A SZATMÁRI SÍKSÁG EGYIK LEGRÉGEBBI TELEPÜLÉSE

2016.10.07.
A Nyíregyházától 90 kilométerre fekvő Kölcse határából neolit és bronzkori leletek kerültek elő, így nem véletlenül nevezik a Szatmári síkság egyik legrégebbi településének. A község egyébként egyedülálló, 15. századi református templomáról vált híressé, számos csoport keresi fel miatta a környéket.

Hátizsákkal a megyében rovatunknak is ez a templom keltette fel érdeklődését, és be kell vallanom, noha nem vártam ekkora meglepetést, valóban lenyűgözött a hely hangulata.

 

A TEMPLOM BEJÁRATA IDŐKAPU LENNE?

 

– Tettem fel magamnak a kérdést, mert a kölcsei református templomba lépve, mintha tényleg megszűnt volna az idő. Az omladozó falak és több száz éves tárgyak társaságában a lélegzetem is elakadt. Elképesztő látvány tárult elém, úgy éreztem, én is részese vagyok a történelemnek. A galéria ablakán beszűrődő fény még sejtelmesebb hangulatot idézett elő, a fa harangtorony pedig csak tovább fokozta csodálatomat. – A jelenleg fennálló templom egyetlen építkezés eredményeként épült meg. Téglány alakú hajójának keleti végéhez diadalívvel összekapcsolt, a nyolcszög három oldalával záródó szentély csatlakozik. A szentély sarkait átlós, lépcsős kialakítású támpillérek erősítik, míg a szentély déli falának tengelyében egy merőleges irányú pillér is található. A hajó díszes déli kapuja szintén csúcsíves és gazdagon díszített.  A templom déli falán négy csúcsíves ablak látható. A templom belsejének jelenleg egységes terét a középkorban diadalív osztotta ketté – olvasható a Középkori Templomok Útja információs oldalon.

 


Ajánlom minden történelem rajongó figyelmébe Kölcsét, és egyedülálló templomát – ha pedig szállást is kerestek a környéken, a helyi 1905-ben épült Medve Kúria Vendégház remek választás lehet, arborétumával, kerti tavával és hagyományőrző berendezésével valódi felüdülést ígér.

 

Farkas Fanni

Fotók: Kohut Árpád

Kapcsolódó galéria