KACSAFIÓKÁKAT MENTENEK

KACSAFIÓKÁKAT MENTENEK

A madárvilág védelmére irányul a NYÍRVV új akciója. Mintegy 320 méter hosszan békarácsot helyeztek ki a Bujtosi tó melletti csatorna partvonalán – ezzel akadályozzák meg, hogy a kacsafiókák belesétáljanak vagy beleessenek a csatornamederbe. A társaság közterület-fenntartási irodavezetője elmondta, naponta akár tucatnyi fióka életét mentheti meg a műanyag rács.

A Bujtosi tó 11 hektáros vízfelületén és annak környezetében jelentős fejlesztések történtek az elmúlt években. A nádvágás, partvonalrendezés, padok kihelyezése, fásítás és parkosítás mellett többek között kondiparkot és játszóteret is építettek. Az élővilág rehabilitációjára is nagy hangsúlyt fektetett a NYÍRVV – a haltelepítést követte a vízimadarak betelepülése is.



HELYREÁLLT AZ ÉLŐVILÁG EGYENSÚLYA

 

Ma már a kacsák mellett feltűnnek sirályok, szárcsák, sőt már bakcsót is láttak a tavon. A csapadékvíz hatékonyabb elvezetése érdekében pedig burkolatot kapott a tó melletti csatorna, ám annak medrébe gyakran belesétálnak vagy beleesnek a kacsák, kacsafiókák. Őket csak nehézségek árán tudják kiszabadítani a betonozott mederből – a fiókák védelme érdekében most úgynevezett békarácsot helyeztek el a csatorna partvonalán.

 

BÉKARÁCCSAL ÓVJÁK A MADARAKAT


Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodavezetője azt mondta, a költési időszakot követően a kiskacsák hamar elhagyják a fészekaljakat, majd elkezdenek barangolni a tojók után, és gyakran a tó melletti csatornába esnek. A mederből azonban nem tudnak kijönni, így akár el is pusztulhatnak. Eddig a közfoglalkoztatottak mentették ki őket, azonban most egy hatékonyabb megoldást találtak ki. A közterület-fenntartási irodavezető hozzátette, békarács felhelyezésével előzik meg a fiókák csatornába történő bejutását. 200 ezer forint értékben, mintegy 320 méter hosszan helyeztek ki zöld színű békarácsot a Bujtosi tó melletti csatorna partvonalán a NYÍRVV munkatársai.

 

MEGMENEKÜLNEK A MADÁRFIÓKÁK

 

Az akció a madárvilág védelmére irányul, hiszen korábban volt olyan nap, amikor tucatnyi kiskacsát kellett kimenteni a csatornából. A társaság munkatársai ezért arra kérik a lakosságot, a műanyag rácshoz ne nyúljanak, ne rongálják meg azt, hiszen több madár élete is múlhat rajta.



Dér Vivien
Fotó: Szarka Lajos

#kapcsolódó

Pályaválasztási tájékoztató a Széchenyiben

Pályaválasztási tájékoztató a Széchenyiben

Pályaválasztási tájékoztatót tartanak a Nyíregyházi SzC Széchenyi István Közgazdasági,...

Nyílt nap az egyetemen

Nyílt nap az egyetemen

Elstartolt a felvételi kampány a Nyíregyházi Egyetemen. Az intézmény egy struktúraváltáson...