit. Tényleg csak annyit tudok mondani, hogy kitartás, a tehetség idővel utat tör magának.

 

Farkas Fanni

Fotók: Kohut Árpád

Kapcsolódó galéria